Mekaniker ställer diagnos av elektroniken i en Volvo

Så mycket kostar felsökning av Volvo

10 juni 2020, 09:52

Idag, när en ny Volvo rullar ut från fabrikshallen är den utrustad med en avancerad datorenhet, en CPU eller Engine Unit Control (ECU), som man även kan kalla för bilens hjärna.

Samtidigt är nya bilar också utrustade med många små mikroprocessorer som praktiskt taget styr hela bilen - från motor till farthållare och krockkuddesystem.

All information om bilens hälsotillstånd registreras via små sensorer. Om ett fel inträffar samlas all information i ECU och för att hitta felet läser mekanikern av en felkod för att lokalisera vart och vad problemet är.

Om din Volvo inte fungerar tänds antingen en varningslampa på instrumentpanelen eller så får du ett meddelande på bilens pekskärm.

När ett fel uppstår beror det vanligtvis på bilens all elektronik, vilket ofta kräver ett besök på verkstaden. För de flesta bilägare är tiden som hobbymekaniker sedan länge förbi.

På verkstaden kommer mekanikern att felsöka och läsa av felkoder. Eventuella fel korrigeras och en återställning av alla fel kommer också innebära att sensorerna i bilen fungerar korrekt igen.

Kostnaden för felsökning och avläsning av felkoder varierar från bilverkstad till bilverkstad. Men baserat på alla offerter som verkstäderna på autobutler.se har gett till Volvo-ägare har vi kunnat beräkna ett genomsnittspris för felsökning av en Volvo.

Prisen är beräknat på alla Volvos modeller och modellgenerationer.

Genomsnittspris Min. - max.
902 kr 633 kr - 1164 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Använd ’Få offerter’ om du vill få offerter för just din bil.

Över 800 000 bilägare har använt sig av autobutler.se och mer än 12 000 har betygsatt sina verkstäder. Om du har problem med att välja vilken verkstad kan du klicka på “Omdömen” längst upp på sidan för att läsa vad andra bilägare har skrivit.

Med hjälp av alla recensioner har vi gjort det lättare för dig att välja rätt verkstad.

Vad gör jag när en varningslampa lyser?

Avancerade teknologiska system inklusive parkeringssensorer, farthållare, frontal kollisionsvarnare och körassistans är nu standardutrustning i de flesta nyare bilar. Systemen som ofta går under benämningen 'Advanced Driver Assistance Systems', hjälper till att säkerställa stabilitet, säkerhet och komfort under körningen.

I flera av sina modeller har Volvo dessutom två avancerade system: Sensus Connect och Volvo On Call. Systemen gör det möjligt att hitta bilen genom en app, värma upp motorn, fjärrstarta motorn och skicka platsinformation till bilens dator om geografiska placering av butiker, restauranger och mer.

Utmaningen med all elektronik är naturligtvis att ju mer avancerad elektronik bilarna är utrustade med, desto svårare blir felsökningen när systemen rapporterar fel.

Det första tecknet på att något är fel är när en varningslampa tänds. När en varningslampa lyser gult finns det ett fel på bilen som bör ses över. Det är inte alls säkert att det rör som ett allvarligt fel men som bilägare måste du ändå kolla upp det.

Börja med att titta i bilens instruktionsbok. Här går det att tyda vad de olika varningslamporna betyder. Om exempelvis kylvätskesymbolen är tänd saknar bilen antingen kylvätska eller så är motortemperaturen för hög.

Naturligtvis är detta allvarligt, men det är betydligt mer mer oroande om en röd varningslampa tänds i instrumentbrädan. För en röd varningslampa är oftast ett dåligt tecken.

Det kan betyda att motorn saknar olja eller att ett allvarligt fel på bromssystemet har inträffat. Då får du inte under några omständigheter fortsätta köra förrän felet har undersökts.

För att förhindra att felet utvecklas ytterligare och slutar på med kostsam verkstadsräkning, är det bästa att göra för att ringa vägassistans. Få bilen till en lokal bilverkstad och låt en mekaniker felsöka bilen. När felkoderna skrivs ut kan mekanikern snabbt berätta vad som är fel med din Volvo.

Lyser en varningslampa på instrumentbrädan på din Volvo så hämta offerter via autobutler.se och få en felsökning utförd hos en kvalitetsverkstad.

Så utför mekanikern en felsökning

Vid en regelbunden service ställer mekanikern automatiskt en elektronisk bildiagnos och läser av felkoder i bilens elektroniska system.

Med hjälp av avancerad felsökningsprogramvara får mekanikern en inblick i var eventuella fel lär vara. Verkstäder som är anslutna till autobutler.se använder de senaste och mest avancerade diagnosverktygen. Därmed minskar risken för att en felaktig diagnos ställs.

Verkstäderna omfattas även av ett reparationsavtal som innebär att verkstäderna kontinuerligt måste skicka mekanik till vidareutbildning. På så sätt garanteras kunderna att mekanikern kan hantera de senaste och mest avancerade diagnosverktygen för felsökning av en Volvo.

Få offerter och jämför priser på felsökning

Få offerter » Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara 20-40%
  • 3 års full garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 235 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter
Januari REA - EXTRA Rabatt!
Slutar gälla om