Byte av motorolja – välj rätt olja till din Suzuki

04 april 2018, 14:43

Varför är det egentligen så viktigt att hålla ett vakande öga på motorns oljenivå?

Det beror på att ett oljebyte är en viktig del av underhållet på din Suzuki. Motorolja utför sitt arbete i hemlighet och ser till att alla delar av motorn är välsmorda och arbetar med minsta möjliga motstånd. Och om man inte byter oljan regelbundet får det konsekvensen att oljan blir tunnare och förlorar förmågan att smörja och kyla ner motorn. I värsta fall riskerar du att motorn kvävs i ett slam av sot, olja och metallpartiklar.

Vi har jämfört alla offerter på oljebyte som har skickats till Suzuki-ägare och utifrån detta har vi beräknat ett genomsnittspris på vad det kostar att göra ett oljebyte.

Spara i genomsnitt*
1.450 kr / 54%

När du ska göra ett oljebyte gäller det naturligtvis att hitta någonstans där det kan göras till ett acceptabelt pris. Därför kan det vara fördelaktigt att få offerter från flera verkstäder. När du skapar ett uppdrag här på autobutler.se får du offerter som du sedan kan jämföra med avseende på pris, läge och recensioner från andra bilägare.

Som Suzuki-ägare är det naturligtvis viktigt att du använder en motorolja med rätt specifikationer. Vilken olja du ska använda och hur ofta den bör bytas kan du läsa om i bilens instruktionsbok.

Du kan lätt köpa motorolja i en onlinebutik. Idag har de flesta onlinebutiker en ’sök och välj motorolja’-funktion där du bara anger bilens data så får du automatiskt en rad förslag på vilken olja du bör välja.

Fall aldrig för frestelsen att hälla en billig olja i motorn. Du riskerar nämligen att det gör mer skada än nytta. Motoroljan till din Suzuki bör helst vara halvsyntetisk eller helsyntetisk (Long Life). En sådan olja har nämligen hög prestanda och hållbarhet, och genom att använda en kvalitetsolja bidrar du till att förlänga motorns livslängd.

Om du är osäker på vilken motorolja som är rätt för din bil kan du alltid fråga på din lokala bilverkstad. Här kan mekanikern upplysa dig om vilken motorolja som är bäst lämpad för din bil. Lyssna på mekanikerns råd och använd en olja med en bra fluiditet vid både höga och låga temperaturer, och en olja som har både goda smörjande och rengörande egenskaper. Annars är du alltid välkommen att ringa vår kunniga support på 77 34 32 21, där det finns utbildade mekaniker som kan hjälpa dig vidare.

När ska oljan bytas?

Varje gång du lämnar din bil på service byter verkstaden vanligen både motorolja och oljefilter. Men om du kör omkring i en äldre Suzuki-modell kan du råka ut för att du behöver göra ett extra oljebyte mellan de normala intervallen.

Speciellt äldre bilar, inte bara Suzuki, kan ha en konstant oljeförbrukning och man talar om att äldre bilar som har lagt de första 20 000–30 000 milen bakom sig kan vara storförbrukare av motorolja.

Därför bör du kontrollera oljenivån regelbundet så att motorn inte får slut på olja.

En god vana är att du kontrollerar oljenivån varje gång du tankar eller i varje fall att du gör det minst varje gång bilen har kört 200 mil.

En tumregel säger, lite beroende på modell och år, att motoroljan i en Suzuki ska bytas efter 12 eller 24 månader eller efter 1 500-3 000 mil. Hur ofta det gäller din Suzuki kan du läsa i bilens servicehäfte.

Så här kontrollerar du oljenivån själv

Även om nyare bilar kan ha en minimal oljekonsumtion, kan det ändå behöva fyllas på lite extra olja ibland. Därför är det viktigt att du kontrollerar oljenivån så att du håller motorn frisk och samtidigt ser till att du inte kör omkring med en motor med för lite olja.

Så här kontrollerar du motorns oljenivå:

 1. Parkera bilen på ett plant underlag.
 2. Låt motorn vara avstängd i minst 5 minuter.
 3. När motoroljan har lagt sig jämnt i botten av motorn, är du redo att göra en mätning av oljenivån.
 4. Lyft motorhuven och leta reda på oljestickan. Läs i bilens instruktionsbok om du är osäker på var du hittar oljestickan. Det kan ha antingen en gul topp eller en liten ögla eller ett handtag i plast.
 5. Dra upp oljestickan och torka av den med en trasa eller ett papper. Sätt tillbaka oljestickan på plats.
 6. Kontrollera oljenivån genom att dra upp oljestickan och se efter om oljan är markerad mellan minimi- och maximistrecket på den nedre delen av oljestickan.
 7. Om oljan bara täcker över minimistrecket, kan du räkna med att du behöver fylla på en halv till en liter motorolja.
 8. Fyll på oljan lite i taget, så att oljenivån precis når upp till maximistrecket.
 9. Om du väljer att inte byta ut all motorolja är det viktigt att du använder samma typ av olja som redan finns i motorn. Motoroljans egenskaper förstörs nämligen om två olika motoroljor blandas.

Så här byter du själv motorolja

Är du gör-det-själv-typen får du här en utförlig guide till hur du själv byter motorolja i din Suzuki.

Du behöver följande saker:

 • En behållare för uppsamling av använd olja
 • En stor tratt för att fylla på den nya oljan
 • Verktyg till att lossa avtappningspluggen
 • Motorolja (vanligen 3,5–4 liter) med rätt specifikationer
 • Kraftiga arbetshandskar

Oljebyte: steg för steg

 1. Låt bilen gå på tomgång under några minuter. När motoroljan är varm blir det automatiskt lättare att få bort all smuts och gamla partiklar från motorn.
 2. Stäng av motorn och skjut in avfallsbehållaren under bilen.
 3. Kom in under bilen och lossa avtappningspluggen. Använd en hylsnyckel eller insexnyckel. Se till att oljan rinner ner i behållaren och tänk på att oljan kan vara mycket varm, så du bör använda ett par kraftiga arbetshandskar.
 4. Vänta 10–15 minuter innan du monterar tillbaka avtappningspluggen, då kan du vara säker på att all motorolja har runnit ut. Det är oftast också en god idé att byta avtappningspluggens packning.
 5. Byt även oljefiltret. Du lossar filtret med en oljefiltertång. När det nya oljefiltret monteras bör du bara dra åt det för hand.
 6. Häll i den nya motoroljan med hjälp av en tratt så att oljan inte kommer ut på motorblocket. Oljan är tjock och rinner långsamt ner i motorn. Häll därför inte för fort så att oljan rinner över.
 7. Starta motorn och låt den gå på tomgång i några minuter. Kontrollera att det inte läcker ut olja vid avtappningspluggen.
 8. Lämna oljan på närmaste återvinningsstation.

Om du inte själv vill göra det smutsiga jobbet, så beställ offerter på autobutler.se och byt motorolja på önskad verkstad.

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.