Mekaniker utför elarbete på Volvo

Volvo – få bra priser på felsöka elfel bil och bilelektronik reparation

23 april 2020, 15:07

När en Volvo idag rullar ut från fabriken är den sprängfylld med innovativ teknik. En del av tekniken ingår i bilens avancerade säkerhets- och komfortsystem.

I takt med att det kommer mer och mer bilelektronik i fordonen, såsom för krockkuddar, navigationssystem, system för kontroll av bromsar osv. ökar också riskerna för att det uppstår fel i de elektriska systemen.

De avancerade säkerhetssystemen och de komplexa modellstrukturerna är hoplänkade till ett enda nätverk, bestående av en rad huvudsystem (motor, luftkonditionering etc.), flera hundra delsystem (startmotor, fläkt etc.) och oftast över 3 000 komponenter.

Därför kan det också vara svårt att hitta eventuella fel om man inte har rätt utrustning.

Allt som oftast krävs att bilen kommer in på en verkstad om det uppstår elfel bil i systemen och i verkstadsbranschen har nya begrepp som felsökning elfel i bil och nollställning av felkoder blivit det man talar om. Om bilen till exempel meddelar om fel på antingen online systemet för låsning eller Volvo City Safety nödbromssystem, kräver det att driftsteknikern i verkstaden diagnosticerar felet och läser av felkoder med sitt verktyg för att felsöka elfil bil.

Priset för ett verkstadsbesök där man skall reparera bilelektronik kan vara svårt att avgöra. Men genom att använda autobutler.se får du offerter skickade till dig för samma uppgift.

Nedan har vi beräknat genomsnittspriserna för en rad olika reparationer av den elektriska utrustningen i en Volvo. Samtliga beräkningar av priser har utförts mot bakgrund av alla de erbjudanden som verkstäder anknutna till autobutler.se har lämnat till Volvo-ägare.

Kom ihåg att priserna för de enskilda reparationerna kan variera beroende på vilken modell och årsmodell det handlar om.

Spara i genomsnitt*
825 kr / 32%

I framtiden slipper man att köra in bilen till en verkstad

Moderna system med bilelektronik utvecklas ständigt och blir allt mer avancerade.

Idag är en ny bil nästan att betrakta som en dator på fyra hjul. Utvecklingen rör sig med blixtens hastighet, och biltillverkare hittar ständigt på nya, spännande funktioner.

De avancerade säkerhets- och styrsystemen kontrolleras av ett datorsystem, och om man blickar in i framtiden förväntar sig experterna till exempel att användningen av trådlös teknik kommer att innebära att bilens datorsystem automatiskt skickar ett meddelande till verkstäderna om en sensor på bilen rapporterar ett fel.

Felkoderna lagras i datorsystemet, och när mekanikern får ett meddelande kan felet korrigeras genom att verkstaden bara kopplar in sig direkt på bilens dator och nollställer felet. Alltsammans utan att bilen behöver köras till en verkstad.

Och inte nog med att framtidens bil i en lång rad fall kanske inte alls behöver komma in på verkstad. En rad biltillverkare arbetar också med visionära tankar om att skapa den självkörande bilen, där passagerare både kan sova och arbeta i ett hemmakontor längs vägen.

Under 2018 utfärdade Volvo ett pressmeddelande där man drog undan förlåten från ett ambitiöst forskningsprojekt. Den svenska biljätten kallar projektet 360c. Volvo Cars idé är att avskaffa människan bakom ratten och låta ”autonom körteknologi” ta över.

Den självkörande bilen skall ses som ett attraktivt alternativ för resor som kan konkurrera med flyg-, buss- och tågtrafik, men med konkurrensfördelar som komfort, bekvämlighet och privatliv. Naturligtvis styrs allt av avancerade kör- och säkerhetssystem.

Om din bil rapporterar att det är fel på bilelektronik, använd offertfunktionen på den här sidan för att kostnadsfritt inhämta offerter för ditt nästa verkstadsbesök.

Få offerter och jämför priser på elarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.