Få bästa pris på montering av dragkrok til Kia

11 januari 2018, 12:37

En undersökning som för några år sedan gjordes av analysinstitutet YouGov visade att antalet bilar med dragkrok varierar från landsdel till landsdel.

De flesta innehavarna av dragkrok svarade att de skulle använda den för att köra avfall till sin återvinningsstation.
För andra är tanken med att skaffa dragkrok enbart en fråga om att kunna fästa ett cykelställ baktill på bilen, medan åter andra njuter av att tillbringa semestern med en husvagn på släp.

Även om alltså dragkroken har många funktioner och kan vara bra att ha, är det få bilar som lämnar fabriken med en dragkrok monterad. Dragkrok är således något som man oftast får montera på i efterhand.

På autobutler.se har vi undersökt vad det kostar att få en dragkrok monterad på en Kia. Priset är beräknat som ett genomsnittspris som gäller alla monteringsarbeten de verkstäder som är knutna till vår verkstadsportal har gjort åt användarna. I uträkningen har vi inte tagit hänsyn till vare sig bilmodell eller typ av dragkrok.

Spara i genomsnitt*
3.277 kr / 26%

Dragkrok – flera typer att välja mellan

Det finns flera olika slags dragkrokar att välja mellan. Det första du ska försäkra dig om är att den dragkrok som verkstaden rekommenderar är typgodkänd att använda iSverige.

Om du själv tänker montera dragkroken. bör du köpa den av en auktoriserad försäljare.

Svanhalsmodellen är den i Sverige mest använda. Dragkroken kan fås både för fast montering och som avtagbar krok, och båda är godkända av myndigheterna.

Den avtagbara kroken kan i förstone te sig som den mest attraktiva lösningen. Din Kia får nämligen en snyggare bakre del, när kroken inte sitter där och sticker ut hela tiden. Trots det väljer de flesta bilister en fast monterad dragkrok. Förklaringen är att den fast monterade dragkroken är billigare i anskaffning, och medan den avtagbara varianten kan rosta och sätta sig fast, slipper du den sortens problem med en dragkrok som sitter fast monterad.

När släpvagnen har eget bromssystem

Många släpvagnar har en så kallad påskjutsbroms, som automatiskt bromsar släpet, när dragbilen saktar in. För vissa fordonskombinationer är en sådan broms ett krav. Läs härom i Släpvagnskalkylatorn (se ovan). Om släp- eller husvagnen har ett eget bromssystem (påskjutsbroms), är det viktigt att detta fungerar korrekt. Låt din lokala verkstad kontrollera att bromssystemet fungerar som det ska. Om bromsarna är defekta kan det nämligen kosta dig en hel del i böter och i värsta fall leda till allvarliga olyckor.

Korrekt körning med dragkrok

När du kopplar släpvagnen till bilen, får du inte glömma att fästa säkerhetsvajern i bilen. Den ska fästas i öglan på dragkroken så att släpvagnen inte löper amok, om den skulle lossna från kroken under körning. Slutligen är det ditt ansvar att före körning kontrollera att nummerskyltsbelysning, körriktningsvisare och bromslampor fungerar som de ska.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.