Airconditionservice - Chevrolet

En service för din Chevas luftkonditionering är viktigt

29 oktober 2018, 08:41

Luftkonditioneringen i din Chevrolet är en kylanläggning som fungerar som ett slutet system. Inne i systemet flyter ett köldmedium och en olja. Kompressorn i systemet ser hela tiden till att köldmediet och oljan cirkulerar, så länge anläggningen är på. När anläggningen inte används kommer olja att ligga stilla inne i systemet och när oljan inte cirkulerar och därmed inte smörjer kommer packningarna tillsut torkas ut, vilket kan leda till läckage i systemet.

Det är därför viktigt att använda AC:n året runt. Men med det sagt ska anläggningen inte alltid vara på eftersom luften avfuktas innan den når ut i kupén, vilket ökar risken för ögonirritation och att dina slemhinnor blir torra.

AC-service till kanonpris

Din Chevrolet AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder. Få AC-service till kanonpris.

Resultatet är baserat på alla offerter som verkstäderna på vår portal gett ägare av Chevrolet-bilar. Tänk på att mängden köldmedium kan påverka priset enormt, det är nämligen ingen billig vätska.

När du hämtar offerter på autobutler.se kan du enkelt jämföra och sammanställa pris och innehåll från varje verkstad. Det är bara en av många fördelar med att använda vår verkstadsportal.

Använd autobutler.se – vi hjälper dig på vägen när du ska hitta en verkstad till ett bra pris.

Även om du använder AC-anläggningen i din Chevrolet året runt så kommer den att förlora ca. 10 procent köldmedium varje år. När köldmediet försvinner tvingas kompressorn jobba hårdare än vanligt för att kunna uppnå önskad temperatur, vilket sliter på systemet.

Det är därför viktigt få anläggningen servad. De flesta biltillverkare rekommenderar att AC-anläggningen kontrolleras en gång om året och servas en gång vartannat år.

Vad är skillnaden på en luftkonditionerings- och klimatanläggning?

De flesta bilar är idag utrustade med antingen en klimat- eller luftkonditioneringsanläggning (AC). De två kylanläggningarna skiljer sig åt men båda kyler och avfuktar luften som skickas ut i kupén.

Det mest avancerade typen av anläggning är klimatanläggningen. Den ser till att bilen behåller en konstant temperatur. Om temperaturen till exempel ställts in till 19 grader kommer små sensorer registrera eventuella temperarturförändringar, så att klimatanläggningen helt automatiskt kan justera mängden kall eller varm luft som blåser in i kupén.

Det finns flera tper av klimatanläggningar. Vissa kan bl.a. justera temperaturen i olika zoner i bilen (2- eller 3-zoners-anläggningar).

En luftkonditioneringsanläggning är inte lika avancerad. Den kan bara kyla luften som strömmar in i kupén. Vill man ändra temperaturen går detta bara att göra genom att antingen vrida fläkt eller temperaturreglaget.

Lite rolig kuriosa är att Chevrolet för bara ett par år sedan började utrusta vissa modeller med AC till mobilen. Det berodde på att kombinationen av en varm bil och en telefon på laddning kan resultera i en mycket varm mobiltelefon. Därför kom Chevrolet på att designa en hållare som blåser kall luft på telefonen när den ligger på laddning.

Service av AC- och klimatanläggning

Om du ska få en komplett AC-service utförd på din Chevrolet med byte av köldmedium, måste du köra till en verkstad.

Lagkraven säger nämligen att det krävs särskilda kvalifikationer för att hantera AC-system och vissa köldmedium. Sedan 2017 får AC-service endast utföras vid bilverkstäder med företagscertifikat

När du bokar en AC-service ska du ta reda på om verkstaden gör följande:

  • Mekanikerna ska kontrollera att alla anläggningens funktioner fungerar som de ska.
  • Alla filter ska bytas ut. Exempelvis samlar AC-filtret damm, bakterier och pollen från luften. Med tiden blir filtret fullt och måste därför bytas.
  • Därefter rengörs och desinficeras anläggningen för att avlägsna dålig lukt, mögel, svamp samt andra bakterier som finns i slangar och rör.
  • Sedan vakuumtestas förångaren.
  • Den gamla kompressoroljan töms från systemet och sedan fyller man på med ny.
  • Slutligen trycktestas anläggningen för eventuellt läckage innan man sedan fyller på med nytt köldmedium.

Hur rensar man bilens AC-anläggning?

Det är nästan omöjligt att undvika bakterier i luftkonditioneringsanläggningen. När det är frodas bakterier i till exempel slangsystemet kommer det uppstå en obehaglig lukt varje gång du sätter på anläggningen.

Men det finns två tricks för att bli av med doften på egen

Det enklaste är att använda en granat, en typ av AC-rengöring. Produkten har flera olika namn men den kan rengöra systemet på ett snabbt och effektivt sätt.

Den går att köpa i butiker där man handlar biltillbehör. Ställ burken på golvet bakom förarsätet och aktivera sprayen genom att trycka ner knappen. Då kommer en gas att sprutas ut i kupén.

Glöm inte att starta motorn innan du aktiverar rengöringsmedlet. Du ska också slå på AC:n och sätta den på återcirkulation så att det inte kommer in ny luft. Ställ in fläktarna på max och se till att alla munstycken på instrumentpanelen är är öppna.
Efter ungefär 15 minuter när behållaren är helt tom, ska du låta motorn vara igång i ytterligare 5 minuter innan du öppnar dörrar och fönster för att ventilera bilen med frisk luft.

AC-anläggningen är nu rensad. En grundlig rensning av ventilationssystemet minskar risken för problem med luftvägar, därför är det bra att rensa luftkonditionerings- eller klimatanläggningen en gång om året.

Vill du hellre att en mekaniker kollar igenom systemet? Få ett skräddarsytt pris på AC-service till din Chevrolet här.

Så slipper du bakterier i bilens AC-anläggning

När AC-anläggningen är på kommer köldmediet att göra rör och slangar kalla. Det innebär att luften inne i rören kommer kondensera på en varm sommardag.

Kondensvattnet stannar kvar i små fickor i systemet och i dessa små hålrum utvecklas bakterier och mikroorganismer. Det är dessa bakterier som över tid leder till dålig lukt varje gång du startar anläggningen.

Alla som känt doften kan intyga att lukten inte är särskilt trevlig, men ännu värre är att bakterierna kan leda till problem med luftvägar, ögonirritationer, trötthet och huvudvärk.

Ett sätt att slippa den otrevliga lukten är att få bilens AC servad som beskrivet ovanför. När man rengör luftkanalerna effektivt försvinner både bakterier och dålig lukt.

Ett annat tips är att stänga av anläggningen 15 minuter innan du avslutar din bilfärd. På så sätt förångas vattnet som kondenserar i rören på grund av värmen. När vattnet förångas bildas färre bakterier i systemet.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.