Citroën - Kom ihåg att få luftkonditioneringen servad

14 mars 2018, 09:36

Vad kostar en a/c-service och kylmedel?

Alla luftkonditionerings- och klimatanläggningar förlorar kylmedel över tid. En huvudregel säger att en anläggning förlorar ca 10 % kylmedel om året och därför bör det inte gå mer än två år mellan varje grundlig service.

Priset för service och påfyllning av ditt luftkonditioneringssystem beror på vilken bil du kör.

Nyare bilar använder ofta ett mer miljövänligt kylmedel, men det är också betydligt dyrare, och om du väljer att göra en bakteriologisk rengöring för att bli av med bakterier i systemet, så kostar det extra.

Citroën AC-service

Din Citroën AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder.

Via autobutler.se kan du beställa offerter på service av ditt luftkonditioneringssystem. Du får alla offerter skriftligen och det är lätt att jämföra priset och innehållet i varje offert.

Om du redan känner till en bra verkstad kan du alltid låta din favoritverkstad ingå i bland de som lämnar offert. På autobutler.se hjälper vi dig att på ett enkelt och överskådligt sätt hitta en bra verkstad till ett bra pris.

En luftkonditionerings- eller klimatanläggning är en behaglig uppfinning som kan användas året runt. På sommaren kyler den ner bilen, och på vintern kan den användas för att avisa rutorna.

Men om du har luftkonditionering eller en klimatanläggning i bilen, bör du tänka på att de måste servas regelbundet för att fungera optimalt.

En luftkonditioneringsanläggning fungerar så att en kompressor kyler ner och torkar luften, varefter den cirkuleras inne i bilen.

Systemet består av slangar och packningar. Inne i systemet flyter ett kylmedel och en olja, som med tiden försvinner (avdunstar) och systemet kommer att köras torrt. Om man inte ser till att fylla på kylmedel kan packningarna, filtret och kondensorn förstöras.

Därför är det viktigt att du låter serva klimatanläggningen i din Citroën.

Vid en service sugs anläggningen tom på vätskor, och torkas via vakuum. Därefter görs en sugtest, och nytt kylmedel fylls på i anläggningen.

Luftkonditioneringsservice – punkt för punkt

När din Citroën behöver service av luftkonditioneringsanläggningen kommer arbetet att omfatta följande punkter:

 • Byte och påfyllning av kylmedel
 • Byte av den olja som fungerar som smörjmedel och bidrar till att se till att packningen i kompressorn inte torkar ut eller slits i onödan
 • Kontroll av torkaren, som extraherar fukt och skräp från det cirkulerande kylmedlet
 • Byte av pollenfilter
 • Dålig lukt avlägsnas genom en rengöring av luftkanalerna.

Undvik bakterier i systemet

Under varma sommardagar skapar en luftkonditioneringsanläggning kall luft inne i bilen.

När bilen parkeras med en varm motor, är alla rör i luftkonditioneringsanläggningen kalla, och sommarvärmen får snabbt luften att kondensera inuti rören.

Kondensvattnet bör helst kunna komma ut ur systemet. Men ofta finns det små fickor där vattnet inte försvinner av sig själv.

I dessa små bassänger bildas bakterier och mikroorganismer, och detta resulterar till slut i en unken och obehaglig lukt inne i bilen.

Om du upplever obehaglig lukt från din luftkonditioneringsanläggning, som i värsta fall kan orsaka andningsproblem, ögonirritation, trötthet och huvudvärk, bör du få din luftkonditioneringsanläggning servad och rengjord.

Använd luftkonditioneringen året runt

Är du medveten om att du kan ha nytta av din luftkonditionering både på sommaren och vintern?

Både tillverkare och verkstäder avråder från att stänga av luftkonditioneringen permanent under vintern.

För när luftkonditioneringen i din Citroën inte körs, står smörjmedlet stilla. Det betyder att packningarna i systemet riskerar att torka ut och därmed bli otäta. Om du däremot använder anläggningen året runt säkerställer du att systemet är välsmort och ger ett behagligt och torrt klimat inne i bilen.

Goda råd om luftkonditionering

 1. Om luftkonditioneringen inte kyler ner när den är aktiverad så är det något fel. Du bör genast kontakta en verkstad som genom att ansluta en a/c-maskin snabbt kan identifiera felet.

 2. För att minska risken för bakteriebildning i a/c-systemet, är det lämpligt att stänga av anläggningen 10–15 minuter innan körningen ska avslutas. Detta gäller speciellt under varma sommardagar när luftkonditioneringen arbetar för högtryck. När systemet stängs av kommer värmen att torka ut kanalerna så att det inte uppstår vattenansamlingar i systemet.

 3. Kylmedlet som används i ett luftkonditioneringssystem är inte direkt billigt. Och särskilt inte om verkstaden använder ett miljövänligt kylmedel. Därför är det en god idé att kontrollera om priset från verkstaden är inklusive kylvätska, när du får en offert på service av din luftkonditioneringsanläggning.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.