KIA - byta kamremmen

Få ett bra pris på kamremsbyte till din KIA

10 december 2018, 08:46

Kamremmens funktion är att synkronisera ventilernas och kolvarnas rörelse och ser till att motorn går i takt. Kamremmen behövs nämligen för att motorns ventiler ska kunna öppnas och stängas. Systemet består även av en vattenpump som pumpar runt kylvätska som kyler ner motorn.

Kamremmen ska kontrolleras löpande och bytas med jämna mellanrum. Grundregeln säger att kamremmen ska bytas vart femte år eller efter 12 000 mil. Det exakta miltalet beror på bilmodell. Om man väntar för länge med att byta kamremmen så kan den spricka eller gå av, vilket kan kan få omfattande skador på motorn.

Det går alltid att hitta alla viktiga intervaller för din KIA i servicemanualen. Men oavsett vad det står i manualen eller hur många mil din KIA kört så ska man alltid kontrollera att kamremmen ser bra ut. Det får inte finnas sprickor på ytan av gummit och kanterna får inte vara slitna.

När det är dags att byta kamrem så väljer de flesta bilägare att ta hjälp av en verkstad. Det är inte själva remmen som kostar, utan ofta handlar det om att bytet är komplicerat och tar lång tid.

Det är alltså arbetskostnaden som gör kamremsbytet till en dyr uppgift. Därför är det viktigt att du kollar timpriset på de olika verkstäderna innan du kör iväg med bilen.

Vi på autobutler.se har undersökt snittet för vad ett kamremsbyte kostar på en KIA. Priset är beräknat på alla modeller och bygger på offerterna från verkstäderna som är anslutna till vår portal.

Spara i genomsnitt*
2.798 kr / 30%

Kamrem och vattenpump är två saker som är en del av ett integrerat system, som slits vid användning. På vissa bilmodeller driver kamremmen bilens vattenpump. När kamremmen byts så måste även demontera vattenpumpen, och därför brukar verkstaden ofta passa på att den byta den också.

Det går snabbt och enkelt att ta bilen till en verkstad via autobutler.se. Du får alltid skriftliga offerter som du i lugn och ro kan jämföra, samtidigt som du kan läsa vad andra bilägare tycker om verkstäderna.

Ska du köpa en begagnad bil?

Om du ska köpa en begagnad bil så ska du be säljaren att informerar och ger dig dokument på när kamremmen byttes senast.

Har säljaren inte koll på detta så bör du fundera på att göra ett avtal om att kamremmen måste bytas innan du får bilen.

Skulle du glömma bort kamremmen innan du köper bilen och skulle den kort därefter gå sönder, så kan det lätt uppstå en tvist mellan dig och den tidigare ägaren.

Kamrem: 4 saker som påverkar kamremmen

Det kan vara svårt att säga när kamremmen är i dåligt skick men det finns vissa saker som sliter mer på remmen och som kan få den att spricka i förtid.

Förändringar i temperaturen
Kamremmen är gjord av ett kraftigt gummimaterial som kan expandera vid höga temperaturer eller dra ihop sig av kylan. När det under till exempel sommar och vinter sker stora temperatursvängningar så kan ytan på gummit på en gammal kamrem spricka.

Olja i motorrummet
Om det finns olja i motorrummet kan det betyda att något är väldigt fel. Dels kan det vara ett tecken på läckage och dels finns det en risk för oljan hamnar mellan kamremmen och kugghjulet. I vissa fall kan göra så att remmen glider av kugghjulet och orsaka allvarliga skador på motorn.

En gammal kamrem
För i världen var kamremmen både kantig och trapetsformad och inte alls lika elastisk som den är idag. Den blev snabbt sliten och behövde bytas oftare än vad som krävs idag. Är din KIA av äldre modell så försök att byta till en ny kamrem. Även om bilen inte gått tillräcklig många bil så finns det anledning till att byta kamremmen innan den spricker. Innan nyare modell kommer vara mer säker och hålla längre.

Står bilen ofta stilla?
Om du inte använder bilen utan bara periodvis, så kan kamremmen faktiskt bli styv och stel. Det kan alltså innebär att bilen inte måste ha gått 10 000 eller 15 000 mil förrän kamremmen egentligen måste bytas. En styv rem ska i princip alltid bytas. Kolla därför med en mekaniker på en verkstad om vad som gäller för kamremmen i din KIA. Glöm inte att en utbytt kamrem är bättre än en brusten kamrem.

Få offerter och jämför priser på Kamrem / Kamkedja

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 312 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.