Citroën rostskydd är ett måste!

11 januari 2018, 12:49

Det är fel att tro att nya bilar inte behöver skyddas mot rost. Visserligen rostskyddsbehandlas så gott som alla bilmärken innan de lämnar fabriken, men faktum är att Sverige har ett av världens mest rostframkallande klimat, och att fabrikens rostskyddsprogram därför sällan lever upp till de krav som ställs på rostskydd i det svenska vädret.

Därför bör din bil underredsbehandlas, och det gäller särskilt om du har en av de populära minibilarna. En undersökning som gjorts av danska FDM visar nämligen att rostskyddet ofta är bristfälligt på denna kategori av bilar, och att man därför som bilägare bör rostskydda även helt nya bilar, innan de rullar ut på de svenska vintervägarna.

De bilar som var med i undersökningen saknade generellt det nödvändiga rostskyddet av dörrar, balkar, fram- och bakaxelbrygga, underrede och hålrum.

Bilarna hade nog genomgått det som biltillverkarna kalla standardbehandling, som är en maskinell behandling vid vilken en robot besprutar underredet. Problemet är bara att en sådan behandling inte når in i alla skrymslen och dolda hålrum.
Dessutom lever behandlingen inte upp till de svenska omständigheterna med vinter och vägsalt som går särskilt illa åt bilarna.

Om du väljer att spara in på rostskyddet, kan det därför kosta dig dyra pengar. Dels minskar bilen förhållandevis mer i värde, och dels kommer det snabbare att uppstå behov av dyra reparationer, när rosten börjar dyka upp.

Det är förvisso så att det är förenat med extrakostnader att få bilen rostskyddad på en professionell verkstad eller rostskyddsanläggning, men det betalar sig i längden. Inte nog med att underrede, balkar och hålrum m.m. skyddas. Även bromsrör, fjäderben och bärarmar får ett skyddande skikt, som får dem att hålla längre.

Underredsbehandling till rätt pris

Priset för att få din Citroën underredsbehandlad är beroende av såväl verkstad som av behandlingsform och årstid.

Autobutler.se har undersökt priset för en underredsbehandling av en Citroën. Genomsnittspriset gäller alla modeller och olika typer av behandlingar som gjorts av verkstäder, som är knutna till autobutler.se.

Spara i genomsnitt*

Det är ett genomsnittspris som gäller hela året. Det betyder att du under vår- och sommarmånaderna troligen kan ha turen att hitta en rostskyddsanläggning som erbjuder ett ännu lägre pris.

Gör som tusentals andra bilägare. Få offerter på autobutler.se. Via vår verkstadsportal får du god hjälp på vägen, när din Citroën ska underredsbehandlas. Du får skriftliga offerter och 36 månaders reparationsgaranti, och autobutler.se ger dig transparens i dina avtal och garanterar att alla reparationer och verkstadsbesök fås till ett bra pris.

Rostskydd – skydda underredet mot rostpåslag och gravrost

Underredet på din Citroën är i hög grad utsatt för fukt, stenskott och vägsalt. Allt detta får din bil att rosta, om du inte rostskyddat den.

Rost kan förekomma i hålrum och upptäckas först när det är för sent. En underredsbehandling både förebygger rostangrepp och täpper till hål i underredet. Därför rekommenderar vi att du ger din bil en underredsbehandling på en godkänd rostskyddsanläggning.

Vid en korrekt utförd underredsbehandling rostskyddas både underrede och innerskärmar, paneler, hålrum och andra utsatta ställen. För att hålla rosten borta är det viktigt att komma ihåg att med jämna mellanrum underredsbehandla din Citroën.

Så ska bilen underredsbehandlas

Autobutler.se rekommenderar att du minst vartannat år rostskyddar din Citroën. Om bilen antirostbehandlas korrekt kan du förebygga allvarliga rostskador i bl.a. underredet.

Om du vill ha garanti för att rostskyddet görs korrekt, bör du välja en av de godkända verkstäder som kontrolleras av t.ex. autobutler.se.

Rostskyddscentra erbjuder olika slags behandlingar, som alla minst bör omfatta nedanstående punkter:

 • Bottenplåtar och plastdelar inkl. innerskärmar monteras av
 • Hela underredet tvättas och blåses rent med tryckluft för att få bort smuts och löst sittande partiklar
 • Underredet torkas med varmluft
 • Före själva behandlingen undersöks underredet med avseende på begynnande rostangrepp
 • Behandling med rostskyddsmedel görs i alla bilens hålrum (balkar, paneler, luckor och dörrar)
 • Bottenplåtar och hjulhus rostskyddas
 • Bilen tvättas och torkas av. Överskott av rostskyddsmedel avlägsnas från lack och paneler
 • Spruthålen pluggas igen och bilen ställs att droppa av

Den behandling som beskrivits härovan är en av de mest omfattande underredsbehandlingarna för nya bilar eller bilar som ska behandlas för första gången. När din Citroën fått en sådan behandling kommer den i framtiden bara att behöva en underhållsbehandling cirka vartannat år.

Få offerter och jämför priser på under reds behandling

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.