Använd rätt motorolja till din Škoda

14 februari 2018, 09:46

Motoroljan i din Škoda är en av de saker som du alltid bör hålla ett öga på. Motorn kan nämligen ta skada under körning om du inte har tillräckligt med olja.

Motorolja har den funktionen att den både smörjer och kyler av motorns olika delar, och samtidigt hjälper oljan till att se att alla rörliga delar kan fungera friktionsfritt.

Som Škoda-ägare, är det viktigt att du väljer rätt motorolja. Vissa verkstäder rekommenderar att du använder en motorolja från Castrol, men andra kända kvalitetsmärken, som Mobil 1, kan också gärna användas. Bara du väljer en halvsyntetisk eller helsyntetisk (Longlife) motorolja med hög prestanda och lång livslängd. Genom att använda en kvalitetsolja förlänger du nämligen motorns livslängd.

Om du är osäker på vilken motorolja du ska välja, fråga på din lokala verkstad där de kan upplysa dig om vilken typ av olja som bäst passar din bil.

Spara pengar på ditt nästa oljebyte

När motoroljan byts bidrar det till att hålla motorn ren och skydda den från slam och andra skadliga ansamlingar. Det är viktigt att motorn inte har för låg oljenivå eftersom det sliter extra mycket på motorn. Därför är det en god idé att kontinuerligt kontrollera motorns oljenivå. De flesta tillverkare rekommenderar faktiskt att du gör det en gång i veckan eller var 2 000 körda kilometer.

Beroende på modell och år bör du dock räkna med att motoroljan i din Škoda behöver bytas ut efter 15 000–30 000 körda kilometer. Det framgår av bilens servicebok när du ska byta motoroljan i din bil nästa gång.

Som regel byts motoroljan ut när bilen är på service, men du kan också lätt byta oljan mellan två servicetillfällen. Detta gäller särskilt för äldre bilar där motorn förbränner mer olja.

Nedan har vi beräknat ett pris på vad det kostar att få motoroljan bytt i en Škoda.

Spara i genomsnitt*
1.665 kr / 58%

Detta är ett genomsnittspris som beräknas utifrån alla erbjudanden om oljebyte som Škoda-ägare har fått från verkstäder anslutna till vår verkstadsportal.

Är det dags att byta motoroljan i din bil kan du läsa här på sajten hur andra användare har recenserat de verkstäder du är intresserad av.

Så här kontrollerar du oljenivån

Även om moderna motorer idag har begränsad oljeförbrukning, så förbränner motorn dock små mängder olja. Därför är det också viktigt att du regelbundet kontrollerar oljenivån. Här får du en kort vägledning i hur man gör:

 1. Parkera bilen på ett jämnt och plant underlag.
 2. Kontrollera oljenivån när oljan är varm efter körning men se till att motorn har varit avstängd i minst 5 minuter så att oljan har 'sjunkit till botten'.
 3. Titta eventuellt i bilens manual om du är osäker på var i motorrummet du ska leta efter oljestickan. Den har normalt en gul topp.
 4. Dra nu upp oljestickan och torka av den ordentligt med en trasa eller en bit papper. Sätt därefter oljestickan på plats igen.
 5. Nu kan du dra ut oljestickan och kontrollera oljenivån. På oljestickan finns en markering för lägsta oljenivå och en för högsta oljenivå. Om oljan bara går upp strax över strecket för lägsta nivå bör du fylla på motorolja. I det här fallet kan du räkna med att fylla på en liter motorolja.
 6. Om du väljer att byta ut all motorolja är det viktigt att du använder samma olja. Det förstör nämligen motoroljans egenskaper om du blandar två olika typer av motorolja.

4 goda råd om oljebyte

 1. När du ska iväg på en längre bilsemester är det en bra idé att komma ihåg att kontrollera oljenivån. Långa körningar får nämligen oftast oljeförbrukningen att stiga, så börja inte semestern med för lite olja i motorn.
 2. Blanda inte två motoroljor med olika specifikationer. Då riskerar du nämligen att egenskaperna hos den ursprungliga oljan försämras.
 3. Spill inte olja på motorblocket, efter som det i värsta fall kan orsaka brand i motorrummet.
 4. När du byter motoroljan med jämna mellanrum är du säker på att motorns mekaniska delar blir ordentligt smorda. En helt nypåfylld motorolja bidrar samtidigt till att rengöra motorn och samla upp smuts som automatiskt kommer in i systemet. En gammal olja som är fylld med smuts bidrar till att försvaga bilens prestanda, och samtidigt slits motorn snabbare.

Så byter du motorolja själv

Om du själv vill byta motoroljan i din Škoda får du här en steg-för-steg-genomgång av hur det går till.

Börja med att skaffa dig följande saker:

 • Ett kärl för uppsamling av den gamla oljan
 • En bra tratt för påfyllning av den nya oljan
 • Sexkantnyckel eller hylsnyckel för användning när avtappningspluggen ska lossas
 • En motorolja som passar din Skoda
 • Ett par kraftiga arbetshandskar

Undersök i förväg vilken typ av motorolja som passar din bil. Du kan vanligtvis hitta information i bilens service- eller instruktionsbok. Om du köper motorolja på nätet så finns det idag online-butiker där man genom att skriva in fordonets registreringsnummer automatiskt får skickat en olja med rätt specifikationer.

Oljebyte: steg för steg

 1. Starta motorn och låt den gå på tomgång ett par minuter.
 2. Stäng av motorn och placera uppsamlingskärlet under bilen.
 3. Lossa avtappningspluggen med hjälp av en hylsnyckel eller insexnyckel. Se upp, oljan är varm, så använd ett par arbetshandskar.
 4. Skruva på avtappningspluggen igen när all olja har runnit ut.
 5. Häll i ny motorolja. Tänk på att använda en tratt, så att du inte spiller olja på motorblocket.
 6. Starta nu motorn och låt den gå på tomgång. Kontrollera att oljan inte läcker ut nere vid i avtappningspluggen. Du kan behöva efterdra avtappningspluggen.
 7. Byt gärna även oljefiltret.
 8. Lämna den använda oljan på en miljöstation.

Har du inte rätt verktyg eller inte själv vågar dig på att byta motoroljan i din Škoda, så kan du beställa offerter på autobutler.se och få motoroljan utbytt på önskad verkstad.

Få offerter och jämför priser på oljebyte

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.