Mekaniker kontrollerar en Nissan inför besikning

Spara pengar inför besiktning av din Nissan - boka förbesiktning

23 december 2019, 15:14

Din Nissan ska på besiktning första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången. Andra gången ska den besiktas senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes. Vidare sker besiktningen senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

Kallelsen kommer automatiskt från besiktningsföretagen, och de flesta bilägare får kallelsen med posten.

Det kan vara en god idé att låta kontrollera bilen på en verkstad innan den lämnas in på besiktning. Om du letar efter en kvalitetsverkstad där priset hålls och där man inte utför reparationer utan att avtala detta på förhand kan du beställa offerter på förbesikning eller besiktningskontroll.

Pris för bilbesiktning och ombesiktning

Autobutler har tagit fram ett genomsnittspris på en förbesiktning av en Nissan innan den lämnas på besiktning. Det uppgivna priset bygger på alla de offerter som verkstäderna har lämnat till Nissan-ägare, oavsett modell och årgång.

Spara i genomsnitt*
1.352 kr / 67%

När du använder en bilverkstad som är ansluten till Autobutler får du automatiskt tre års garanti på allt utfört arbete samt på reservdelar.

Klarar din bil en besiktning?

Huvudsyftet med den regelbundna besiktningen är att säkerställa att alla kör- och miljömässiga förhållanden kring bilen uppfyller de lagstadgade kraven.

Därför kontrollerar besiktningsstationen bland annat dragkrok, styrning, stötdämpare, däck och belysning, däribland justeringen av strålkastarna.

Därefter kontrolleras att det inte finns rostangrepp och slitage på kritiska ställen som hjulupphängning, fjäderskålar, stötdämpartorn, svängarmar eller framaxelbalk.

Till sist kontrolleras miljöförhållanden. Det sker genom kontroll av bland annat rök och koloxid, och man kontrollerar att bilen håller sig inom bullergränserna under körning.

Om din bil slipper igenom nålsögat utan fel stämplas besiktningsprotokollet med: Godkänd.

Kontrollera dessa fem saker före nästa besiktning

Nedan ger vi dig några tips om vad du bör ha koll på innan du lämnar in bilen på besiktning. Om du följer checklistan minskar risken för att din Nissan måste lämnas in på besiktningsstationen en extra gång.

1. Fungerar bilens alla lampor som de ska?
Många bilister lämnar ovetande in bilen på besiktning med fel på lamporna. Om det är fel på belysningen måste bilen ombesiktas.

Lyckligtvis kan du undvika detta genom att själv kontrollera om bilens lampor fungerar som de ska.
Det allra viktigaste är att bromsljuset fungerar som det ska. Bromsljusen ska lysa starkare än baklyktorna. Med de nya skärpta reglerna från 2018 resulterar fel på bromsljusen i en ombesiktning med körförbud.

2. Bilens signalhorn måste fungera
På grund av trafiksäkerheten är det viktigt att du kan varna andra som färdas i trafiken. Därför måste signalhornet i din Nissan fungera korrekt. När man tutar ska signalhornet ha en hög och konstant ton. Det är fel på signalhornet om det stiger och faller i ljudstyrka vid användning.

3. Lyser varningslamporna på instrumentpanelen?
Om du upptäcker att en eller flera av bilens varnings- och kontrollampor på instrumentpanelen lyser, är det tecken på att något är fel. Lämna in bilen på verkstad och låt göra en felkodsavläsning. När felkoden registreras kan mekanikern antingen korrigera, återställa eller radera felet innan du lämnar bilen på besiktning.

4. Kontrollera om bilen droppar olja
Om du upptäcker oljespill i motorrummet eller om du ser oljefläckar under bilen beror det sannolikt på att det finns läckage i motorn.

Om besiktningsstationen bedömer att oljeläckaget är för stort klarar sig bilen inte genom den obligatoriska besiktningen.
För att undvika ombesiktning är det därför en god idé att besöka en verkstad och få problemet löst.

5. Kontrollera bilens däck
Bilen klarar inte besiktningen om dess däck inte uppfyller de lagstadgade kraven.

Lagen föreskriver att däckmönstret ska vara minst 1,6 mm djupt på sommardäck och 3 mm på vinterdäck. Samtidigt får de inte vara sköra och ha sprickor i sidorna. Kontrollera däcken före besiktningen så att du undviker en ombesiktning och kanske till och med körförbud.

Det ska även ligga en varningstriangel i bilen.

Få offerter och jämför priser på efterkontroll

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.