Genomsnittspris på dragkrok till Renault

Dragkrok till Renault – spara pengar på inköp och montering

26 april 2017, 09:30

Många bilägare behöver en dragkrok på sin bil. Vissa vill bara kunna montera fast en cykelhållare, medan andra gillar att tillbringa sommarsemestern med en husvagn kopplad till bilen.

Det är dock mycket få bilar som lämnar fabriken med en dragkrok monterad. Dragkroken eller draget, som det populärt kallas, måste därför monteras i efterhand.

Autobutler.se har undersökt genomsnittspriset för montering av dragkrok på en Renault. Priset innefattar alla de monteringsarbeten som bokats via vår verkstadsportal. Oavsett märke och modell.

Spara i genomsnitt*
2.826 kr / 24%

Tänk dock på att du kan spara mycket pengar om du gör din läxa ordentligt. Utnyttja därför autobutler.se och få offerter skickade till dig.

Kom ihåg att när du använder dig av verkstadsportalen autobutler.se garanteras du bland annat 24 månaders reparationsgaranti och samtliga avtal i skriftlig form. Alla användare får insyn i avtalen och garantier för att alla reparationer och verkstadsbesök utförs till ett rimligt pris.

Montering av dragkrok – det här bör du tänka på

Innan du klickar för att beställa offerter, får du här nedan några bra tips om vad du bör vara medveten om när du vill eftermontera en dragkrok på din Renault.

Dragkrok – vad tillåter ditt körkort?

Alla svenska bilförare får köra med släpvagn eller husvagn på ett vanligt körkort (B). Däremot varierar det från bil till bil hur tungt släp du får dra. Är du tveksam till hur mycket din bil får dra, så hör efter på din lokala verkstad eller sök mer information på Transportstyrelsens hemsida.

Länk: https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Korkort/har-korkort/fordon-du-far-kora/personbil-med-slap/

Det finns en huvudregel som säger att släpets totalvikt (alltså inklusive last) får vara högst 750 kg. Samtidigt får din Renault och släpvagnen sammanlagt inte ha en totalvikt på mer än 3 500 kg.

Den tillåtna vikten på släpvagnen kan ökas om du skaffar utökad B-behörighet.

Dragkrok – var försiktig med små bilmodeller

Du bör notera att en del så kallade mini- och mikrobilar inte godkänts av biltillverkaren för att dra släpvagn.

Visserligen har flera bilmärken (modeller) fått dispens av Transportstyrelsen, men det kan medföra en rad risker att montera dragkrok på en bil som inte är lämpad för det.

Små bilar klarar inte särskilt stor vikt, så det finns begränsningar på vad du kan dra. Om dragkroken däremot endast ska användas till exempelvis en cykelhållare är det inga problem.

Var dock medveten om att du kan stöta på vissa problem med garantin på din Renault minibil om du har monterat en dragkrok. Tänk därför över ditt beslut en extra gång innan du beställer tid på verkstaden.

Dragkrok - välj rätt modell

Det finns flera typer av dragkrok. Du måste se till att verkstaden väljer en dragkrok som uppfyller gällande europeiska och svenska regler.

Om du själv vill montera draget bör du köpa det från en auktoriserad försäljare, så att du är säker på att det är godkänt för användning i Sverige.

Den i Sverige mest använda modellen är Svanemodellen. Modellen är godkänd och finns som både fast och avtagbar dragkrok.

Den avtagbara kroken kan tyckas vara det mest attraktiva alternativet. Din Renault blir snyggare när kroken inte sitter och spretar hela tiden, men de flesta bilägare väljer ändå en fast monterad krok. Ett skäl är att det kan vara svårt att ta av och sätta på kroken. Dessutom riskerar du att de rörliga delarna på den löstagbara dragkroken rostar eller fastnar.

Bromsat släp

Om den släpvagn som du tänker köra med väger mer än 750 kg inklusive last, måste den ha ett eget bromssystem. Har släpvagnen eller husvagnen ett eget bromssystem, är det viktigt att det fungerar korrekt. Tänk på att defekta bromsar kan kosta dig böter och i värsta fall leda till allvarliga olyckor. Var därför noga med att regelbundet få bromssystemet kontrollerat på din lokala verkstad.

Dragkrok – korrekt körning

Du måste alltid använda en så kallad säkerhetsvajer när du kopplar släpvagnen till bilen. Denna vajer, som fästs i öglan på dragkroken, ser till att släpvagnen inte far iväg okontrollerat ifall den skulle lossna från dragkroken under körsel. För att göra din färd säker ska du varje gång innan du startar bilen kontrollera att skyltbelysning, körriktningsvisare och bromsljus fungerar som de ska.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.