Mekaniker utför felsökning av elektroniken i en Mazda

Inhämta offerter för elarbeten på din Mazda

21 april 2020, 10:46

Moderna bilar av idag är fyllda med bilelektronik och komponenter. Kraven för miljö och säkerhet har nämligen gjort dagens bilar till högteknologiska vidunder, och bilarnas elektronik innefattar bl.a. GPS, starter eller generator, elektroniskt centrallås, kabinvärmare/luftkonditionering och en lång rad säkerhetssystem.

Många bilar har över 3 000 delkomponenter, och med sådana mängder elektronik kan en eller flera komponenter snabbt svikta. Kanske får man felmeddelande om bilens batteriladdningssystem eller start- och tändningssystem, men oavsett vilka fel som uppstår på bilens elektroniska system kommer det att kräva av de flesta bilägare att de kör den till en verkstad.

Här kan mekanikern koppla samman bilens datorsystem med ett så kallat OBD-system (On-Board Diagnostics). Med avancerad testutrustning utför man nu en felsökning på alla elektriska komponenter, och allt resulterar i en diagnos och avläsning av eventuella felkoder.

Priset för ett verkstadsbesök där elektroniken gås igenom kan vara svårt att fastställa. Men genom att använda autobutler.se kan du hämta in flera offerter för samma uppgift.

Nedan har vi beräknat genomsnittspriserna för en rad olika reparationer av bilelektronik och den elektriska utrustningen i en Mazda. Samtliga prisberäkningar har utförts utifrån alla de erbjudanden som bilverkstäder anknutna till autobutler.se har lämnat till Mazda-ägare.

Kom ihåg att priserna för de enskilda reparationerna kan variera beroende på vilken modell och årsmodell det handlar om.

Spara i genomsnitt*

Mazda är fullspäckad med avancerade säkerhetssystem

Framtiden verkar vara elektrisk. Här tänker vi inte bara på framväxten av de nya elbilarna på marknaden, utan lika mycket på all den elektronik som finns i bilarna.

De senaste Mazda-modellerna är utrustade med en lång rad aktiva säkerhetssystem, och 2019 utsågs Mazdas nya Mazda CX-30 i ett kollisionstest till den säkraste bilen någonsin.

Som en del av säkerhetspaketet ingår adaptiv farthållare, avancerad nödbroms med fotgängardetektering, vägassistans, skyltigenkänning och larm för döda vinklar.

De avancerade säkerhetssystemen och komplexa modellkonstruktionerna är förbundna i ett samlat nätverk och det kan därför också vara svårt att felsöka elfel bil om man inte har rätt utrustning.

När systemen meddelar att det förekommer elfel på en eller flera funktioner i bilen blir man därför som regel tvungen köra den till en verkstad för att felsöka elfel i bil.

Här kommer en felsökning att visa vad som är fel, och mekanikern tar snabbt reda på vad det kostar att få problemet åtgärdat.

I framtiden slipper man att köra in bilen till en verkstad

Moderna bilars elektroniska system utvecklas ständigt och blir allt mer avancerade.

Idag är en ny bil nästan att betrakta som en dator på fyra hjul. Utvecklingen rör sig med blixtens hastighet, och biltillverkare hittar ständigt på nya, spännande funktioner.

Kikar man in i framtiden förväntar sig experterna att användningen av trådlös teknik kommer att resultera i att bilens datorsystem automatiskt skickar meddelande till verkstäderna om en av bilens sensorer rapporterar ett elfel bil.

Felkoder lagras i datorsystemet, och när mekanikern får ett meddelande kan felet korrigeras genom att verkstaden bara kopplar in sig direkt på bilens dator och nollställer felet. Alltsammans sker utan att bilen behöver köras in på verkstaden.

Om det visar sig att felet inte kan lösas med datorn, utan att någon komponent måste bytas på bilen, kan mekanikern beställa hem reservdelen, fortfarande utan att bilen har varit på verkstaden. Först därefter måste bilen köras till verkstaden för att få reparationen utförd på den elektriska utrustningen.

Och inte nog med att framtidens bil i de flesta fall kanske inte alls behöver komma in på verkstad. Ett rad biltillverkare, däribland Volvo, arbetar också med visionära tankar om att skapa den självkörande bilen, där passagerare både kan sova och arbeta i ett hemmakontor längs vägen.

Det svenska bilmärket går så långt som att prata om självkörande bilar som ett alternativ till flyget på kortare distanser. Det talas om ”autonom körteknologi”, och det hela styrs givetvis med avancerade kör- och säkerhetssystem.

Om din bil rapporterar att det är fel på det elektriska systemet, använd offertfunktionen på den här sidan för att kostnadsfritt inhämta offerter för ditt nästa verkstadsbesök.

Få offerter och jämför priser på elarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.