Toyota - Stora prisskillnader på montering av dragkrok

15 januari 2018, 13:28

Du kan spara mycket pengar på köp och montering av en dragkrok till din Toyota. Därför rekommenderas det att du tar en ordentlig titt på de olika prisförslagen som finns på marknaden. Det är ännu bättre om du eventuellt erhåller skriftliga offerter från olika verkstäder. Detta kan du få via autobutler.se verkstadsportal snabbt och lätt.

Det sker oftast att priset för en dragkroksmontering varierar flera tusentals kronor, så varför inte skära ner på verkstadsräkningen om du kan?

Priset beror bl.a. på vilken dragkrok du väljer. Även om en avtagbar dragkrok ser mycket bättre ut väljer majoriteten av bilägarna den klassiska fastmonterade dragkroken.

En avtagbar dragkrok är nämligen väsentligt mycket dyrare. Dessutom kan den faktiskt orsaka problem, om man då och då glömmer att montera av den efter användning. De avtagbara delarna kan rosta fast, vilket kan göra det omöjligt att avlägsna dem.

För att vara säker på att du får det absolut bästa möjliga pris på en dragkroksmontering för din Toyota rekommenderar vi att du vidareför detta uppdrag till autobutler.se som inhämtar tre förmånliga skriftliga offerter till dig.

När du lägger din beställning kommer du att bli frågad hur långt i från din hemadress du är villig att köra för en dragkroksmontering. Om du är beredd att utöka den geografiska sökningen har du större chanser att få det bästa priset på köp och montering av en dragkrok till din bil.

Vi har beräknat ett genomsnittspris utifrån alla de anbud verkstäder har skickat via autobutler.se. Offerterna har erbjudits uteslutande till Toyota-ägare men du bör uppmärksamma att priset täcker samtliga Toyota modeller och därför kan det framvisade genomsnittspriset vara lite annorlunda från vad du ska ge för köp och montering av en dragkrok på din bil.

Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
3 646 SEK 29%

Beställ offerter och få bra priserbjudande på ditt nästa verkstadsbesök. På autobutler.se kan du läsa om vad andra användare av vår verkstadsportal har sagt om de olika bilverkstäderna. Rekommendationer från andra bilägare skapar trovärdighet och hjälper dig att göra rätt val av verkstad för din Toyotas nästa reparation.

Dragkrok – gör det själv

Det är tillåtet att själv montera en dragkrok på din Toyota och därmed spara ännu mer pengar. Kom dock ihåg att bilen måste genomgå besiktning efter att arbetet har utförts. Bilprovningsavgiften är dock relativt liten. Denna lilla extra kostnad betyder att du ändå sparar pengar om du monterar dragkroken själv.

När du köper en dragkrok medföljer som regel en bruksanvisning som förklarar hur du steg för steg ska montera den. Du måste naturligtvis ha de rätta verktygen till hands för att kunna utföra arbetet, samt veta vad du gör. Det är i synnerhet en uppgift för personer som har handskats lite med bilar förr.

Dragkrok - försäkring och besiktning

När du får monterad en dragkrok på din Toyota måste du se till att samtidigt uppdaterar din fordonsförsäkring och teckna en självständig släpvagnsförsäkring.

Om du själv eftermonterar en dragkrok på ditt fordon måste du som sagt genomgå en registreringsbesiktning.

Om du däremot låter en godkänd bilverkstad utföra uppdraget eller en auktoriserad återförsäljare, behöver din Toyota inte besiktigas om det inte har överskridit 8 år sedan det första registreringsdatumet. När din dragkrok är färdigmonterad kommer verkstaden att ge dig ett nytt registreringsbevis.

Får min bil överhuvudtaget köra med dragkrok?

Är du ägare av en mellanstor bil och har ett vanligt körkort (B) kan ditt drag inklusive last och släp väga högst 750 kg. Dessutom ska du uppmärksamma att bil plus släp får ha en totalvikt av 3500 kg.

Om du däremot kör en mini- eller mikrobil har en sådan bilmodell oftast en kapacitet att dra endast 200 - 500 kg med en trailer utan bromsar. Vikten som bilen kan dra reduceras ytterligare om bilen är fullt pålastad eller om det t.ex. sitter 4 personer i bilen.

Innan du monterar en dragkrok på din mini- eller mikrobil är det bäst att du kollar upp med en verkstad eller tillverkaren om det överhuvudtaget rekommenderas att en dragkrok monteras på den eller inte.

Vissa biltillverkare kräver att kunden skriver under en bekräftelse att monteringen av dragkroken sker på eget ansvar.

Det är dock många som monterar en dragkrok på bilen för att endast transportera cyklar, och då är det inga problem. Dock lönar sig nog att köpa en speciell cykelhållare istället. Den kan sättas fast på bilen utan att du behöver montera på en dragkrok.

Dragkrok – tänk på säkerheten

När olyckan är framme så beror det oftast på att släpvagnen är felaktigt eller för tungt lastad.

Beträffande övervikt finns det risk att motorn skadas på små mini- eller mikrobilar om släpvagnen är för tungt lastad.

Det som också oftast sker är att släpvagnen svajar eller åker av helt. Därför är det viktigt att du kommer ihåg att montera på den lilla kabeln som sätts fast på ödlan på den fasta delen av dragkroken som är monterad på bilen.

Att göra detta är obligatoriskt om släpvagnen har eget bromssystem, så att släpet bromsas om det av en eller annan anledning skulle åka av kroken under körning.

Dessutom rekommenderas det att du gör en kontroll att blinkers, bromsljus, nummerplåtsljus och backljus fungerar hundraprocentigt innan du börjar köra med drag.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.