Mekaniker kontrollerar en Chevrolet innan besiktning

Ska din Chevrolet besiktigas? – få ett bra pris för ett besiktningstest

08 april 2020, 09:06

Din Chevrolet skall för första gången genomgå en periodisk besiktning fyra år efter det första registreringsdatumet. Besiktningen är en lagstiftad kontroll som utförs för att fastställa om fordonet uppfyller gällande regler för godkännande och fordonsbesiktning.

Efter den första besiktningen kallar Transportstyrelsen automatiskt bilen till besiktning vartannat år. Efter man fått kallelsen till besiktning måste man se till att bilen blir besiktigad innan besiktningsperioden löper ut. Det vill säga inom 8 veckor. Besiktningsperioden kan inte förlängas.

Många bilägare väljer att kontrollera bilen på en verkstad innan de besiktigar den. Det kan vara en bra idé och spara mycket tid och besvär.

Vi har beräknat det genomsnittliga priset för ett besiktningstest av en Chevrolet nedan. Våra beräkningar baseras på alla offerter som getts av verkstäder till Chevrolet-ägarna, oavsett modell eller årgång.

Spara i genomsnitt*
1.051 kr / 51%

Använd autobutler.se när du bokar tid för ett besiktningstest. När du beställer genom autobutler.se garanteras du att verkstaden inte genomför några reparationer utan att det är avtalat.

Och visste du förresten att du automatiskt får en 3-års garanti på alla reparationer och reservdelar när du använder bilverkstäder som är anslutna till autobutler.se?

Klarar din Chevrolet en bilbesiktning?

Den periodiska besiktningen försäkrar myndigheterna om att bilen uppfyller kraven på trafik- och miljöegenskaper enligt lagstiftning.

I besiktningshallen kontrolleras bland annat släpvagnskoppling, styrning, stötdämpare, däck och lampor med strålkastarinställning så att allt är som det skall.

Samtidigt undersöker man att det inte finns några tecken på allvarliga angrepp av rost eller korrosion vid kritiska punkter såsom hjulupphängning, fjäderskålar, stötdämpartorn, svängarmar eller hjälpram.

Sist men inte minst kontrolleras miljömässiga egenskaper. Detta gör man genom att mäta rök och koloxid i avgaserna.

Om det inte finns några allvarliga fel på fordonet anges i besiktningsrapporten: Godkänd.


Kontrollera dessa 5 saker före nästa besiktning

Under 2018 infördes nya och tuffare besiktningsregler. Därmed blev det svårare att få bilen genom besiktningen i första försöket. I dag betyder även små fel en ombesiktning.

Därför kan det vara en bra idé att hålla koll på besiktningsreglerna och veta vad man med fördel kan kontrollera själv innan man kör till besiktningshallen.

Nedan ger vi dig en checklista för att minska risken för att din Chevrolet måste ombesiktigas.

1. Bilens lampor – fungerar de som de skall?

Många bilägare kör bilen till besiktningen även om det finns fel på en eller flera lampor. Det bör man inte alls göra, för om det är fel på lamporna måste bilen ombesiktigas.

Lyckligtvis kan detta fel lätt undvikas. Man måste helt enkelt se till att alla bilens strålkastare och lampor kontrolleras innan man åker till besiktningen. Om man behöver bör man se till att få hjälp med uppgiften av en mekaniker.

Kontrollera i synnerhet bromsljus. Besiktningsreglerna säger nämligen att bilen får körförbud till dess den ombesiktigats om det finns fel på bromsljuset.

2. Full styrka på bilens signalhorn

Det är ett krav att man som bilist kan varna andra trafikanter och fotgängare som färdas i trafiken. Det bidrar i själva verket till att öka trafiksäkerheten. Därför skall också bilens signalhorn fungera 100 procent korrekt. När man trycker på signalhornet skall det ljuda en hög och konstant ton. Eventuella fel kan upptäckas genom att volymen till exempel ökar eller minskar i styrka.

3. Tända varningslampor i instrumentbrädan

Om en eller flera av fordonets varningslampor är tända kommer fordonet inte att godkännas vid besiktningen. Varningslamporna i instrumentbrädan talar nämligen om att det är något fel någonstans på bilen. Därför skall en tänd varningslampa leda till att du vidtar åtgärder. Kör bilen till en verkstad och få en avläsning av felkoder på bilen. När mekanikern avläser felkoderna kommer han att kunna korrigera eller nollställa felen innan du kör bilen till besiktning.

4. Undvik oljeutsläpp i motorrummet

Tecken på synliga oljeläckage i motorrummet är något som måste tas på allvar. Detta är något man särskilt ser på äldre bilar och kommer mest sannolikt från en läcka i motorn.

Vid besiktningen riskerar man att besiktningspersonalen bedömer oljeutsläppet så stort att bilen inte kan godkännas i den obligatoriska besiktningen. Det är främst av miljöskäl som bilen inte får ha något kraftigt oljeläckage.

5. Håll koll på bilens däck

Om bilens däck inte uppfyller lagstadgade krav godkänns den inte vid besiktningen.

Däcken måste ha minst 1,6 mm mönsterdjup. Samtidigt får däcken inte vara mjuka eller ha sprickor på sidan. Däck med fel leder till en ombesiktning och kan i värsta fall innebära ett direkt körförbud.


Få offerter och jämför priser på efterkontroll

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.