Kia kopplingsbyte – tänk igenom dina körvanor och spara in på verkstadsräkningen

14 mars 2018, 11:16

Genomsnittspriset på byte av koppling

Autobutler.se har tittat på alla offerter som lämnats för KIA-modeller via vår verkstadsportal.

Spara i genomsnitt*
2.990 kr / 33%

När du använder autobutler.se, kan du hitta den offert som passar dig bäst. Du kan fundera över priset, offertens innehåll eller avståndet till verkstaden, och så kan du läsa vad andra bilägare har sagt om den verkstad du funderar på att använda.

Autobutler.se är din garanti för att verkstadsbesöket blir en bra upplevelse.

Alla förare har sina egna vanor och sitt eget sätt att köra bil på. Många av våra vanor sliter tyvärr mer på bilens delar än vi är medvetna om.

Koppling och växellåda är två viktiga delar som används hela tiden när man kör. Kanske du är en av de bilägare som har lagt dig till med en del dumma vanor som sliter extra mycket på just koppling och växellåda.

Låter du till exempel handen vila på växelspaken när du har växlat, ja då sliter det faktiskt på den så kallade skiftmekanismen i din Kias växellåda.

Det sker av den enkla orsaken att när handen vilar på växelspaken, så pressas skiftmekanismen upp mot växellådans tandhjul och det orsakar slitage.

Något annat som sliter på kopplingen är när kopplingen hålls nedtryckt, till exempel när du stannar för rött ljus.

Växellådan på en KIA är, som på alla andra bilar, en komplicerad sak och utan att gå in alltför mycket på detaljer, så slits växellådans vitala delar, urtrampningslagret och tryckplattan när man trycker kopplingen i botten. Därför ska detta helst ske i så korta sekvenser som möjligt.

Så gör din växellåda och koppling en tjänst. Sätt istället bilen i friläge när du står stilla. Detta lönar sig i längden.

Sliten koppling – lyssna på bilens signaler

Även om du följer ovanstående anvisningar kan det kanske inte undvikas att du behöver byta koppling på din KIA.

Det kan vara svårt att säga något om hur många kilometer du kan köra innan kopplingen behöver bytas ut. Det beror på hur du kör.

Men det man kan säga något om är att om du upplever oegentligheter och märkliga ljud vid växling under körning, så kan det mycket väl vara ett tecken på att kopplingen måste bytas ut.

Om du upplever en eller flera av nedanstående punkter, bör du omedelbart kontakta din bilverkstad.

  1. När du ska växla får det inte vara svårt att trycka ner kopplingspedalen helt. Om du upplever det kan det vara tecken på att kopplingen är sliten och måste bytas ut.
  2. Om det förekommer stigande eller fallande ljud från motorn (som vid en normal växling) utan att foten är i kontakt med kopplingen, så detta är ett tecken på att något är fel.
  3. Det ska gå lätt och friktionsfritt att byta växel. Upplever du att växellådan 'gnisslar' tänder, kör genast in din KIA på verkstad.
  4. Om du har problem med att hitta dragläget, växla eller om växeln plötsligt hoppar ur, så är det något fel med kopplingen.

Kopplingsbyte är en standarduppgift

På landets bilverkstäder är den en standarduppgift att byta koppling på exempelvis en KIA.

Det kan vara svårt att veta vilken verkstad som är den billigaste och bästa.

Men timpriset samt antalet timmar som används för jobbet, kan betyda stor skillnad i vad den enskilda verkstaden vill ha för att reparera din KIA.

Använd autobutler.se, och få offerter på byte av koppling på din KIA.

Få offerter och jämför priser på kopplingsarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 298 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.