Ny dragkrok på en Mazda

Välj rätt dragkrok till din Mazda

13 augusti 2019, 09:35

När du monterar en dragkrok baktill på din bil får du automatiskt mer frihet.

Friheten att kunna transportera saker på din släpvagn eller friheten att köra en tur i skogen med din mountainbike fastspänd på ett cykelstativ bakom bilen.

En dragkrok ger alltså din bil ytterligare användningsområden.

Om du själv vill montera dragkroken på din Mazda, finns det en mängd webbshoppar som har specialiserat sig på dragkrokar från märken som Bosal, Westfalia, Oris och Thule.

Men om du inte själv vågar montera bilens nya dragkrok är det lätt att hitta en verkstad nära dig som kan göra jobbet.

På autobutler.se kan du med några få klick skapa ett uppdrag och få tre skriftliga offerter.

Men för att du i förväg ska få en uppfattning om vad det kostar att få en dragkrok monterad på din Mazda har vi beräknat ett genomsnittspris utifrån alla offerter som verkstäderna har skickat till användarna av Autobutler.

I den aktuella prisberäkningen ingår endast tidigare offerter till Mazda-ägare. Observera dock att det pris som visas omfattar alla Mazda-modeller och flera olika typer av dragkrok.

Spara i genomsnitt*
3.124 kr / 26%

Är du redo att få offerter, klicka för att få en fullständig bild över vad du får betala för montering av en dragkrok på din Mazda.

Dragkrok – håll koll på elektroniken

Om själv vill montera den nya dragkroken, tänk på att när du beställer dragkroken måste du också köpa en tillhörande elkabelsats inklusive släpvagnskontakt.

Släpvagnskontakten kopplar ihop dragkroken med bilens elsystem, så att blinkers, bakljus och broms- och dimljus kan ses på släpvagnen under körning.

I Sverige används två olika typer av kontakter. En 7-polig och 13-polig kontakt med 7 eller 13 stift i kontakten.

Den 7-poliga kontakten uppfyller lagkraven, men många påhängsvagnar, inklusive husvagnar, behöver mer ström för en mängd olika funktioner som kylskåp och inomhusbelysning. Därför används här en 13-polig kontakt som bidrar till att ge den önskade strömmen.

Hastighetsregler för körning med släpvagn

Vid körning med släpvagn eller annan typ av påhängsvagn måste du som bilist vara medveten om att särskilda hastighetsregler gäller.

I tätbebyggda områden är maxhastigheten 50 km/h.

Om fordonets totalvikt inte överstiger 3 500 kg får man lokalt i tätorter köra i upp till 70 km/h om skyltningen i övrigt tillåter det.

På motortrafikled och landsväg är hastighetsgränsen också 70 km/h, medan hastighetsgränsen på motorväg är 80 km/h.

Om man planerar en bilsemester söderut gäller andra regler i exempelvis Tyskland. Här får man på motorvägar och motortrafikleder köra i 100 km/h med ett släpfordon kopplad till bilen. Detta förutsätter dock att man har ett så kallat ”Tempo 100- godkännande”.

För att få ett sådant godkännande krävs det att fordonet besiktigas i en besiktningshall. Här kontrolleras om fordonet – husvagn eller släpvagn – klarar att köras i 100 km/h, genom att bl.a. kontrollera däck, bromsar och stötdämpare. Dessutom är det ett krav att dragfordonet är utrustat med ABS-bromsar.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.