stötdämpare och fjädring på opel

Pris på reparation av stötdämpare för Opel

23 december 2019, 08:52

Stötdämparna och själva fjädringen i din bil bidrar till att göra körningen säkrare och stabilare.

Stötdämparna ser nämligen till att du inte märker av gupp i vägen mer än nödvändigt.

Samtidigt säkerställer stötdämpare ett bra väggrepp och bidrar till att hålla bilen stadigt på vägen i svängar och kurvor.

Stötdämparna slits ut med tiden. Ju mer du kör på ojämna, gropiga vägar, desto mer slits de. När det är dags att byta ut bilens stötdämpare rekommenderar verkstaden oftast att byta ut stötdämparna parvis (antingen framtill eller baktill) eller kanske alla fyra.

Dessutom blir det i vissa fall nödvändigt att byta ut de kraftiga fjädrarna samt fjäderbenslagren som är monterade nära stötdämparna.

För att ge dig en överblick över vad ett byte av stötdämpare kostar på en Opel har vi beräknat ett genomsnittspris.

Priset nedan bygger på alla offerter som verkstäderna har lämnat till Opel-ägare, oavsett modell och årgång.

Spara i genomsnitt*
1.499 kr / 27%

Skapa ett uppdrag på Autobutler så får du automatiskt tre offerter på byte av bilens stötdämpare. Alla offerter är skriftliga, så att du kan jämföra pris och innehåll i de enskilda offerterna.

Så här upptäcker du om stötdämparna är defekta

Oftast finns det några tydliga tecken på om bilens stötdämpare är defekta. Nedan får du tre tips om hur du kan kontrollera att stötdämparna fungerar som de ska.

  • Den enkla metoden är att pressa ner din vikt växelvis på bilens hörn. När du flyttar dig igen, ska bilen lugnt och smidigt återgå till utgångsläget. Om det visar sig att bilen studsar upp och ner både två eller tre gånger, är detta ett tecken på att stötdämparna är slitna.
  • Under körning ska det inte kännas som att bilen svajar från sida till sida när du kör genom en kurva.
  • När du kör över en grop eller ett gupp i vägen, bör bilen inte hoppa upp och ner och kännas instabil.

Så här skonar du bilens fjädringssystem

När du kör över ett gupp i vägen belastas bilens fjädringssystem.

Med tiden kommer själva fjädern att mista sin kraft och därmed inte längre skydda stötdämparen som det är tänkt. Därför ska du undvika att köra direkt över stora gropar i vägen och vara förberedd på att bilens fjädringssystem behöver ses efter regelbundet om du ofta kör på ojämna vägar.

Ett annat sätt att undvika onödigt slitage på fjädringssystemet är genom att undvika att köra alltför aggressivt i kurvor. Det är också bra att sakta ner när du svänger. För ju högre hastighet du svänger med, desto mer belastas bland annat stötdämparna.

Om du gör kraftiga accelerationer och inbromsningar pressas vikten antingen framåt eller bakåt i bilen. Detta belastar fjädringssystemet. För att skydda bilens fjädringssystem rekommenderas därför att du kör genomtänkt i trafiken, svänger vid låg hastighet och i möjligaste mån undviker vilda accelerationer och kraftiga inbromsningar.

Få offerter och jämför priser på fjädring

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.