Bilägare med handen på ratten i en Mini

Styrinrättning bil och glapp i ratten: Mini

Bilens styrning och styrservo bidrar till att säkerställa både komfort och trafiksäkerhet. Därför är det viktigt att du inte kör runt med sliten eller defekt styrning.

Styranordningen består av en hel del enskilda komponenter såsom ratt, rattstång, styrhus, kuggstång, svängarm, styrleder och kulleder, och om du misstänker att en eller flera delar är slitna eller behäftade med fel är det en bra idé att låta bilen bli undersökt i en verkstad.

Många verkstäder rekommenderar rentav att man får en kontroll av styrinrättningen utförd minst en gång om året eller var gång bilen har kört 1 500 mil.

Vid en undersökning av styrinrättningen kontrolleras bland annat att hjulen är korrekt monterade i förhållande till bilens styrinrättning.

Märker man av mankemang under körning, som att bilen gnisslar och knarrar när man kör över en liten bula på vägen eller att bilen beter sig konstigt när man vrider på ratten, kan det bero på fel på styrningen. I sådana fall bör man låta bilen bli kollad i en verkstad.

Om du skall in med bilen på verkstad för att få styrningen undersökt, kan du se det genomsnittliga priset för vad det kostar att få en undersökning av styrinrättning, inklusive vad kostar en hjulinställning, spårning och fyrhjulsmätning på en Mini.

Priset beräknas utifrån alla de offerter som verkstäder lämnat till Mini-ägare. Oavsett vad det är för årgång eller modell.

Spara i genomsnitt*
1.246 kr / 30%

Användare som använder Autobutlers offertfunktion kommer att få offerter från kvalitetsverkstäder (oftast inom 24 timmar). Alla offerter fås skriftligen så det blir lätt och överskådligt att jämföra pris och innehåll för de enskilda offerterna.

Man omfattas också automatiskt av ett prismatch-avtal. Detta innebär att om man hittar ett erbjudande som är billigare än den billigaste offerten på autobutler.se, så matchar autobutler.se det priset. Det är användarnas garanti för att de alltid får de lägsta verkstadspriserna.

Till sist så medföljer också 3 års garanti på allt verkstadsarbete som utförs via autobutler.se. Alla bilverkstäder som samarbetar med Autobutler är nämligen kvalitetskontrollerade av FDM och uppfyller därför FDM:s reparationsavtal.

Kontrollera själv slitna hjullager och glapp i ratt

Om man misstänker att det kan vara något fel med bilens styrinrättning eller servostyrning måste man se till att omedelbart få det undersökt.

Fel eller slitage på din Minis styrinrättning kan bland annat medföra att däcken slits ojämnt och att deras livslängd därmed minskar med upp till 10 %. Däck som slits snett bidrar också till att försämra bilens bromsegenskaper. Den ökade bromssträckan kan leda till farliga situationer. Även när man kör i låg hastighet.

Om du misstänker att din Mini har ett slitet hjullager eller att det finns glapp i ratten, är det en sak du själv kan kontrollera.

Om ett hjullager är slitet eller inte kan kontrolleras genom att man tar tag i toppen av hjulet och knuffar det in och ut. Om det kan ryckas fram och tillbaka är hjullagret slitet eller måste dras åt igen.

Glappet i ratten definieras som den bit ratten kan vridas från sida till sida utan att hjulen följer med. Det kan man kontrollera på följande sätt:

Motorn startas, växellådan läggs i friläge och handbromsen dras åt. Sidorutan rullas ner och man ställer sig utanför bilen. Genom att vrida på ratten kan man nu kontrollera om hjulet omedelbart följer med. Om hjulet inte vrider sig omedelbart är det ett tecken på glapp i ratt.

Följande fel bör få dig att kontrollera styrning bil

Fel på styrningen är en allvarlig sak. De flesta erfarenheter visar nämligen att fel på bilens styrning titt som tätt är orsaken till olyckor i trafiken. Om man misstänker fel på styrningen, skall man låta sin mekaniker kontrollera det.

Här får du fem tips om vad du skall hålla ett öga på när det gäller bilens styrinrättning:

  • Bilen skall inte dra ut åt sidorna när du kör. Detta kan vara ett tecken på bristande riktningsstabilitet och kan bero på att hjulinställning inte är korrekt
  • Bilen skall räta upp sig av sig själv. Det betyder att hjulen skall söka sig tillbaka till utgångsläget var gång man släpper ratten. Gör de inte det är det fel på styrningen
  • Bilen skall ligga stabilt på vägen och det får inte kännas som att din Mini ”svajar” från sida till sida
  • Skakningar och vibrationer i ratten kan bero på fel på styrinrättningen
  • Ett eller flera av bilens däck slits ojämnt på insidan eller utsidan

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.