Byt stötdämpare i tid

Hitta en kvalitetsverkstad när du ska byta stötdämpare på din Hyundai

31 oktober 2018, 11:27

Det är uppenbart att nya välfungerande stötdämpare faktiskt bidrar till ökad trafiksäkerhet eftersom bromssträckan och styrförmågan blir mycket bättre. Men trots detta visar internationella studier på att många bilägare kör med defekta stötdämpare.

En huvudregel är att man alltid ska byta stötdämparna i par, alltså två och två. Det gäller oavsett om du köper stötdämpare från stora tillverkare som KYB, MONROE eller SACHS, eller om du köper stötdämpare som inte är originaldelar.

Utifrån offerter från våra verkstäders offerter till Hyundai-ägare har vi räknat ut ett genomsnittligt pris på vad det kostar att montera ett par nya stötdämpare till Hyundai - oavsett modell, årtal eller miltal.

Spara i genomsnitt*
3.043 kr / 25%

Om du ska byta stötdämpare på din Hyundai så vet du nu vad det kan kosta - men det är alltid bra att hämta offerter från flera verkstäder. Det kan du enkelt göra genom att skapa ett uppdrag på autobutler.se.

Genom att fylla i formuläret får du offerter på byta av stötdämpare. På autobutler.se kan du välja mellan flera olika kvalitetssäkrade verkstäder i Sverige.

Alla offerter lämnas skriftligt. Behöver du hjälp så kan du få rådgivning av våra utbildade mekaniker som kan svara på alla dina frågor.

När du mottagit dina offerter kan du enkelt jämföra både pris och innehåll. Behöver du mer information så kan läsa användaromdömen om verkstäderna på vår hemsida.

Använd autobutler.se – din genväg till en kvalitetsverkstad.

Håll ett öga på bilens stötdämpare

Man brukar säga att fjädring lever lite i det fördolda och det beror på att både fjädrar och stötdämpare gömmer sig i hjulhuset.

Detta gör det svårare för bilägare att hålla koll på stötdämparnas skick.

Men att hålla ständig koll på dessa är viktigt. Faktum är att stötdämparna på din Hyundai har stor betydelse för bilens köregenskaper och därmed trafiksäkerheten.

Bilens fjädringssystem bidrar till att hjulen får kontakt med vägen och stötdämparna ser till att stötar från vägen inte fortplantar sig direkt upp i karossen. Därmed handlar det både om komfort och trafiksäkerhet.

Om fjädringen inte är helt hundra så förlorar hjulen väggrepp i en bråkdels sekund när bilen kör kör över ett gupp eller hål i vägen. När bilen inte har kontakt med vägen så förlorar föraren förmågan att styra bilen och därmed kan det uppstå en livsfarlig situation om man t.ex. måste göra en plötslig manöver.

Inte nog med att slitna eller defekta stötdämpare leder till sämre styrförmåga och väggrepp, det betyder också att bromssträckan förlängs. Även vid låg hastighet kan detta leda till en katastrofal situation.

Hur ofta måste man byta stötdämpare?

Bilens stötdämpare slits långsamt men säkert och med tiden förlorar de förmågan att absorbera stötar från vägen.

Därför är det svårt att säga när bilens stötdämpare ska bytas. Både ålder och körmönster kan ha inflytande på när man måste byta.

Frågar man verkstäderna och biltillverkare av stötdämpare så lyder rekommendationerna att man ska byta stötdämparna efter 5 år eller när bilen har kört mellan 6000 och 8000 mil.

Så upptäcker du fel på fjädringssystemet

Branschfolket understryker att det är lika riskabelt att köra med defekta stötdämpare som med slitna däck. Det är därför viktigt att kontrollera om något är fel på stötdämparna.

Om bilen känns lite väl ‘livlig’ och ostabil när du kör den kan det betyda att stötdämparna är slitna.

Det kan beskrivas som märkliga rörelser eller ljud när du svänger, bromsar eller gasar. Nedanför har vi listat 7 exempel på hur du upptäcker fel och slitage på bilens stötdämpare.

  1. Det tar längre tid för bilen att sänka farten när du bromsar.
  2. Bilen hoppar eller verkar instabil när du kör en över ett gupp, hål i vägen eller liknande.
  3. Bilen ’seglar’ när du kör igenom en sväng.
  4. På nyare bilar ska hjulen röra sig direkt när man svänger på ratten. Kan man svänga på ratten för mycket åt ett håll, så kan det vara glapp i ratten. Det kan bero på slitage i styrning och/ eller stötdämpare.
  5. Om du upptäcker att däcken har slitits ojämnt kan det vara ett tecken på att stötdämparna är defekta.
  6. Ett annat tecken på att stötdämparna är slitna eller på något sätt defekta är om det rinner olja från dem.
  7. Kontrollera stötdämparna med hjälp av gungtestet - tryck ned hörnet på bilen, antingen vid stötfångaren eller bak vid bagageluckan. Gungar bilen upp och ner mer än en gång så bör du åka till en verkstad för att kontrollera stötdämparna.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.