Bilägare med handen på ratten i en Nissan

Styrinrättning bil och glapp i ratten: Nissan

Bilens styrinrättning ser till att ”jämna ut” stötar på vägen samtidigt som hjulupphängningen hjälper till att säkerställa att hjulen ständigt är i kontakt med vägbanan. För att uttrycka det på ett något annorlunda sätt bidrar styrinrättningen till att säkerställa fordonets stabilitet och bidrar därmed också till att öka trafiksäkerheten.

Därför har det också avgörande betydelse att styrningen fungerar som den skall på din Nissan. Det kan du säkerställa genom att få gjort en mätning av styrinrättningen med en spårning och 4-hjulsmätning.

Bilverkstäder rekommenderar att en kontroll av styrinrättningen företas en gång om året eller varje gång bilen har kört 15 000 km.

Om du hyser minsta tvivel om att bland annat balansering och spårning av dina däck är korrekt, kontakta din lokala verkstad. Här kan de ge dig råd och vägleda dig så att din bil fungerar optimalt.

Nedan har vi undersökt det genomsnittliga priset för kontroll av styrinrättning bil inklusive spårning och vad kostar en hjulinställning för alla 4 hjulen. Då har du en uppfattning om vad det kostar att få bilen undersökt i en verkstad.

Priset täcker alla de offerter som getts till Nissan-ägare av verkstäder, över alla årgångar och modeller.

Spara i genomsnitt*
1.596 kr / 34%

Fel på styrning bil ger nedsatt trafiksäkerhet

Om man lägger märke till missljud under körning, att däcken slits ojämnt eller ratten verkar vara lite för livlig när man kör ute på vägen så kan det bero på att det är fel på styrningen.

En förändring i bilens styrning eller hjulinställning kan bland annat uppstå om man har haft sån otur att man kört på en trottoarkant med alltför hög fart.

Resultatet kan bli att däcken börjar slitas oregelbundet. Redan vid små avvikelser från en korrekt spårning reduceras däckens livslängd med upp till 10 %. Samtidigt resulterar slitna däck också i en ökad bromssträcka, vilket kan få katastrofala följder även vid låga hastigheter.

Enbart trafiksäkerheten gör därför att det är viktigt att man regelbundet får en spårning och 4-hjulsmätning gjord för bilens styrinrättning.

Hos mekanikern mäts och justeras styrinrättningen med hjälp av datorutrustning och om det är nödvändigt balanseras hjulinställning och slitna delar av styrinrättningen byts ut.

En annan sak som man får kontrollerat med jämna mellanrum är om det verkar finnas glapp i ratten.

Rattglapp kan bero på att styrled eller kulled är sliten och behöver bytas. Man kontrollerar bäst om det finns glapp i ratten genom att starta motorn, lägga växeln i friläge och dra åt handbromsen. Fönstret vevas ner och man ställer sig utanför bilen så att man kan se vänster framhjul. Vrid nu ratten lite fram och tillbaka för att se om framhjulet rör sig så snart ratten vrids.

Om ratten kan vridas fram och tillbaka utan att hjulet rör sig är orsaken förmodligen rattglapp.

När behöver din Nissan en mätning av styrinrättningen?

Bilens fyra hjul skall ha ett bra grepp på vägen, och alla fel på styrningen måste därför tas på allvar eftersom det kan vara farligt att köra med dem.

Studier visar att fel på styrning ofta är orsaken bakom olyckor, så om du är osäker på om styrningen fungerar som den skall, så du bör du se till att få en kontroll av styrinrättningen utförd av din lokala verkstad.

Frågan är givetvis när det är nödvändigt att få styrningen kontrollerad och eventuellt få en spårning, hjulinställning eller balansering utförd.

Nedan får du 5 tips på vad du skall hålla ett öga på och vad som skall få dig till att kontakta din lokala verkstad:

  • Bilen drar åt sidan – vilket är ett tecken på bristande riktningsstabilitet
  • Bilen kör instabilt och det upplevs som att den kan vara svår att styra
  • Ratten skakar eller vibrerar under körning
  • Det visar sig att ett eller flera däck på bilen är ojämnt slitna
  • Om olyckan till exempel har varit framme så man kört på en trottoarkant bör man få bilen kontrollerad i en verkstad

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.