Bilägare med handen på ratten

Få bra priser på nästa hjulinställning för din Opel

25 november 2019, 14:53

Styrningen och hjulupphängningen i din Opel ser till att ”jämna ut” gupp eller stötar från vägen. Samtidigt bidrar bilens kraftiga fjädrar till att säkerställa att hjulen ständigt är i kontakt med vägbanan. Styrsystemet är i huvudsak avsett för att skapa stabilitet och öka trafiksäkerheten, och därför är det också viktigt att styrningen på din Opel fungerar till 100 procent.

Kontakta din lokala verkstad om du är osäker på om så är fallet eller inte.

Verkstaden kan göra en hjulinställning och kontrollera om det finns behov av exempelvis en balansering av bilens hjul eller hjulinställning. De flesta verkstäder rekommenderar faktiskt att man låter göra en hjulinställning minst en gång om året.

Om man märker att däcken slits ojämnt eller om det förekommer vibrationer eller skakningar i ratten kan det vara ett tecken på att något är fel med bilens styrinrättning. Och även om det kan vara svårt att säga exakt vad felet är så har vi på Autobutler hjälpt dig en bit på vägen.

Genom att trycka på ”Få offerter” på Autobutler kan du beskriva problemet som du upplever det. Det kommer i de flesta fall göra att verkstäderna kan få en uppfattning vad som är fel och vad det kostar att få det åtgärdat.

Efter att ha fyllt i uppgifterna får du tre skriftliga offerter från verkstäder som är anslutna till Autobutler.

För att ge dig en idé om vad de olika uppgifterna kostar, har vi undersökt genomsnittspriset på en hjulinställning, en balansering av hjulen samt en fyrhjulsmätning och inställning av bilens däck.

De uppgivna priserna bygger på alla de offerter som verkstäderna tidigare har lämnat till Opel-ägare, oavsett modell och årgång.

Spara i genomsnitt*
990 kr / 26%

Korrekt balansering och hjulinställning skapar säker körning

När bilen är på verkstad är det en god idé att få mekanikern att kontrollera om hjulen är korrekt balanserade och samtidigt se efter om däcken slits jämnt.

Något av det som kan förändra hjulinställningen är om man i lite för hög fart kör på en trottoarkant eller om man kör över en stor grop i vägen.

Felaktig balansering kan ge vibrationer i ratten och hjulen får inte konstant kontakt med vägbanan. Det kan leda till farliga situationer i trafiken.

En felaktig hjulinställning kan till och med betyda att däcken slits ojämnt och redan vid små avvikelser i hjulinställningen minskas däckets livslängd med upp till 10 %. Dessutom leder nedslitna däck till ökad bromssträcka, vilket återigen bidrar till att försämra trafiksäkerheten.

När behöver din bil en hjulinställning?

För att säkerställa bra väggrepp ska alla fyra hjulen vara monterade så att de sitter vinkelrätt mot vägen och parallellt mellan paren.

Om du är osäker på om styrningen är felfri kan du låta göra en hjulinställning på din lokala bilverkstad.

På verkstaden kan mekanikern med hjälp av datorutrustning mäta och se om det behövs en hjulbalansering eller justering av styrningen.

Nedan ger vi dig tre tips på när något är fel med antingen styrningen, hjulinställningen eller balanseringen av din bil.

Om du upplever en eller flera av följande förhållanden bör du lämna in bilen på verkstad för en kontroll.

  • Det är ett tecken på bristande riktningsstabilitet om bilen drar åt sidan när du kör på en rak väg
  • Ratten står skevt även om du kör rakt fram
  • Du märker att däcken är ojämnt slitna på antingen ytter- eller innersidan av däcken

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.