Reparation av fjädring i Mercedes-Benz

Se priset på byte av stötdämpare och fjädring

23 december 2019, 10:49

Stötdämparna på en bil är en hydraulisk dämpningsanordning som är fäst vid hjulupphängningen respektive och karosseriet. Hela fjädringssystemet i din Audi bidrar till att förhindra att stötar från vägbanan fortplantar sig direkt upp i karosseriet. Det är stötdämparna som absorberar större ojämnheter från vägen och samtidigt bidrar till att hålla bilen så lugn att hjulen ligger stadigt an mot vägbanan.

På så sätt bidrar stötdämparna både till att skapa optimal körkomfort och har samtidigt betydelse för säkerheten.
Om bilens fjädring är sliten kan hjulen tillfälligt förlora kontakten med vägbanan när du kör över ett gupp eller en grop. I detta korta ögonblick går det faktiskt inte att styra bilen.

Därför kan det i bilar med slitna eller defekta stötdämpare snabbt uppstå en farlig situation i trafiken och samtidigt ska man komma ihåg att vid körning med ett inte till 100 procent fungerande fjädringssystem ökar bromssträckan flera meter, även vid låg hastighet.

Stötdämparna slits gradvis ut och så småningom har de inte den effekt som behövs. Normalt bör stötdämparna bytas när bilen körts 80 000 till 100 000 kilometer.

På Autobutler har vi undersökt vad det kostar att byta stötdämpare på en Audi. Våra beräkningar utgår från alla de offerter som verkstäderna har lämnat till Audi-ägare som har frågat vad det kostar att byta ut stötdämparna.

Priset nedan bygger på alla offerter som verkstäderna har lämnat till Audi-ägare, oavsett modell och årgång. Det uppgivna priset är inklusive montering.

Spara i genomsnitt*
2.302 kr / 33%

När är stötdämparna slitna?

När du lämnar in din Audi på verkstad för att göra en service är bilens fjädringssystem, inklusive stötdämparna, en av de saker som mekanikern alltid kontrollerar.

Men eftersom det lätt kan uppstå fel och slitage mellan två servicetillfällen är det en god idé att man som bilägare själv håller koll på bilens fjädringssystem.

Om bilen under körning reagerar annorlunda än du är van vid, kan det vara tecken på stötdämparna är defekta. Slutligen påverkar ett slitet fjädringssystem också körkomforten.

Det märks till exempel på att bilen gungar och verkar ostadig under körning. Det kan vara ett tecken på att fjädringssystemet är slitet.

Nedan ger vi dig fem exempel på vad som kan avslöja att något är fel med bilens fjädringssystem.

  • Bilen tar plötsligt längre tid att bromsa
  • Bilen har en tendens att ”glida ut” när vägen svänger
  • Varje gång bilen passerar ett gupp i vägen hörs ett metalliskt klonkande ljud
  • Det verkar som om det är glapp i ratten
  • Bilens däck slits oregelbundet

Om du märker av något av ovanstående kan du skapa ett uppdrag på Autobutler och automatiskt få tre offerter på byte av bilens stötdämpare. Alla offerter är skriftliga, så att du kan jämföra pris och innehåll i de enskilda offerterna.

Sedan kan du välja en verkstad som uppfyller dina krav med avseende på pris och kanske läge.

Få offerter och jämför priser på fjädring

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.