Mekaniker ställer diagnos av elektroniken i en Volvo

Så mycket kostar felsökning av Volvo

10 juni 2020, 09:52

Idag, när en ny Volvo rullar ut från fabrikshallen är den utrustad med en avancerad datorenhet, en CPU eller Engine Unit Control (ECU), som man även kan kalla för bilens hjärna.

Samtidigt är nya bilar också utrustade med många små mikroprocessorer som praktiskt taget styr hela bilen - från motor till farthållare och krockkuddesystem.

All information om bilens hälsotillstånd registreras via små sensorer. Om ett fel inträffar samlas all information i ECU och för att hitta felet läser mekanikern av en felkod för att lokalisera vart och vad problemet är.

Om din Volvo inte fungerar tänds antingen en varningslampa på instrumentpanelen eller så får du ett meddelande på bilens pekskärm.

När ett fel uppstår beror det vanligtvis på bilens all elektronik, vilket ofta kräver ett besök på verkstaden. För de flesta bilägare är tiden som hobbymekaniker sedan länge förbi.

På verkstaden kommer mekanikern att felsöka och läsa av felkoder. Eventuella fel korrigeras och en återställning av alla fel kommer också innebära att sensorerna i bilen fungerar korrekt igen.

Kostnaden för felsökning och avläsning av felkoder varierar från bilverkstad till bilverkstad. Men baserat på alla offerter som verkstäderna på autobutler.se har gett till Volvo-ägare har vi kunnat beräkna ett genomsnittspris för felsökning av en Volvo.

Prisen är beräknat på alla Volvos modeller och modellgenerationer.

Genomsnittspris Jämför och spara Möjlig besparing i %
1078 kr 940 kr 54 %
938 kr 733 kr 50 %

Använd ’Få offerter’ om du vill få offerter för just din bil.

Över 800 000 bilägare har använt sig av autobutler.se och mer än 12 000 har betygsatt sina verkstäder. Om du har problem med att välja vilken verkstad kan du klicka på “Omdömen” längst upp på sidan för att läsa vad andra bilägare har skrivit.

Med hjälp av alla recensioner har vi gjort det lättare för dig att välja rätt verkstad.

Vad gör jag när en varningslampa lyser?

Avancerade teknologiska system inklusive parkeringssensorer, farthållare, frontal kollisionsvarnare och körassistans är nu standardutrustning i de flesta nyare bilar. Systemen som ofta går under benämningen 'Advanced Driver Assistance Systems', hjälper till att säkerställa stabilitet, säkerhet och komfort under körningen.

I flera av sina modeller har Volvo dessutom två avancerade system: Sensus Connect och Volvo On Call. Systemen gör det möjligt att hitta bilen genom en app, värma upp motorn, fjärrstarta motorn och skicka platsinformation till bilens dator om geografiska placering av butiker, restauranger och mer.

Utmaningen med all elektronik är naturligtvis att ju mer avancerad elektronik bilarna är utrustade med, desto svårare blir felsökningen när systemen rapporterar fel.

Det första tecknet på att något är fel är när en varningslampa tänds. När en varningslampa lyser gult finns det ett fel på bilen som bör ses över. Det är inte alls säkert att det rör som ett allvarligt fel men som bilägare måste du ändå kolla upp det.

Börja med att titta i bilens instruktionsbok. Här går det att tyda vad de olika varningslamporna betyder. Om exempelvis kylvätskesymbolen är tänd saknar bilen antingen kylvätska eller så är motortemperaturen för hög.

Naturligtvis är detta allvarligt, men det är betydligt mer mer oroande om en röd varningslampa tänds i instrumentbrädan. För en röd varningslampa är oftast ett dåligt tecken.

Det kan betyda att motorn saknar olja eller att ett allvarligt fel på bromssystemet har inträffat. Då får du inte under några omständigheter fortsätta köra förrän felet har undersökts.

För att förhindra att felet utvecklas ytterligare och slutar på med kostsam verkstadsräkning, är det bästa att göra för att ringa vägassistans. Få bilen till en lokal bilverkstad och låt en mekaniker felsöka bilen. När felkoderna skrivs ut kan mekanikern snabbt berätta vad som är fel med din Volvo.

Lyser en varningslampa på instrumentbrädan på din Volvo så hämta offerter via autobutler.se och få en felsökning utförd hos en kvalitetsverkstad.

Så utför mekanikern en felsökning

Vid en regelbunden service ställer mekanikern automatiskt en elektronisk bildiagnos och läser av felkoder i bilens elektroniska system.

Med hjälp av avancerad felsökningsprogramvara får mekanikern en inblick i var eventuella fel lär vara. Verkstäder som är anslutna till autobutler.se använder de senaste och mest avancerade diagnosverktygen. Därmed minskar risken för att en felaktig diagnos ställs.

Verkstäderna omfattas även av ett reparationsavtal som innebär att verkstäderna kontinuerligt måste skicka mekanik till vidareutbildning. På så sätt garanteras kunderna att mekanikern kan hantera de senaste och mest avancerade diagnosverktygen för felsökning av en Volvo.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på felsökning

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 270 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.