Reparation av fjädring på Mini

Mini: Få offerter för byte av stötdämpare och hjulupphängning

17 april 2020, 09:05

Upphängningssystemet på din Mini är viktigt för både säkerhet och körkomfort. Först och främst är fjädringen till hjälp för att bilen skall ha ett bra väggrepp. Samtidigt säkrar fjädrar och stötdämpare att stötar och törnar inte överförs direkt upp i karossen och där orsakar obehag under körningen.

Om din Mini inte vore utrustad med stötdämpare, skulle bilens hjul tappa kontakt med vägbanan varenda gång det fanns den minsta ojämnhet på vägen. Det är faktiskt just det som sker när stötdämparna blir slitna och hjulupphängningen inte längre fungerar optimalt.

I de ögonblick då bilen inte har ett ordentligt väggrepp kan föraren inte styra bilen. Bristen på kontroll över bilen kan, även om det bara rör sig om bråkdelen av en sekund, utveckla sig till en farlig situation i trafiken. Det är dessutom bevisat att defekta stötdämpare också resulterar i ökad bromssträcka. Även i stadstrafik med låg hastighet är det tal om flera meter längre bromssträcka. Det kan snabbt bli dödligt om till exempel en fotgängare plötsligt korsar vägen framför bilen.

Sett i det ljuset är det därför viktigt att man som bilägare alltid försäkrar sig om att bilens upphängningssystem fungerar som det skall och, om det visar sig nödvändigt, får stötdämparna bytta.

Om du är osäker på om dina stötdämpare fungerar som de skall, ta en sväng till den lokala bilverkstaden och få upphängningssystemet kontrollerat.

Vi har, för att ge dig en uppfattning om vad det kostar att byta stötdämparna på en Mini, beräknat ett genomsnittligt pris för alla de offerter som verkstäder har lämnat till Mini-ägare, oavsett modell och årsmodell.

Spara i genomsnitt*
1.609 kr / 25%

Om du vill ha offerter från olika verkstäder, skapa ett ärende på autobutler.se. Du kommer automatiskt att få offerter skickat till dig om byte av bilens stötdämpare och hjulupphängning. Samtliga offerter skickas skriftligen så det är lätt att jämföra pris och innehåll för de olika offerterna.

5 fel på bilens upphängningssystem

Vid allmän service kontrollerar mekanikern automatiskt om upphängningssystemet på bilen är 100 procent i ordning.

Men det är inte bara mekanikern som kan hålla ett öga på din Minis upphängningssystem. Det finns faktiskt några saker du som bilägare själv kan hålla ett öga på.

Nedan ger vi dig 5 exempel på vad som kan vara fel med bilens stötdämpare och vilka symptom som bör få dig att köra bilen till din mekaniker.

  • Bromssträckan upplevs plötsligt som lite längre än tidigare.
  • Bilen hoppar när den körs över en bula på vägen. Det känns som att den ”seglar” från sida till sida och är svår att styra.
  • När man kör över en bula hörs ett klonkljud. Detta kan bero på att stötdämparen är defekt.
  • Det syns tydligt på däcken att de slits ojämnt.
  • Vid kontroll av stötdämparna uppdagas det att det rinner olja ur dem. Stötdämparna är otäta och fungerar därmed inte 100 procent optimalt. Därför bör de bytas ut.

Vipptestet som avslöjar utslitna stötdämpare

Har du lagt märke till att det verkar som det är något fel med stötdämparna på din Mini. Då kan du utföra det klassiska ”vipptestet”.

Prova att växelvis trycka ner din vikt på ett av bilens fyra hörn vid antingen fram- eller bakskärm. När du släpper den igen skall det bara vara en uppåtgående rörelse innan bilen slår sig till ro.

Om bilen däremot hoppar upp och ner mer än en gång eller återgången ”hackar” bör du köra din Mini till din lokala bilverkstad och få stötdämpare och hjulupphängning kontrollerade.

Få offerter och jämför priser på fjädring

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.