Hur mycket kostar montering av dragkrok på Dacia?

Så mycket kostar dragkroken till din Dacia

13 augusti 2019, 09:24

En dragkrok ger din bil fler användningsmöjligheter och många väljer att låta montera en draganordning för att kunna köra med antingen trailer eller husvagn.

De allra flesta bilägare väljer att få dragkroken monterad på en bilverkstad.

Men det går faktiskt att göra det själv. Om du väljer att själv göra jobbet finns det en mängd webbshoppar som har specialiserat sig på dragkrokar från märken som Bosal, Westfalia, Oris och Thule.

Om du själv monterar dragkroken bör du vara medveten om att bilen därefter ska besiktigas innan du kan koppla på trailern bakom bilen.

Men andra regler gäller om din lokala bilverkstad har gjort jobbet. Så i de flesta fall kan du nöja dig med att få en försäkran om ”besiktningsfri sammankoppling” som verkstaden har undertecknat och stämplat.

För att hjälpa dig på vägen har Autobutler beräknat vad det kostar att låta montera en dragkrok på din Dacia.

I prisberäkningen har vi uteslutande tagit med offerter till Dacia-ägare som har frågat om vad det kostar att montera en dragkrok.

Du bör vara medveten om att det pris som anges nedan omfattar alla Dacia-modeller och flera olika typer av dragkrokar.

Spara i genomsnitt*
2.940 kr / 25%

Beställ offerter – och få en fullständig överblick över vad du måste betala för monteringen av en dragkrok på din Dacia.

Körning med cykelhållare

Om du ska använda dragkroken på din Dacia till att koppla en cykelhållare finns det vissa regler och bestämmelser du bör vara medveten om.

Reglerna föreskriver nämligen att bilens registreringsskylt aldrig får vara dold bakom varken cykel och cykelhållare.

Om cykelhållaren täcker registreringsskylten måste du skaffa en särskild belysningsram och en extra registreringsskylt som under körning ska monteras utanför cykeln.

Om reglerna inte följs riskerar man böter, och böterna blir högre om varken bilens registreringsskylt, stoppljus eller blinkers är synliga under körning.

Hastighetsbegränsningar för körning med släpvagn

Vid körning med husvagn eller annat slags släp gäller också särskilda hastighetsgränser.

I tätbebyggda områden får hastigheten inte överstiga 50 km/h.

Om bil och släp tillsammans väger över 3 500 kg får man i tätorter köra i upp till 70 km/h, om inte skyltningen visar något annat.

På motortrafikled och landsväg är hastighetsgränsen också 70 km/h, och slutligen får hastigheten på motorvägen vara högst 80 km/h.

Om man är på bilsemester utomlands kan andra regler gälla, exempelvis i Tyskland. Här får man på motorvägar och motortrafikleder köra i 100 km/h med ett släpfordon kopplad till bilen.

Detta förutsätter dock att man har ett så kallat ”Tempo 100- godkännande”.

Ett ”Tempo 100-godkännande” kan erhållas genom att köra bilen till ett besiktningsföretag och få bil och dragkrok undersökta och godkända.

Vid en ”Tempo 100-undersökning” kontrollerar besiktningsföretaget om fordon och dragkrok lämpar sig för att köra i 100 km/h. Det görs genom kontroll av bland annat däck, bromsar och stötdämpare. Dessutom är det ett krav från de tyska myndigheterna att bilen är utrustad med ABS-bromsar.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.