Mekaniker kontroller en Audi under besiktning

När din Audi ska till besiktning

23 december 2019, 11:44

Din Audi ska på besiktning första gången inte senare än 36 månader efter den månad då den sattes i trafik första gången och andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes. Efter det ska den besiktas senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Kallelse till besiktningen kommer automatiskt. Besiktningsbolaget skickar ut kallelsen och de flesta bilägare får den med posten.

Du får ofta kallelsen ungefär sex till tio veckor innan föreslagen tid.

Den uppgivna besiktningsfristen kan inte utökas efter det angivna datumet. Därför måste du ha bilen klar för besiktning innan fristen löper ut och eventuellt få bilen kontrollerad på en verkstad innan du lämnar in den för besiktning.

Om du letar efter en kvalitetsverkstad där priset hålls och där man inte heller utför reparationer utan att avtala detta på förhand kan du få offerter på besiktningskontroll eller förbesiktning via Autobutler.

Pris för bilbesiktning och ombesiktning

Autobutler har tagit fram ett genomsnittspris för en besiktningskontroll av Audi. Priset nedan bygger på alla offerter som verkstäderna har lämnat till Audi-ägare, oavsett modell och årgång.

Spara i genomsnitt*
1.723 kr / 75%

När du använder en verkstad som är ansluten till Autobutler får du automatiskt tre års garanti på allt utfört arbete samt på reservdelar.

Klarar din bil en besiktning?

När du lämnar in din Audi på besiktning har detta främst två huvudsyften.

Besiktningsstationen ska säkerställa att alla trafikmässiga och miljömässiga förhållanden kring bilen lever upp till gällande lagkrav.

Därför kontrollerar besiktningsstationen bland annat att dragkrok, styrning, stötdämpare, däck och belysning fungerar som de ska. Dessutom kontrolleras att det inte finns rostangrepp och slitage på kritiska ställen som hjulupphängning, fjäderskålar, stötdämpartorn, paneler, svängarmar och framaxelbalk.

Slutligen mäts om de miljömässiga förhållandena uppfyller gällande regler och krav. Det sker genom kontroll av bland annat rök och koloxid och dessutom kontrolleras att bilen inte bullrar för mycket under körning.

I maj 2018 infördes nya regler kring besiktning. Bland annat måste bilen ombesiktas om till exempel en glödlampa har gått sönder. Detsamma gäller i övrigt om ett eller flera av bilens däck har ett mönsterdjup som är mindre än 1,6 mm. Vid besiktningen kontrolleras också däcksidorna efter sprickor, och här gäller samma regler. Om däcken inte är 100 procent okej kallas bilen in till ombesiktning. Innan dess måste bilägaren se till att montera nya däck på bilen.

Det kan vara en god idé att låta kontrollera bilen på en verkstad innan man lämnar in den på besiktning. Det kallas också för att göra en förbesiktning eller besiktningskontroll.

Verkstaden tar här fram en lista över allt som ska rättas till och åtgärdas innan bilen kan klara besiktningen.

Vad berättar besiktningsprotokollet?

En besiktning i en av landets besiktningsstationer avslutas med att bilägaren får ett besiktningsprotokoll. Protokollet finns också tillgängligt via Transportstyrelsens webbplats.

Om du inte har gjort en besiktningskontroll på din bil före besiktningen riskerar du att besiktningsprotokollet innehåller en beskrivning av eventuella fel och brister som ska rättas till för att bilen ska kunna bli slutgodkänd.

Bilen kan vid besiktningen antingen bli ”Godkänd”, ”Underkänd – ingen ombesiktning krävs” eller ”Underkänd med krav på ombesiktning”.

Om din Audi får resultatet ”Underkänd – ingen ombesiktning krävs” behöver den inte ombesiktas. Men felen som anges i besiktningsprotokollet måste åtgärdas.

En ombesiktning krävs däremot om det i besiktningsprotokollet står ”Underkänd med krav på ombesiktning”. Då måste bilen på ombesiktning inom 33 dagar.

Tills dess att bilen är ombesiktad och blivit slutgodkänd, kan du inte köra den. Det ska dock tilläggas att det vanligen tillåts att fordonet körs från besiktningsstationen till den verkstad där reparationen ska göras.

Om det framgår av besiktningsprotokollet att fordonet är underkänt beror det på att fordonet både innehåller allvarliga och många fel och brister. I sådana fall skickas automatiskt besked till polisen som därefter drar tillbaka registreringsskyltarna.

Få offerter och jämför priser på efterkontroll

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.