Avgasrör med rök på Suzuki

Priset för att byta avgassystem på en Suzuki

01 juli 2020, 10:36

Vintern och hösten i Sverige är ofta förknippad med låga temperaturer och fukt. Samtidigt är vintrarna också högsäsong för saltning på vägarna. Kombinationen av vägsalt och ett fuktigt klimat skapar optimala förhållanden för spridning av rost för den svenska bilflottan.

Rost förekommer som en kemisk förening när järn och järnmaterial kommer i kontakt med vatten och syre. Detta i kombination med vägsalt gör rostattacker till ett faktum.

De delar i bilen som är extra utsatta för rost är delarna i avgassystemet. Med tiden börjar avgasröret att rosta och om det uppstår hål i avgassystemet måste det bytas ut.

Byte eller reparation av avgassystemet i bilen en vanlig uppgift för en bilverkstad.

Verkstäderna har olika priser för att byta avgassystem. För att ge dig en uppfattning om vad det kostar att ersätta avgassystemet på en Suzuki har autobutler.se undersökt snittpriset.

En prisberäkning baserad på alla offerter som Suzuki-ägarna har fått av våra verkstäder visar att det genomsnittliga priset ligger på:

Spara i genomsnitt*
1.399 kr / 22%

Klicka på "Få offerter" om du vill få specifika erbjudanden för din bil.

Få offerter på nytt avgassystem

Det är framförallt karosseriet och underredet som är mest mottagligt för rostattacker.

Avgassystemet sitter som bekant under bilen och just bara rost är den vanligaste anledningen till att hela eller delar av avgassystemet på din Suzuki behöver bytas ut.

Rostspridningen innebär helt enkelt att metallen äts upp, vilket resulterar i sprickor eller hål i delarna av systemet. Konsekvensen av hål i avgasrören leder till högre nivå av utsläpp och mer buller under körning.

Om hålen har uppstått på den övre delen av avgasröret finns det också en risk för att de farliga avgaserna läcker ut från systemet och in i kupén i bilen.

Använd autobutler.se för att få offert om bilen ska på verkstad.

Klicka på knappen "Få offerter". Ju mer exakt du kan beskriva jobbet, desto lättare är det för verkstaden att ge ett mer exakt erbjudande.

Fler än 800 000 bilägare har redan rankat bilverkstäderna. Att läsa andra bilägares recensioner gör det lättare för dig att välja rätt verkstad, oavsett om du fokuserar på pris, kvalitet eller geografisk plats.

Vilka delar utgör bilens avgaser?

Avgassystemet på en Suzuki börjar vid avgasgrenröret, som är monterat på själva motorblocket.

Härifrån går avgaserna från motorcylindrarna till avgasrörets övre del.

Katalysatorn är ett kemiskt filter som filtrerar skadliga avgaser, kväveoxid, kolmonoxid och kolväten så att de återstående gaserna som släpps ut genom avgasröret blir mindre skadliga.

Katalysatorn sitter i början av avgasröret, där du också hittar lambdasonderna, som mäter mängden luft i avgaserna och automatiskt justerar mängden bränsle till motorn.

Avgasröret fortsätter under bilen, där röken passerar genom en eller flera ljuddämpare som hjälper till att minska motorbullret. I slutet av avgassystemet finns det vad som kallas en rörsvans.

Om det uppstår rost på avgassystemet, dvs. ljuddämpare, avgasrör etc., kan de olika delarna bytas ut enskilt.

Det betyder du inte måste köpa ett helt nytt och komplett system. Du ska alltid reagera om du misstänker att ett hål har uppstått på i avgassystemet, framförallt om hålet verkar finnas på avgassystemets främre delar och före katalysatorn. Annars finns det risk för att de farliga och ofiltrerade avgaserna tar sig in i kupén, avgaser som är giftiga för både människa och miljö.

Använd autobutler.se nästa gång du behöver byta ut delar på avgassystemet i din Suzuki.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.