Volvo - airconditionservice

En AC-service av din Volvo förbättrar klimatet inne bilen

Om du köper en ny Volvo är den garanterat utrustad med antingen en klimat- eller AC-anläggning, det vill säga luftkonditionering. Skillnaden på de olika systemen är hur de fungerar, men både anläggningar har två huvudmål, nämligen att kyla och avfukta luften.

Oavsett vilket system du har är det viktigt att få det servat regelbundet. Det kostar inte en förmögenhet att serva klimat- eller luftkonditioneringsanläggningen. Det framgår nämligen i autobutler.se's uträkning. När du som bilägare väljer att hämta offerter kan du dessutom välja den offert som passar dig bäst, oavsett om du väljer efter pris eller avstånd till verkstaden.

På autobutler.se har vi undersökt vad det kostar att serva AC-anläggning på en Volvo. Priset är ett genomsnitt som baseras på alla offerter som våra verkstäder har gett Volvo-ägare.

Genomsnittspris Min. - max.
1573 kr 938 kr - 6409 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Klicka här för att beställa offerter. Du får alla offerter på skrift, vilket gör det enkelt att jämföra priser och innehåll från varje verkstad. Använd autobutler.se – vi hjälper dig på vägen när du ska hitta en verkstad till ett bra pris.

Skillnaden på luftkonditionerings- och klimatanläggning

En helautomatisk klimatanläggning säkrar att bilen behåller samma temperatur i kupén. Ställer man till exempel in temperaturen 19 grader så ser klimatanläggningen till att den önskade temperaturen är konstant. Detta fungerar med hjälp av två sensorer registrerar temperaturförändringar. När eller om temperaturen ändras, reagerar anläggningen automatiskt genom att justera mängden kall eller varm luft som blåser in i kupén.

Klimatanläggningen finns i flera varianter och kan vara uppdelad i olika zoner. På så vis kan temperaturen justeras och delas upp i olika zoner, så att temperaturen kan styras individuellt i både främre och bakre delen av kupén.

Luftkonditioneringen är inte lika avancerad, den kyler bara luften samtidigt som temperaturen bara kan styras manuellt. Vill man ändra temperaturen gör man det genom att skruva upp eller ned på fläkt- eller temperaturreglaget.

Glöm inte att serva AC-anläggningen

En luftkonditioneringsanläggning är ett slutet system som innehåller ett flytande köldmedium och en olja. Systemets kompressor ser till att oljan cirkulerar men när kompressorn inte är igång kommer oljan “ligga stilla” inne i systemet. Smörjningen med oljan sker därmed endast när systemet är igång, dvs. om anläggningen är avstängd kommer för lite smörjning leda till uttorkade packningar och därefter otätheter i systemet.

För att undvika förstörda packningar ska man se till att använda AC:n året runt.

Med det sagt ska inte AC:n vara på gång hela tiden.

Den torra luften som strömmar in i kupén kan nämligen bidra till att dina slemhinnor torkas ut. Samtidigt gör din bil av med mer bränsle när luftkonditioneringen är på.

Även när luftkonditioneringsanläggningen används på rätt sätt förlorar den köldmedium. Man brukar säga att den förlorar upp till 10 procent varje år. När köldmediet försvinner så måste kompressorn jobba extra hårt för att uppnå önskad temperatur, vilket sliter på systemet.

För att AC- eller klimatanläggningen ska kunna avfukta och kyla så optimalt som möjligt, måste den serveras med fasta intervaller. De flesta biltillverkare rekommenderar därför också att anläggningen kontrolleras årligen och servas en gång vartannat år.

Service av luftkonditionering och klimatanläggning

En komplett AC-service är inget man själv kan göra.

Lagkraven säger nämligen att det krävs särskilda kvalifikationer för att hantera AC-system och vissa köldmedium.

Sedan 2017 får AC-service endast utföras vid bilverkstäder med företagscertifikat.

Men sådana krav behöver inte hindra dig för att rengöra kylanläggningen själv. För det enda som behövs är att använda ett rengöringsmedel för AC och följa dess instruktioner. Trots att detta går att göra själv så vänder sig de flesta bilägare till en verkstad när anläggningen måste servas.

När du bokar en AC-service kommer verkstaden göra följande:

  • Mekanikern kollar att alla funktioner i anläggningen fungerar som de ska.
  • Diverse filter byts ut. Ett AC-filter filtrerar damm, bakterier och pollen från luften. Med tiden fylls filtret med smuts och måste bytas ut. Ett igentäppt filter kan nämligen öka risken för att kompressorn förstörs, därför är det viktigt att det byts.
  • Hela systemet rengörs och desinficeras. Därefter utförs ett vakuumtest på förångaren, vilket ser till att avlägsna dålig lukt, mögel, svamp och andra bakterier.
  • Därefter töms anläggning på gammal kompressorolja, och ny fylls på.
  • Innan man fyller på med nytt köldmedium trycktestas anläggning för eventuella otätheter.

Så slipper du bakterier i bilens AC-anläggning

När det är varmt ute ser bilens AC-anläggning till att det är ett behagligt klimat inne i kupén. Kompressorn tar in och kyler ner luft i bilen innan det cirkulerar runt i kupén. Under varma sommardagar uppstår därför kondens inne i rören.

Det kondenserade vattnet samlas i små bassänger inne i systemet där det sedan utvecklas bakterier och mikroorganismer. Efter ett tag kommer du märka en illaluktande doft när du slår på AC-anläggningen. Detta beror då på bakterierna i ventilationssystemet.

Doften är såklart obehaglig i sig men det värsta är att bakterierna kan leda till ögonirritation, luftvägsbesvär, trötthet och huvudvärk.

Det finns flera sätt att bli av med dessa problem. Först och främst kan du AC:n servad. När man rensar luftkanalerna försvinner både bakterier och dålig lukt.

Men du kan också göra något åt det själv. Varje gång du kör med AC:n på kan du stänga av den minst 15 minuter innan körturen är slut.

Den extrema värmen kommer få kondensvattnet att förångas inne i slangarna. På så sätt bildas inga eller betydligt färre bakterier.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter » Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara 20-40%
  • 3 års full garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 236 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter
Januari REA - EXTRA Rabatt!