Avgasrör med rök på Opel

Vad kostar det att få avgassystemet bytt på en Opel?

17 december 2019, 16:48

Det fuktiga svenska vintervädret med massor av salt på vägarna är som bekant rena giftet för bilarna. Rosten angriper överallt där det är möjligt och det går bland annat ut över avgassystemet på din Opel.

För att öka avgassystemets livslängd väljer en del bilägare att få det nya avgasröret pulverlackerat, eller så skaffar man helt enkelt ett avgassystem i rostfritt stål. Båda lösningarna bidrar till att öka avgassystemets livslängd. '

Avgassystemet på din Opel består av flera anslutningsbara delar, inklusive avgasgrenrör, katalysator och en eller flera ljuddämpare.

Avgassystemet ser till att de farliga avgaserna från motorn leds bort från bilen och ut i det fria. Om det uppstår hål i avgasröret märks detta genom att bilen bullrar högt under körning.

Det är förbjudet att köra omkring med ett defekt avgassystem. Detta beror i första hand på att ett avgassystem med hål eller sprickor bullrar mer än de tillåtna gränsvärdena. För det andra riskerar man att det sipprar in farliga avgaser in i kupén.
En läckande avgassystem måste antingen repareras eller bytas ut. Båda delarna är något man kan göra själv. Allt som behövs är att du har de nödvändiga verktygen och har köpt de olika reservdelarna i en bildelsbutik.

Den stora majoriteten av alla svenska bilägare väljer dock att lämna in bilen på verkstad när man konstaterar fel på avgassystemet. Därför har Autobutler undersökt vad det kostar att byta avgassystem på en Opel.

Prisberäkningen utgår från alla offerter som verkstäder anslutna till Autobutler har lämnat till Opel-ägare, oavsett modell och årgång, och har gett följande resultat:

Spara i genomsnitt*
1.691 kr / 26%

Varje gång du skapar ett uppdrag på Autobutler bör du försöka beskriva problemet så detaljerat som möjligt. Om du kan bifoga bilder av felet blir det oftast ännu lättare för verkstäderna att komma med en exakt offert.

Använd funktionen ”Få offerter” så får du tre skriftliga offerter från verkstäder som är anslutna till Autobutler.

Hur är avgassystemet uppbyggt?

Avgassystemet på din Opel startar uppe vid motorn, där avgasgrenröret leder avgaserna från cylindrarna in i den översta delen av avgasröret.

Härifrån leds gaserna genom katalysatorn som bryter ned de farliga partiklarna. Efter nedbrytningen leds de återstående, mindre miljöfarliga gaserna vidare ut genom avgassystemet.

Från grenröret löper avgasröret ned och in under bilen. Längst baktill, strax före röravslutningen, sitter den bakersta ljuddämparen. Denna och eventuellt även den mittersta ljuddämparen har till uppgift att minska motorbullret.
Det kompletta avgassystemet är uppdelat i flera delar, bland annat främre rör och mellanrör. Delarna kan bytas ut separat om det uppstår rostangrepp. Om fogarna har rostat ihop krävs det att de skärs av ifrån varandra med hjälp av en vinkelslip. I de här fallen är det en god idé att besöka en verkstad och få mekanikern att göra jobbet.

Så här upptäcker du fel på avgassystemet

Det får inte finnas några fel (hål) eller defekter på bilens avgassystem. Om det exempelvis finns ett hål eller en spricka i avgassystemet presterar inte motorn maximalt och bränsleekonomin försämras.

Därför rekommenderas att du regelbundet kontrollerar bilens avgassystem och får det reparerat eller utbytt om det upptäcks fel.

Nedan får du tre tips på vad du ska hålla koll på när det gäller avgassystemet på din Opel.

Motorbuller: Tycker du att bilen bullrar mer än normalt när du till exempel accelererar, kan detta vara ett tecken på att det finns en läcka eller kanske till och med ett större hål någonstans i avgassystemet.

Knackande ljud: Om det hörs ett knackande ljud under bilen, kan det bero på att ett eller fler av avgassystemets upphängningar är defekta. Det leder ofta till att avgasröret slår upp mot undersidan av bilen. Det är inte farligt att köra runt med utan snarare obehagligt på grund av ljudet. Lämna in bilen på verkstad och byt ut de defekta gummiupphängningarna.

Visuell kontroll: När bilen är på verkstaden, se till att mekanikern går igenom avgassystemet och letar efter rostangrepp. Mindre, begynnande rostangrepp på avgasröret kan avlägsnas och därmed ökar också avgassystemets livslängd. Om man upptäcker hål i avgassystemet kan dessa eventuellt lagas med användning av Gun Gum och reparationsbandage. Få råd och vägledning hos din lokala mekaniker.

Få offerter och jämför priser på avgaser

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.