Bilägare med hand på ratten i en Citroën

Bra priser på balansering och hjulinställning för Citroën

14 januari 2020, 16:23

Slitna styrleder, rattfrossa och problem med styrningen är ohållbart att köra med och kan skapa farliga situationer i trafiken.

Styranordningen förhindrar rattfrossa och främjar stötdämpning av hjulen på din Citroën så att det inte känns obehagligt när du kör över en vägbula. Om bilen har kört upp över kantstenen kan hjulinställningen ha ändrat på sig.

Ofta orsakas fel i styranordningen på grund av olyckor. En korrekt inställd styrning skapar i stället stabilitet och bidrar till att öka trafiksäkerheten. Var gärna uppmärksam på rattfrossa orsakad av din styranordning. Om du till exempel upptäcker att däcken är skeva eller det förekommer vibrationer i ratten så är det med stor sannolikhet något fel.

Genom att använda hämta offerter här på Autobutler kan du beskriva felet så som du upplever det. Vid de allra flesta tillfällen kan din beskrivning av problemet räcka, så att verkstäderna kan ge ett förslag på vad felet beror på och hur mycket det kan kosta att reparera skadan.

Om du på förhand gärna vill veta vad det kostar att få ordnat ett eventuellt fel på bilens styranordning så har Autobutler undersökt genomsnittspriset för att få undersökt bilens hjulinställning, däckbalansering samt en kontroll av däckens spårkänslighet.

Priserna som visas gäller de offerter som verkstäderna tidigare har skickat till Citroën-ägare oavsett modell och år.

Spara i genomsnitt*
1.796 kr / 38%

Om du är osäker på om styranordningen på din Citroën fungerar som den ska, boka gärna tid för service via Autobutler.

Korrekt däckbalansering och minskad spårkänslighet är viktigt för trafiksäkerheten

Minst en gång om året bör man få utfört en kontroll av styranordningen för att försäkra sig om att bilens köregenskaper är optimala.

På verkstaden justeras styranordningen genom att använda den allra senaste datorutrustningen. Därmed försäkras man om att justeringen ger korrekt hjulinställning och riktningsstabilitet. Om behovet uppstår kan verkstaden ta sig an de nödvändiga justeringarna.

Vid en kontroll av däckens placering och spårkänslighet försäkrar man sig om att alla fyra hjul och styranordning är rätt inställda i förhållande till biltillverkarens specifikationer. Det betyder bland annat att alla fyra hjul ska monteras så att de sitter vinklat rakt mot vägen. Samtidigt ska framhjulen och bakhjulen vara parallella med varandra.
Om däcken inte är placerade korrekt kan det orsaka rattfrossa och att hjulen ibland förlorar kontakten med vägbanan. Detta kan orsaka farliga situationer i trafiken.

En felaktig hjulinställning som leder till spårkänslighet betyder att samtidigt att däcken rullar med ett större motstånd. Däcken kan också slitas ojämnt och redan vid en liten tillstymmelse till spårkänslighet kan däckets livstid förkortas med så mycket som 10%. Slitna däck bidrar till en ökning av bromssträckan vilket är förödande för trafiksäkerheten.

När vet man att något är fel på styranordningen?

Här nedan finner du 5 tecken på att något är fel på antingen styranordningen, däckens spårning eller hjulinställningen på din bil.

  • Det finns tecken på bristande stabilitet i styrningen om bilen drar åt ett håll när du kör rakt fram
  • Ratten vrider på sig även om du kör rakt fram
  • Ratten skakar under körningen
  • Däcken har ojämnt slitage
  • Det hörs märkliga ljud under körningen, som att det tjongar till

Om du upplever en eller flera av dessa punkter bör du köra bilen till verkstaden och få en kontroll av styrningen för att se om det är fel på hjulinställningen eller däcken.

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.