MINI - luftkonditionering

Få din MINIs luftkonditionering servad

Äger du en MINI Cooper är den säkert utrustad med antingen en klimatanläggning eller luftkonditionering, även kallat AC. De två olika systemen skiljer sig en smula från varandra men både har som mål att kyla och avfukta luften.

Oavsett vilken anläggning din MINI är utrustad med är det lika nödvändigt att få den servad, helst vartannat år. Det kostar faktiskt inte en hel förmögenhet att få en service för klimat- eller AC-anläggningen. Detta framkommer efter att vi på Autobutler tagit fram snittpriser för vad det kostar att serva AC:n på en MINI Cooper.

Vår uträkningen bygger på alla de offerter som verkstäderna på vår verkstadsportal gett MINI Cooper-ägare.

AC-service till kanonpris

Din MINI AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder. Få AC-service till kanonpris.

När du hämtar offerter kan du enkelt jämföra pris och innehåll i varje offert från alla verkstäder, det är en av många fördelar med att använda vår verkstadsportal. Använd autobutler.se – vi hjälper dig på vägen när du ska hitta en verkstad till ett bra pris.

Vad är skillnaden på en AC- och klimatanläggning?

Den helautomatiserade klimatanläggningen är mer avancerad och ser till att temperaturen i kupén i bilen är konstant. Ställer du till exempel in temperaturen på 19 grader, kommer klimatanläggningen med hjälp av små sensorer registrera eventuella förändringar i temperaturen. När eller om temperaturen förändras reagerar klimatanläggningen automatiskt genom att justera mängden kall eller varm luft som sedan strömmar ut i kupén.

Klimatanläggningen finns i flera olika varianter som bl.a. kan styra temperaturen i kupén både bak och fram.

Luftkonditioneringen är mindre avancerad. Den kyler bara den luft som skickas ut i kupén. Vill man ändra temperaturen får man skruva upp eller ned på fläkt- eller temperaturreglaget.

Därför är det viktigt att serva bilens AC-anläggning

AC:n fungerar som ett slutet system där ett köldmedium flyter runt tillsammans med en olja. En kompressor ser till att köldmediet och oljan cirkulerar, men när kompressorn inte är igång, kommer oljan ´ligga stilla´ i systemet. När du inte använder anläggningen tillräckligt mycket kommer bristen på cirkulerande olja och smörjning tillslut leda till uttorkade packningar och därmed otätheter i systemet.

Därför rekommenderas att du använder bilens AC året runt.

Men med det sagt är det inte alltid nödvändigt att ha AC:n på hela tiden. Luften avfuktas nämligen innan den skickas ut i kupén, och därför kan den torka ut dina slemhinnor och bidra till irritation i ögonen.

Oavsett om du har på luftkonditioneringen dagligen eller bara lite då och då så förlorar anläggningen köldmedium. Man brukar säga att även en välfungerande AC förlorar upp till 10 procent köldmedium per år. I takt med att köldmediet försvinner kommer kompressorn få jobba extra mycket för att kunna uppnå önskad temperatur, vilket sliter på systemet.

Därför ska AC:n servas efter fasta intervaller. De flesta tillverkare rekommenderar att en AC-anläggning kontrolleras en gång om året och servas vartannat.

Service av luftkonditionerings- och klimatanläggning

Ska du få en komplett service utförd på din AC-anläggning som inkluderar byte av köldmedium, så är det inget du kan göra själv.

Lagkraven säger nämligen att det krävs särskilda kvalifikationer för att hantera AC-system och vissa köldmedium. Sedan 2017 får AC-service endast utföras vid bilverkstäder med företagscertifikat

När du beställer en AC-service kommer verkstaden göra följande:

 1. Mekanikerna kontrollerar att anläggningens olika funktioner fungerar som de ska.
 2. Alla filter byts ut. Ett AC-filter samlar damm, bakterier och pollen från luften. Efter ett tag kommer filtret bli så fullt med smuts att det måste bytas ut.
 3. Alla systemets olika delar rengörs och desinficeras för att bli göra av med dåligt lukt, mögel, svamp och andra bakterier.
 4. Därefter utför man ett vakuumtest på förångaren.
 5. AC:n töms sedan på gammal kompressorolja och sedan fyller man på med ny.
 6. Anläggningen trycktestas också för eventuella otätheter innan man till sist fyller på med nytt köldmedium.

Hur rensar man själv AC:n?

Oavsett vad du väljer att göra för att ta hand om bilen AC eller hur mycket du tänker att det inte ska samlas bakterier i systemet så går det inte att undvika att det tillsut uppstår en illaluktande doft i bilens kupé.

Men det finns faktiskt några saker du kan göra för att bli kvitt med den illaluktande doften.

 • Det lättaste är att använda en granat eller en AC-rengörare. Produkten har många olika namn men det som ska göras är att ställa förpackningen som för övrig kan köpas i en affär som säljer biltillbehör, på golvet framför förarsätet. Rengöraren aktiveras genom att trycka ner knappen och då sprutas en gas ut. Rengöringsmedlet kommer att fylla luften så pass att det inte når stolsryggen.
 • Innan du öppnar rengöringsmedlet ska du ha startat motorn, satt på AC-anläggningen och aktiverat recirkulationen så att det inte kommer in ny luft. Sätt igång fläktarna på full styrka och se till att alla munstycken på instrumentbrädan är helt öppna.

När behållaren är tom (efter cirka 15 minuter) ska du låta motorn vara igång i ytterligare 5 minuter innan du öppnar dörrarna för att sedan lufta bilen ordentligt.

AC-anläggningen har nu rensats. En grundlig rensning av ventilationssystemet med AC-rengöringsmedel förminskar risken för luftvägsproblem. Rekommendationerna säger att rengöringen ska göras en gång om året.

Så slipper du bakterier i bilens AC-anläggning

När du sätter igång AC-anläggningen kommer alla rör och slangar bli kalla. När det samtidigt är varmt ute kommer den kalla luften inne i rör och slangar att kondensera när anläggningen stängts av.

Kondensvattnet kommer att samlas i små fickor i systemet vilket kommer froda bakterier och mikroorganismer. Det är dessa bakterier som tillsut kommer få anläggningen att lukta illa när den sätts på.

Bra doften i sig är obehaglig, men det värsta är att bakterierna kan medföra luftvägsproblem, ögonirritation, trötthet och huvudvärk.

Dessa problem kan du slippa genom att se till att bilens AC servas enligt beskrivningarna ovanför. När man rensar luftkanalerna försvinner både bakterierna och den unkna doften.

Men det finns en till sak som du själv kan göra - nämligen att stänga av AC:n senast 15 minuter innan du parkerar bilen.

Då kommer värmen utifrån att förånga vattnet som kondenserat, och på så sätt försvinner alla eller åtminstone fler bakterier i systemet.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.