Min bil drar åt höger eller vänster

Drar din bil åt vänster eller höger? Det kan finnas många orsaker till detta. I det här blogginlägget går vi igenom flera orsaker samt symptom som du kan titta efter som visar att det är dags att uppsöka en verkstad.Du upplever att din bil drar åt sidan när du kör. Det kan märkas tydligare under acceleration och inbromsning. Detta kan ha flera orsaker.

Orsaker till att bilen drar åt vänster eller höger

• Felaktigt däcktryck
• Ojämnt däckslitage
• Fel eller defekter i bromssystemet
• Felaktig hjulinställning
• Defekta delar i bilens fjädringssystem
• Defekta delar i bilens styrning

Felaktigt däcktryck kan göra så att bilen drar åt höger eller vänster

Många nyare bilar har ett däcktrycksövervakningssystem som meddelar dig om ett eller flera av däcken tappar trycket. Övervakningssystemet kontrollerar däcktrycket regelbundet eftersom däcken naturligt tappar trycket med tiden. Om ditt fordon inte har däcktrycksövervakning eller däcktrycksmätare kan du använda bensinstationens däckpump för att mäta däcktrycket på alla fyra däcken.

Rätt däcktryck varierar för olika bilar. Du hittar det rekommenderade däcktrycket för din bil i handskfacket, på förardörrens tröskel, insidan på tanklocket eller i bilens manual.

Däckslitage kan göra så att bilen drar åt höger eller vänster

Ojämnt däckslitage kan uppstå av flera anledningar, men oftast beror det på felaktigt däcktryck under en längre tid.

Om din bil fortfarande drar åt vänster eller höger med rätt däcktryck bör du kontrollera om det beror på att däcken är ojämnt slitna.

Det är bra att regelbundet kontrollera överdrivet däckslitage. Enligt lag ska däckets slitbana vara minst 1,6 mm. Det rekommenderas att ha minst 3 mm på sommardäck och 4 mm på vinterdäck. På alla däck hittar du en slitageindikator eller tvärgående klossar (en liten knöl mellan däckens slitbanor). Om de ligger i nivå med slitbanan bör däcket bytas ut.

Däckslitage

Bilens bromsar kan göra så att bilen drar åt höger eller vänster vid inbromsning

Om däcktrycket är korrekt och slitbanan inte är ojämnt sliten kan det bero på olika problem i bromssystemet. De vanligaste orsakerna kan vara:

  1. Slitage på bromsskivor, belägg eller bromsok.

  2. Bromsarna kärvar (när bromsbelägg och bromsskivor ligger mot varandra och det känns som om bilen bromsar hela tiden).

  3. Det kan även finnas fel i ABS-systemet som gör att bromstrycket fördelas felaktigt i bilens bromssystem.

Ovannämnda fel leder till att bromskolvens kraft fördelas ojämnt eller felaktigt och att bilen drar åt det håll där kraften är som störst.

Om du misstänker att bromsarna är orsaken till att bilen drar åt höger eller vänster, rekommenderar vi att en mekaniker tittar på dina bromsar.

Få offerter

Spara pengar på byte och reparation av broms.Felaktig hjulinställning kan göra så att bilen drar åt höger eller vänster

Felaktig hjulinställning resulterar i ökat och ojämnt slitage på däcken, högre bränsleförbrukning, och kan få bilen att dra åt sidan. Om hjulen inte är korrekt inställda innebär det att hjulvinklarna inte stämmer överens och avviker från tillverkarens rekommendationer.

hjulinställning

Oftast blir hjulinställningen och styrningen felinriktade när man kör ner i en djup grop i vägen eller på trottoarkanten. Det kan också ske vid långvarig körning, speciellt om du kör på ojämna vägar som belastar bilens däck och styrsystem. Om bilen börjar dra när du släpper ratten, är orsaken troligen hjulinställningen.

Överväg en hjulinställning om du upplever ovanstående, eftersom det kan vara anledningen till att bilen drar åt sidan, eller när ratten inte går tillbaka efter en sväng.Defekta delar i bilens fjädringssystem och styrning kan göra så att bilen drar åt höger eller vänster

Följande komponenter kan vara orsaken till att bilen drar åt höger eller vänster

• Drivaxel
• Stötdämpare
• Spiralfjäder
• Manöverarmar
• Krängningshämmare
• Kuggstång för styrning
• Inre styrstag

I de flesta framhjulsdrivna bilar är längden på drivaxlarna olika – högeraxeln är längre. Därför kommer bilen att gira åt höger när gaspedalen trycks ner kraftigt.

Om du inte har upplevt något av detta och du har rätt däcktryck och jämnt däckmönster rekommenderar vi att du uppsöker en verkstad nära dig så att du kan få diagnostik utförd.

Då kan mekanikern se vad som gör att bilen drar åt sidan. Dessutom kan mekanikern utvärdera underredet och bilens fjädringssystem.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.