Mekaniker utför diagnostisering av elektronik i en Toyota

Vad kostar felsökning och elarbete för Toyota?

19 december 2019, 17:02

Moderna bilar är idag fulla av elektroniska komponenter som gör det svårt att själv åtgärda fel om tekniken misslyckas.

Bilen kanske meddelar om fel på den adaptiva farthållaren (ACC, Adaptive Cruise Control) eller så kan det vara fel på bilens säkringsbox eller navigationssystem.

Vissa nyare bilmodeller är också utrustade med dödvinkellarm, och när det gäller Toyota även kamera bakpå bilen, som gör att det kan visas en bild i backspegeln, som alltså inte är en spegel utan en elektronisk skärm. Även här kan det uppstå fel.

Dessutom är själva bilens motor, om din Toyota är av nyare modell, uppkopplad mot en dator, där verkstaden kan avläsa en mängd saker kring bilen, t.ex. motortemperatur, grenrörstryck, varvtal och liknande.

Om ett fel uppstår i det elektroniska systemet kommer du förmodligen att behöva besöka en verkstad. Det kan vara svårt att veta exakt vad verkstadsräkningen kommer att hamna på. Det beror mycket på vad som är fel, men om det går att identifiera felet i förväg ligger man bättre till som bilägare. Då går det nämligen att ta in flera offerter och jämföra innehåll och pris från flera olika verkstäder.

Om du använder en av de verkstäder som är anslutna till verkstadsportalen Autobutler, kan du vara säker på att det elarbete verkstäderna utför är ett kvalitetsarbete.

Nedan har vi listat ett antal priser på olika reparationer av den elektroniska utrustningen i en Toyota. Priserna är uträknade som ett genomsnitt av alla offerter som bilverkstäder anslutna till Autobutler har lämnat till Toyota-ägare, oavsett modell och årgång.

Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
2 364 SEK 41%

Toyota Safety Sense bjuder på de senaste avancerade säkerhetsteknikerna

De nyaste Toyota-modellerna är proppade med elektronisk utrustning, som bland annat ska hjälpa föraren att undvika potentiellt farliga trafiksituationer.

Det så kallade Pre-Collision System använder radar och kamera för att skanna framför bilen så att farliga situationer kan undvikas, medan det särskilda Lane Departure Alert-systemet varnar om bilen oavsiktligt lämnar sitt körfält.

Dessutom är de olika Toyota-modellerna utrustade med systemet Automatic High Beam som automatiskt växlar mellan halv- och helljus för säker mörkerkörning, medan den adaptiva farthållaren hjälper föraren att hålla ett säkert avstånd till framförvarande fordon. Om minimiavståndet överskrids saktar bilen automatiskt farten.

Om säkerhetssystemen sviker eller om fel rapporteras på ett eller flera av systemets delar bör bilen lämnas in på verkstad så att mekanikerna kan felsöka i systemet.

Hämta offerter på reparation av el-utrustning i din Toyota.

I framtiden slipper man att lämna in bilen på verkstad

Som framgår av ovanstående blir bilens elektroniska system mer och mer avancerade. Framtidens intelligenta bil är som en dator på hjul och faktiskt lever biltillverkare och bilägare redan mitt i denna verklighet.

Och utvecklingen går i bara en riktning. Biltillverkarna levererar hela tiden nya uppdateringar till bilens dator, och verkstaden ser till att installera de senaste uppdateringarna varje gång bilen kommer in på service.

De avancerade styrsystemen har alltså sitt hjärta i bilens centraldator. Flera biltillverkare arbetar för närvarande tätt ihop med verkstäderna för att skapa nödvändig expertis så att fel på bilen snabbt kan identifieras. Vissa biltillverkare erbjuder även extern experthjälp till verkstäderna, så att de mest komplicerade felen kan lösas gemensamt.

De effektiva felkorrigeringssystemen kommer i framtiden att innebära att endast de nödvändiga reservdelarna byts ut och i slutänden kommer bilägarnas kostnader för arbetskraft och reservdelar inte bli större än nödvändigt.

Om man tittar in i framtiden, så förväntar experterna att bilens datorsystem automatiskt skickar felmeddelanden till verkstäderna med hjälp av trådlös teknik. Detta gör att verkstäderna via datorsystemen, och utan bilen behöver komma in på verkstaden, kan rätta till fel i bilens elektroniska system.

Hela denna teknikutveckling innebär samtidigt att det blir svårare och svårare för den genomsnittlige bilägaren att lösa problem med bilen när tekniken inte fungerar. Och för de allra flesta bilägare kommer det krävas ett verkstadsbesök när bilens elektroniska säkerhetssystem rapporterar om fel.

Få offerter och jämför priser på elarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.