Bilägare med handen på ratten i Volkswagen

Så mycket kostar hjulinställning för VW

28 november 2019, 12:01

Det är viktigt att styrningen på din VW fungerar som den ska.

Bilens styrning ser nämligen till att ”jämna ut” gupp och stötar från vägen, samtidigt som hjulupphängningen säkerställer att hjulen hela tiden har kontakt med vägbanan. Styrningen bidrar med andra ord till att säkerställa fordonets stabilitet och bidrar därmed också till att öka trafiksäkerheten.

Många verkstäder rekommenderar en hjulinställning en gång om året, och du är osäker på om balanseringen och hjulinställningen är korrekt, kontakta din lokala verkstad.

Om man som bilägare upplever onormalt däckslitage eller oregelbundenheter i fordonets styrning, som till exempel vibrationer eller skakningar i ratten, kan det vara svårt att räkna ut exakt var problemet ligger.

Men genom att skapa ett uppdrag på Autobutler – och använda funktionen ”Få offerter” – får du möjlighet att beskriva problemet så bra som möjligt. Strax efteråt kommer du att få tre offerter från några av de verkstäder som är anslutna till vår verkstadsportal.

Nedan har vi på Autobutler undersökt genomsnittspriset på en hjulinställning respektive en balansering som avhjälper skakningar och vibrationer under körning, samt en hjuljustering eller hjulinställning.

Priserna bygger på alla de offerter som verkstäderna har lämnat till VW-ägare, oavsett modell och årgång.

Genomsnittspris* Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
3 254 SEK 1 283 SEK 31%

Balansering och hjulinställning ökar trafiksäkerheten

Bara på grund av trafiksäkerheten är det viktigt att du regelbundet gör en fyrhjulsmätning av bilens styrsystem och om nödvändigt får bilens däck rätt inställda och balanserade.

Detta gäller särskilt om du med lite för hög hastighet har kört på en trottoarkant eller kört över en stor grop i vägen. Det kan nämligen leda till att hjulinställningen ändras så att däcken slits oregelbundet.

En felaktig hjulinställning sliter på däcken och redan vid små avvikelser minskas däckets livslängd med upp till 10 %. Men inte bara det. Slitna däck ökar också bromssträckan och dessutom ger det också en sämre bränsleekonomi eftersom rullmotståndet blir större.

På verkstaden mäts och justeras styrsystemet med hjälp av datorutrustning och om det behövs balanseras hjulen.

Problem med styrningen – vad kan vara fel?

Om man hör missljud under körning, om däcken slits ojämnt eller om ratten verkar lite för livlig när man kör på landsvägen är det flera saker som kan vara fel.

Om det rör sig om finns ett felaktigt hjullager kan man oftast höra ett missljud från hjulet. Om du är osäker, kan du försöka ta tag i den övre delen av hjulet när bilen står stilla och rucka det inåt och utåt. Om det går att rucka fram och tillbaka är det ett tecken på ett defekt hjullager eller i alla fall ett hjullager som behöver efterspännas.

Det kan också vara ett glapp i styrsystemet, även kallat rattglapp. Det kan bero på att antingen en styrkula eller kulled är sliten och bör bytas ut. Du kan kontrollera rattglapp genom att slå på motorn, sätta bilen i friläge och dra åt handbromsen. Rulla ner rutan och ställ dig utanför bilen. Vrid ratten och se efter om vänster framhjul rör sig så fort du vrider på ratten.

Om ratten kan röras fram och tillbaka utan att hjulet rör sig är det tecken på glapp i ratten.

När behöver din bil en hjulinställning?

Bilens fyra hjul måste ha ett bra grepp på vägen, och därför är det osäkert och farligt att köra med fel på styrningen. Om du är osäker på om styrningen fungerar korrekt kan du låta göra en hjulinställning som avslöjar om hjulinställning behövs.

På samma sätt kan det vara en god idé att låta göra en fyrhjulsmätning, där man kontrollerar att alla fyra hjulen är monterade korrekt i förhållande till fordonets styrning.

Vid en hjulinställning och fyrhjulsmätning blir alla fyra däcken justerade korrekt i förhållande till varandra. Alla fyra hjulen måste nämligen vara monterade så att de sitter vinkelrätt mot vägen och parallellt mellan paren.

Frågan är när man behöver lämna in bilen på verkstad och låta kontrollera styrningen och kanske få antingen en hjulinställning eller en balansering utförd. Det är om du märker något av följande med din bil:

  • När ratten släpps på rak väg drar bilen åt den ena sidan
  • När du kör rakt fram står ratten snett i din bil
  • Dina däck slits ojämnt på yttersidan respektive innersidan
  • Du märker av en förändring i bilens riktningsstabilitet

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.