Opel - Luftkonditionering har blivit var mans egendom

14 mars 2018, 08:50

Alla Opels senaste bilmodeller har antingen klimatanläggning eller luftkonditionering. Det är skillnad mellan de två typerna av kylanläggning, men gemensamt för dem är att de bör underhållas och servas för att fungera effektivt.

En helautomatisk klimatanläggning reglerar konstant temperaturen inne i bilen. Om temperaturen till exempel är inställd på 20 grader, justerar klimatanläggningen sin funktion så att den önskade temperaturen bibehålls.

En två-zoners klimatanläggning fungerar mycket likt den helautomatiska klimatanläggningen, men man kan dessutom styra temperaturen individuellt för förar- och passagerarsidan.

Slutligen finns det luftkonditioneringsanläggningen (a/c) som styrs manuellt. Anläggningen garanterar en viss temperatur, som kan ändras genom att fläkten skruvas upp och ner.

Vad kostar en a/c-service?

En luftkonditioneringsanläggning är ett slutet system med slangar och packningar. Inne i systemet flyter både ett kylmedel och en olja.

En luftkonditionerings- och klimatanläggning förlorar kylmedel över tid. Man säger vanligtvis att anläggningen förlorar 8-10 % kylmedel per år. Om man inte ser till att fylla på kylmedel kan systemets packningar och filter torka ut och därmed bli förstörda.

Priset för att få service på bilens luftkonditioneringssystem beror på vilken bilmodell du kör.

På autobutler.se har vi undersökt priset för att få en luftkonditioneringsanläggning på en Opel servad. Priset är ett genomsnittspris baserat på de mer än 400 000 offerter som lämnats till Opel-ägare via vår oberoende verkstadsportal.

Genomsnittspris Min. - max.
965 kr 938 kr - 1250 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

En luftkonditionerings- eller klimatanläggning måste servas

Opel rekommenderar att du låter kontrollera din luftkonditionerings- eller klimatanläggning en gång om året och får den servad en gång vartannat år.

Genom att få din luftkonditionerings- eller klimatanläggning kontrollerad varje år säkerställer du att anläggningen kyler och avfuktas som den ska. Samtidigt säkerställer du att det inte finns bakterier i systemet, som både kan orsaka dålig lukt i kupén, utgöra en olägenhet och i värsta fall orsaka allergiska reaktioner.

En luftkonditioneringsanläggning bör inte bara användas på sommaren. För om du nöjer dig med det riskerar du att packningarna torkar ut och anläggningen blir otät. Å andra sidan bör anläggningen inte heller användas konstant. En luftkonditioneringsanläggning kan nämligen bidra till att torka ut dina slemhinnor, och bilen drar också mer bränsle när anläggningen är i drift.

Därför är huvudregeln att du ska använda din luftkonditionerings- eller klimatanläggning när temperaturen utanför är högre än den temperatur du vill ha inne i bilen. Dessutom kan bilens luftkonditioneringsanläggning användas till att få bort imma på rutorna och avisa dem på vintern.

Hämta offerter och försäkra dig om ett bra pris

Få offerter direkt. Alla är naturligtvis skriftliga, vilket gör det enkelt för dig att jämföra både pris och innehåll från de olika verkstäderna. Det ger dig överblick så att du kan välja den verkstad som passar just dig.

Innan du tackar jag till en offert rekommenderar vi att du alltid läser recensioner från andra användare som har använt verkstaden via autobutler.se. Vi kallar det att skapa transparens och det är din garanti för en bra upplevelse när du kommer till verkstaden.

Använd autobutler.se – vi gör det lätt att hitta en bra verkstad till ett bra pris.

Så utförs service på luftkonditionering

När får service på din Opels luftkonditionering, utförs uppgiften stegvis, enligt nedan:
* Systemet dräneras på kylmedel och det fylls på nytt kylmedel
* Den olja som smörjer systemet och gör att packningen i kompressorn inte torkar ut, byts
* Torkaren som drar ut fukt och skräp från kylmediet ses över
* Pollenfiltret byts ut
* Dålig lukt avlägsnas genom att luftkanalerna rengörs.

Undvik bakterier i din luftkonditioneringsanläggning

När det är varmt ute hjälper din luftkonditioneringsanläggning till att skapa en behaglig temperatur inne i bilen. Detta görs genom att det blåses in kall luft i bilen.

När du stannar bilen och stänger av motorn är därför alla rör i luftkonditioneringsanläggningen kalla. Sommarvärmen gör snabbt att luften kondenserar inne i rören.

Det ger kondensvatten, som samlar sig i små bassänger i systemet. Vattnet försvinner inte eftersom rören snabbt blir kalla, och därför utvecklas bakterier och mikroorganismer som ger en unken och obehaglig lukt inne i bilen.

Dålig lukt från din luftkonditionering är en sak, men bakterierna i systemet kan också orsaka andningsproblem, ögonirritation, trötthet och huvudvärk.

Det finns två sätt att undvika dessa obehag. Få din luftkonditionering servad, enligt beskrivningen ovan. När luftkanalerna rengöras, avlägsnas också bakterier och den dåliga lukten.

Ett annat sätt att minimera obehag är att stänga av din luftkonditioneringsanläggning 15 minuter innan du slutar köra. Då får värmen kondensvattnet att avdunsta, och därmed bildas inga bakterier i systemet.

Beställ offerter på luftkonditioneringsservice snabbt och enkelt här.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter » Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara 20-40%
  • 3 års full garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 236 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter
Januari REA - EXTRA Rabatt!