Mekaniker utför diagnostik av elektronik i en Mazda

Pris på felsökning och diagnos av Mazda

18 maj 2020, 11:36

I nyare Mazda-bilar blir tekniken allt mer avancerad. Detta ställer högre krav på verkstäderna, men genom bland annat fjärranslutningar till särskilda servicecenter där det finns samlad expertis kan dagens mekaniker hitta även de mest komplicerade fel i bilarnas elektronik.

Den stora mängden elektronik och nödvändigheten av att kunna ansluta sig till datorer med avancerad programvara gör det praktiskt taget omöjligt för vanliga bilägare att på egen hand reparera sina bilar.

I verkstäderna kontrolleras motorstyrningssystemet med hjälp av modern felsökningsutrustning; har man inte nödvändig utrustning och är utbildad för att kunna använda den, är det en omöjlig uppgift att utföra en felsökningbilens elektronik.

All information om motorns driftsstatus registreras i datorsystemet, och verkstadens systemspecialister kan använda speciella program för att läsa av och nollställa eventuella felkoder.

För utbildad verkstadspersonal är det i 9 av 10 fall en enkel sak att hitta felen, men i vissa fall kan det mycket väl bli en mer tidskrävande uppgift.

Det bör man som bilägare vara beredd på.
Vi har kommit fram till ett genomsnittspris nedan för att ge dig som en Mazda-ägare en uppfattning om kostnaden för felsökning och avläsning av felkoder på en Mazda. Priset nedan är framräknat baserat på alla de offerter som verkstäderna har skickat till Mazda-ägare för felsökning, oavsett modell eller årgång.

Detta innebär också att det pris som du blir upplyst om kan skilja sig något från priset nedan. Det beror nämligen på vilken Mazda-modell du har.

Spara i genomsnitt*
1.240 kr / 71%

Så får du offerter via autobutler.se

  1. Klicka först på ”Få offerter” – fyll sedan i kontaktuppgifter – postnummer och e-post, samt en kort beskrivning av vad du har för problem med bilen Exempel: ”Jag vill ha en offert för att få en felsökning utförd på min Mazda” När bilens registreringsnummer har skrivits in kan verkstäderna snabbt se vilken bilmodell det rör sig om.
  2. Klicka på ”Skapa uppdrag” – inom några timmar får du offerter från lokala verkstäder i din närhet.
  3. Kontakta verkstäderna – när du har gått igenom dina offerter kan du alltid kontakta verkstäderna om du har några frågor. Annars är det bara att boka en tid på den verkstad du vill anlita.

Verkstäderna använder alltid de senaste felsökningsverktygen

Då systemet registrerar alla data om bland annat motorns hälsotillstånd, kan mekanikern som sagt genomföra en bildiagnos och avläsning av felkoder.

Om en verkstad inte använder den senaste och mest avancerade felsökningsverktyg som står till förfogande kan det resultera i en felaktig diagnos. Denna situation undviker man om man uteslutande väljer verkstäder som är anknutna till autobutler.se

Som verkstad på autobutler.se omfattas man nämligen av ett reparationsavtal. Avtalet förpliktigar verkstäderna till att ha korrekt utrustning tillgänglig. Samtidigt skickar verkstäderna löpande sin personal på vidareutbildning, så att man som kund är säker på att man har valt en verkstad där mekanikern har de bästa möjliga förutsättningarna för att åtgärda eventuella fel på bilen.

Vilka varningslampor skall man ta på allvar?

Bilarnas avancerade elsystem bidrar till stabilitet, säkerhet och komfort. Bilen är utrustad med ett lång rad sensorer som registrerar om det är fel någonstans i systemet. Om ett fel uppstår tänds en varningslampa på instrumentpanelen. Varningslamporna på bilens instrumentbräda kan lysa i antingen rött eller gult. Vissa varningslampor kan lysa i både gult och rött. Lamporna talar om för bilisten om det finns fel i motorn, till exempel om det råder brist på motorolja eller om det finns fel i bromssystemet, krockkuddar, däcktryck, belysning osv.

En gul varningslampa talar om att det kan finnas ett fel någonstans på bilen man skall vara uppmärksam på. Det kan vara att man behöver kontrollera behållaren för kylarvätska.

Lamporna har olika symboler och om du är osäker kan du titta i bilens instruktionsbok för att ta reda på vad den gula lampan betyder. Kör bilen till verkstaden om det behövs för att få mekanikern att hjälpa dig.

En röd varningslampa skall alltid tas på allvar. Oavsett vilken röd varningslampa det är som lyser bör den få dig att omedelbart stanna bilen och stänga av motorn. En röd varningslampa är ett rop på hjälp och troligtvis behöver vägassistans tillkallas för att få bilen bogserad till den lokala verkstaden.

På verkstaden kan mekanikern, såsom beskrivits ovan, med hjälp av en felkodsläsare läsa av felkoder i bilen och diagnostisera problemet.

Om du råkar ut för lysande varningslampor, tryck på ”Få offerter” här på autobutler.se

Få offerter och jämför priser på felsökning

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.