Jämför priser på byte och reparation av bromsar
 • Få offerter från 285 oberoende verkstäder
 • Spara i genomsnitt 31%* eller 1522 kr* när du ska bytar bromsar på din bil
 • Boka tid online och få 3 års garanti
Få offerter
Du sparar i genomsnitt
31%*

Spara pengar på dina bromsar

Priser från bara: 300 kr*
Spara upp till 91%*

Få en service av bromsarna. Priser från bara 300 kr*. Bromsarna kontrolleras, rensas, justeras och smörjs. Få offerter och se ditt pris

Spara i genomsnitt 1522 kr*

Få offerter på byte av bromsskivor och klossar. Boka enkelt online och spara pengar! Du sparar i genomsnitt 31%* på att jämföra offerter.

Spara i genomsnitt 31%*

Spara pengar på byte av bromsklossar. Jämför lokala verkstäder och få extra trygghet med 3 års garanti.

Därför ska du byta eller reparera bromsarna via Autobutler
 • Du sparar i genomsnitt 31%* motsvarande 1522 kr*.
 • Vi hjälper dig att jämföra offerter online när bromsarna på bil ska repareras, bytas eller servas.
 • Alla verkstäder följer MRF:s reparationsvillkor.
 • Vi ger dig extra säkerhet med 3 års garanti på arbete och delar.
 • Du slipper väntetider och kan tryggt boka tid online när det passar dig.
Få offerter

Jämför offerter på: på felsökning eller byte av skivor och/eller klossar, fram, bak eller på alla 4 bromsar.

Så mycket sparar bilägare på byte och reparationer av bromsar

Jämför alltid priser online innan du ska på verkstad. Se hur mycket du kan spara. Få offerter redan idag

Bilmärke Genomsnittspris Jämför och spara Möjlig besparing i %
Audi 5148 kr 1618 kr 30 %
BMW 4937 kr 1446 kr 31 %
Ford 4180 kr 1333 kr 29 %
Kia 3994 kr 1106 kr 26 %
Mercedes-Benz 5276 kr 2210 kr 36 %
Peugeot 4272 kr 1490 kr 31 %
Renault 4291 kr 1499 kr 33 %
Toyota 4001 kr 1765 kr 35 %
Volkswagen 4712 kr 1612 kr 30 %
Volvo 4388 kr 1498 kr 31 %

Omdömen för Bromsbyte

ungefär 21 timmar
mycket nöjd med verkstaden! Bra på att kommunicera, flexibla i avlämning och upphämtning. Jobbet ...
Erik E.
Peugeot 307 CC 2,0 (2005)
Väldigt trevliga, jättetydlig och rak kommunikation! Kul också med genuint bil/motorintresserade ...
Jerry H.
Opel Insignia Sports Tourer (2018)
Trevlig och kunnig servicetekniker
Peter G.
BMW 520d (2016)

Få offerter

Jämför offerter på: på felsökning eller byte av skivor och/eller klossar, fram, bak eller på alla 4 bromsar.

Service, reparation och byte av bromsar och bromsklossar

bromsar

Defekta bromsar upptäcks i regel bara vid service och olyckor. Se därför till att få dina bromsar kontrollerade regelbundet.

Bromsar är den viktigaste säkerhetsutrustningen på din bil, därför är det viktigt att du ser till att de är i bra skick. I bilens servicebok står det angivet när bilen ska på service och då kommer din mekaniker att kontrollera bromsarna.

Hos autobutler.se får du offerter från lokala verkstäder. Du kommunicerar direkt med verkstaden och väljer själv den offert som passar dig bäst. När du bestämt dig för en offert och verkstad kan du boka en tid online.

Efter verkstadsbesöket kan du lämna ett omdöme på verkstaden så att andra bilägare har bättre möjlighet att välja rätt verkstad.

Om du till exempel ska på bilsemester så rekommenderas det att serva bromsarna innan du åker. De kommer då att kontrollera bromsarna med bromsvätska, bromsskivor, bromsbelägg och brickor. Om de är slitna eller smutsiga så ersätts de eller rengörs.

Hänger dina bromsar sig? Så upptäcker du typiska fel på bromsarna

Här är några saker som du kan hålla koll på för att ha bättre chans att upptäcka fel på dina bromsar.

Du bör dock vara medveten om att defekta bromsar vanligtvis bara upptäcks vid service och vid en bilolycka. Därför är det viktigt att kontrollera bromsarna regelbundet för att se till att de fungerar optimalt.

Det här ska du ha uppsikt över:

 • Bilen drar åt ena eller andra hållet när du bromsar normalt. Detta är ett tecken på att bromsarna hängt sig på ena sidan. När bromsarna hänger sig på ena sidan trycker inte bromsklossarna lika hårt på skivan som på den andra sidan. Detta leder till att bromsklossarna slits ut snett.

 • Det låter från bromsarna när du svänger. Detta tyder på att bromsoket inte sitter perfekt i förhållande till bromsskivan.

 • När du bromsar uppstår ett skrikande ljud. Detta är ett tecken på att antingen klossar eller skivor är slitna. Det kan vara rost, så om det bara händer när du börjar köra och sedan försvinner är det inget problem.

 • Om bromssystemet har för lite vätska kommer bromsen ofta att bli svampig och ge efter när du trampar på bromspedalen. Det sker också i andra situationer när det har kommit in luft i systemet. När det finns för lite vätska går bromspedalen ner i botten och bromsar knappt alls.

 • Bromsarna fastnar och det känns som om bilen plötsligt bromsar hårdare av sig själv när du bromsar. Detta är ett tecken på att bromsoket eller bromsklossarna fastnat.

 • Om du märker att det läcker bromsvätska kan det betyda att dina bromsrör är defekta. Andra tecken på slitna eller defekta bromsrör kan vara ökad bromslängd eller synlig rost på bromsrören.

 • Du behöver mer kraft för att trampa på bromspedalen. Det kan betyda att bromskraftförstärkaren är defekt.

Få offerter på felsökning

Spara pengar när bilen ska på verkstad! Vi har 285 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa dig

Olika typer av bromsar och byte av bromsar

Det är väldigt generellt att säga att bromsar ska bytas, detta för att det flera olika typer av bromsar och till bilar används trumbromsar och skivbromsar.

Traditionellt sätt används skivbromsar till framhjulen och trumbromsar till bakhjulen. Bakbromsen används även till handbromsen.

Fler och fler bilmodeller får idag skivbromsar både fram och bak, där den bakre bromsen är en kombination av både skiv- och trumbroms.

Frambromsen använder sig uteslutande av skivbromsar då de är mest effektiva och står för 60% av bromseffekten när man bromsar. De består av roterande skivor och när bromsbeläggen pressas mot skivan så uppstår bromsverkan.

Då bromsarna är en så viktig del av bilens utrustning så rekommenderar vi självklart att de hanteras av professionella verkstäder.

Bakbromsar kan antingen vara trumbromsar eller en kombination av trumbromsar och skivbromsar.

När man pratar om att man ska byta trumbromsar så handlar ofta om ett byte av bakbromsarna. Trumbromsar består av en trumma, med två eller fler plattor som kallas bromsbackar vilket pressas mot trumman. De är inte lika effektiva som skivbromsar då de trycker från båda sidorna, medan en trumbroms endast pressar från insidan.

Bromsarna alstrar värme inne i trumbromsen när bromsbackarna pressar på så man vill att det ska vara bra ventilation. Samtidigt så avger bromsar damm som kan fastna och vara orsaken till trasiga bromsar, därför är det mycket viktigt med regelbunden service av bromsar.

Bromsförstärkaren hjälper föraren vid inbromsning, med hjälp av den så behöver man trycka inte hårt på bromspedalen. På bensinbilar utnyttjas vakuumet i insugningsröret, medan dieselmotorer ofta använder elektronisk bromsförstärkare.

Du ska vara uppmärksam på att bromsförstärkaren inte fungerar när motorn är avstängd. Det är ovanligt att man behöver byta sin bromsförstärkare, men när det sker, kan du få offerter från lokala verkstäder.

ABS bromsar

ABS (Anti Blocking System) ser till så att bromsarna inte låser sig och bilen får sladd. Det fungerar på följande sätt att en sensor i hjulnavet hela tiden sänder ut data till en minidator som kontrollerar trycket i bromsvätskan till varje hjul. På så sätt kan det snabbt korrigeras, om ett hjul inte roterar så sänks trycket och så roterar det igen. Det skapar ofta lite oroligheter i bromspedalen när ABS system arbetar men det är nödvändigt.

ABS bromsar kontrolleras vid vanlig service och slitna delar byter din verkstad ut efter behov.

Vad ska du göra om ABS-lampan lyser?

Om du ser att ABS-lampan lyser när du kör fungerar förmodligen inte ABS. Enligt lag måste bromsarna fungera utan begränsningar - även utan ABS. Men du bör ändå besöka en verkstad så snart som möjligt om bilens ABS-lampa tänds. Läs mer och hitta en offert för ABS-felsökning här.

Få offerter

Jämför offerter på: på felsökning eller byte av skivor och/eller klossar, fram, bak eller på alla 4 bromsar.

Hastighet och motorbromsning förlänger bromsarnas livslängd

Om du kör optimalt kan du spara på dina bromsar och därmed förlänger livslängden. Samtidigt sparar du på bränsle, så det är en ren win-win situation. Om du använder dig av motorbromsen istället för att bromsa vanligt leder till att du får mindre slitage på bromsarna. Att motorbromsa betyder att du släpper gaspedalen och minskar hastigheten utan att bromsa. Det går inte lika snabbt som att bromsa, men det är gratis.

Goda råd vid inbromsning

 • Var förutseende och släpp gaspedalen i god tid
 • Tryck inte ner kopplingen, bara när det är nödvändigt, så använder du motorbromsen mest möjligt
 • Byt till en lägre växel och använd motorbromsen igen om det är en längre sträcka du kan bromsa på, t.ex. vägkorsning
 • Tryck lätt på bromsen i god tid, släpp om det räcker med motorbromsen
 • Undvik hårda inbromsningar genom att hålla längre avstånd
 • Undvik långvariga inbromsningar, t.ex. nedförsbacke eller i kurvor, växla istället till en lägre växel och använd motorbromsen

Fun fact

Hos autobutler.se är bromsar den andra mest populära typ av reparation som beställs, service är populärast och kamrem på tredje plats.
(Källa: Autobutler december 2017)

Läs mer om din bils bromsar, bromsklossar, bromsskivor och backar

Bromssystemets komponenter måste installeras av kvalificerad personal. Felaktig installation kan orsaka säkerhetsproblem eller olyckor i märken som Peugeot, Volkswagen, Citroën, BMW, Ford, Renault och Toyota, Opel. Om du inte är en kvalificerad mekaniker, försök inte att installera dessa produkter och hitta en byrå för ditt fordon eller en mekaniker verkstad för att utföra installationen. Ibland när man byter bromsbelägg eller skivor är det nödvändigt att byta andra delar. Bromsbelägg och skivor är delar som slits ut. Därför bör de inspekteras regelbundet och bytas ut vid behov. Det är också viktigt att veta att bromsbelägg ska bytas ut när det bara har 3 mm till 4,7 m friktionsmaterial kvar.

Mest populära service och reparationer

Spara i snitt 1757 kr*
Med stämpel i serviceboken

service med stämpel i serviceboken. Du sparar i genomsnitt 32%* på att jämföra offerter, motsvarande 1757 kr*.

Priser från bara: 999 kr*
Spara upp till 78%*

Få en basservice och kör säkert med din bil. Priser från bara 999 kr*. Inkluderar byte av olja och oljefilter, upp till 4 liter kvalitetsolja samt komplett genomgång av din bil med 46 kontrollpunkter.

Priser från bara: 899 kr*
Spara upp till 72%*

Boka oljebyte online och spara pengar! Priser från bara 899 kr*. Inkluderar påfyllning av 4 liter kvalitetsolja och montering av oljefilter. Få offerter och se ditt pris direkt!

Priser från bara: 99 kr*
Spara upp till 96%*

Boka hjulbyte och spara pengar! Priser från bara 99 kr*. Du sparar upp till 96%* på att jämföra offerter på autobutler.se. Få offerter och se ditt pris direkt!

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 285 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.