Mekaniker mäter spänning i bilbatteri VW

Få batteriet i din Volkswagen kontrollerat eller utbytt

08 november 2019, 16:39

Har du varit med om att bilen vägrar att starta en vintermorgon? Då beror det troligen på att det är något problem med batteriet. Det kan antingen bero på att batteriet behöver laddas eller att det behöver bytas ut.
Nedan kan du se vad det kostar att byta ut batteriet på en VW.

Beräkningarna nedan visar vad ett batteri i genomsnitt kostar till en VW. Det uppgivna priset utgår från alla de offerter som verkstäder anslutna till Autobutler har lämnat till VW-ägare, oavsett modell och årgång.

Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
969 SEK 26%

Via Autobutler kan du få tre offerter och snabbt få ett nytt bilbatteri monterat.

Förläng batteriets livslängd

Ett bilbatteri har en genomsnittlig livslängd på fem år.

Under hårda vintrar finns det en risk att batterikapaciteten minskar med upp till 50 procent. Dagar och nätter med hård kyla går särskilt hårt åt äldre batterier, som riskerar att dö helt. Risken för ”döda” batterier ökar ännu mer om bilen har stått stilla i kylan under flera dagar, eller om den bara körs korta sträckor så att batteriet inte hinner bli ordentligt uppladdat.

Samtidigt urholkar användning av exempelvis sätesuppvärmning, klimatanläggning och eluppvärmd bakruta extra mycket batteri och därför kan livslängden på fem år mycket väl bli kortare.

Om du märker att batteriet är urladdat, kan du försöka ladda det med en batteriladdare. Du kan läsa mer om uppladdning av bilbatterier här nedan, men om det inte hjälper beror det förmodligen på att batteriet behöver bytas ut.

Men det finns flera saker du kan göra för att undvika att batteriet förlorar ström.

Det är särskilt på vintern som batteriet ställs på hårda prov. Se därför om möjligt till att bilen inte står parkerad på en alltför kall plats. Du kanske kan parkera i ett garage eller carport. Båda är bra för bilens batteri.

Och undvik samtidigt att köra alltför många korta sträckor. Då förbrukar sätesvärmare och elrutor m.m. strömmen och batteriet hinner inte bli ordentligt laddat.

Laddning av bilbatteri

För att du ska kunna starta bilen och hålla motorn igång måste det finnas ström i batteriet. Därför producerar generatorn hela tiden ström.

Om du får problem med batteriet, prova först att testa batteriet med en batteritestare. Då kan du se hur mycket batteriet är laddat.

Det är en god idé att vänta med att testa batteriet tills bilen har stått stilla i 12 timmar. Då kan du se om batteriet är urladdat eller om det håller spänningen.

Om batteriet inte är laddat till 100 procent kan det laddas upp helt med hjälp av en batteriladdare. Idag finns det många olika batteriladdare. De vanligaste märkena är Noco Genius, CTEK och Keepower.

De nyaste laddarna är elektroniska och fungerar både till bly- och gelbatterier. De mest intelligenta av dessa reglerar själv styrkan så att batteri och elektronik skonas och inte laddas upp mer än nödvändigt.

Om du ska ladda batteriet får du här en miniguide till vad du ska göra.

Börja med att koppla ur bilbatteriet genom att ta bort kablarna. Då säkerställer du att batteriet inte förbrukar ström under laddningen.

Anslut först laddarens kablar med den röda (positiva) kabeln till pluspolen och den svarta (negativa) kabeln till minuspolen.

Använd en elektronisk batteriladdare med automatisk brytare.

Ladda inte ett fruset batteri eller ett med en temperatur på över 45 grader.

När laddningen är klar, stäng först av laddaren innan du tar bort batteriladdarens kablar.

Anslut nu batteriets kablar och försök starta motorn.

Om laddningsprocessen inte laddar batteriet på rätt sätt är det förmodligen ett tecken på att batteriet behöver bytas ut. Om batteriet däremot är fulladdat men bilen fortfarande inte startar, ligger felet någon annanstans och du bör kontakta din lokala verkstad så att de kan göra en felsökning.

Få offerter och jämför priser på bilbatterier

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.