Mekaniker läser av felkoder på elektroniken i en Fiat

Se priset på felsökning av en Fiat

15 maj 2020, 14:09

På de senaste Fiat-modellerna registrerar små sensorer fel på motorn eller andra delar av bilens elektroniska system.

Information om alla fel samlas in i en datorenhet, och om det till exempel förekommer fel motorn, bränslejusteringen eller servostyrningen, tänds antingen varningslampor på instrumentbrädan eller så visas ett meddelande på bilens pekskärm. När det uppstår fel på bilens elektronik krävs det oftast att man kör in bilen till en verkstad så att man kan genomföra en felsökning och läsa av felkoder i bilen.

Samtidigt som eventuella fel korrigeras får avläsningen av felkoder med ett felsökningsverktyg också effekten att sensorerna i bilen alltid fungerar optimalt. Om sensorerna inte fungerar som de skall kan det bland annat betyda att bränsleförbrukningen är för hög.

Kostnaden för en felsökning och avläsning av felkoder är inte densamma för alla verkstäder. Men för att ge dig en uppfattning om vad räkningen kommer att uppgå till har autobutler.se nedan beräknat ett genomsnittligt pris för alla de offerter som autobutler.se's samarbetspartners har lämnat till Fiat-ägare, oavsett modell eller årgång.

Spara i genomsnitt*
1.571 kr / 74%

Skapa ett uppdrag via ”Få offerter” om du vill ha specifika offerter för din bil.

Våra användare har omdömen om många av de verkstäder som autobutler.se samarbetar med. Det kan vara en bra ide att börja med att läsa andra bilägares recensioner om du inte har bestämt dig ännu för vilken verkstad du vill använda. Det kan göra det lättare att komma fram till sitt slutliga verkstadsval.

Vad betyder det när varningslamporna tänds?

De avancerade elektroniska systemen som är standardutrustning i de flesta nyare bilar bidrar till att förbättra stabilitet, säkerhet och komfort under körning.

Men ju mer elektronik bilarna utrustas med, desto mer avancerad blir felsökningen när det uppstår fel i elektroniken. Det första tecknet på att något är fel är som nämnts när någon av varningslamporna börjar lysa.

Att en varningslampa lyser gul indikerar att det finns ett fel i bilen som bör undersökas. Det är knappast något allvarligt, men man bör ändå inte ignorera varningen.

Alla varningslampor som lyser kräver åtgärder, och vartenda fel på bilen bör därför undersökas. Det kan vara nödvändigt att köra bilen till verkstaden, men du kan också börja med att kontrollera bilens servicebok. Där framgår det vad de olika varningslamporna betyder. Det kan vara så att en gul/orange varningslampa bara betyder att spolarvätska behöver fyllas på.

Om man ser en röd varningslampa i instrumentbrädan är det genast ännu allvarligare. De röda varningslamporna indikerar att något är väldigt fel på bilen.

Det kan vara oljelampan eller ABS-lampan som lyser rött, och det bästa rådet under alla omständigheter är att inte köra mer med bilen förrän man har undersökt vad felet är. Det bästa man därför kan göra är att ringa efter vägassistans och få bilen bogserad till närmaste verkstad. På verkstaden kommer en fordonstekniker genom en bildiagnos med hjälp av felkodsläsare snabbt att kunna berätta för dig vad som är på tok.

Typiska fel på motorn kan vara en kabel eller ledning som är alltför sliten eller att kontrollboxen har skadats av vatten eller fukt. Det kan också vara så att något är galet med bilens turbo eller att partikelfiltret är igensatt.

Om du har råkat ut för tända varningslampor i din Fiats instrumentbräda kan du hämta in offerter via autobutler.se och få en felsökning utförd på din bil.

Få offerter och jämför priser på felsökning

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.