Hyundai - montering av dragkrok

Få ett bra pris på dragkroksmontering

31 oktober 2018, 10:44

Även om många bilägare använder dragkrok så är det få bilar som säljs med en draganordning. Ofta är det något som man ber om att få monterat vid ett bilköp eller något som eftermonteras vid ett senare tillfälle. Priset på en dragkroksmontering kan dock variera med flera tusentals kronor. Du kan därför spara mycket pengar när du ska montera en dragkrok på din Hyundai och därför rekommenderas det att du tar en ordentlig titt på de olika erbjudanden på marknaden.

Men för att ge dig en prisuppfattning har vi tagit fram ett snittpris på vad det kan kosta att montera en dragkrok på en Hyundai. Eftersom siffran baseras på olika modeller och årgångar kan priset för din Hyundai avvika från snittet.

Spara i genomsnitt*
3.279 kr / 28%

På autobutler.se kan du snabbt få hjälp med att montera på en ny dragkrok. Inte nog med det, hos oss får du alltid skriftliga offerter. Det gör att du enkelt kan jämföra både pris och innehåll i varje offerter från verkstäderna. Alla våra verkstäder MRFs reparationsvillkor - det är din trygghet till att arbetet utförs korrekt. Är du osäker? Lugn, på autobutler.se kan du även läsa om vad andra bilägare tycker om verkstäderna.

Värt att veta om dragkroksmontering

Innan du bestämmer dig för att montera en dragkrok på din bil så kommer här lite tips på vad du ska tänka på.

Har jag rätt att köra med släpvagn med mitt körkort? - JA, alla bilägare får köra med släp eller husvagn med ett vanligt körkort (B).

Reglerna säger att släpvagn inkl. last max får väga 750 kg samtidigt som din Hyundai med släpvagn inte får väga mer än totalt 3500 kg.

När det kommer till mindre bilar finns det en rad olika regler att ta hänsyn till. Dessa ska framgå i ditt registreringsbevis men du kan occkså gå in på Transportstyrelsens Släpvagnskalkylator och fylla i uppgifterna för att ta reda på hur tung släpvagn eller husvagn du får dra.

Dragkrok till små stadsbilar

Om du har en liten stadsbil som till exempel en Hyundai i20 kan det finnas vissa regler för användning av dragkrok och släpvagn.

Vissa små bilar får inte alls monteras med dragkrok men eftersom det varierar och finns undantag beroende på bil bör du kontakta Hyundai i Sverige, din bilhandlare eller gå in på Transportstyrelsens Släpvagnskalkylator.

Ta reda på om fabriksgarantin gäller även om du eftermonterar en dragkrok - det kan nämligen bli problem om du överbelastar bilen så motorn skadas. Hör med tillverkaren om vad de rekommenderar.

Små stadsbilar klarar generellt inte av för tung last. Därför ska du alltid tänka efter en extra gång innan du monterar på dragkroken. Ska du till exempel bara frakta en cykel så finns flera alternativ till cykelhållare som inte kräver dragkrok.

Dragkrok – fastmonterad eller avtagbar?

Det finns många alternativ att välja mellan när man ska montera på en dragkrok men det är viktigt att du väljer en anordning som är tillåten i Sverige.

I Sverige är den så kallade Svanmodellen den men mesta vanliga och går både att få fastmonterad och avtagbar.

Den avtagbara kroken kan man ta av på hur man vill och anses därför vara ett snyggare alternativ. Men trots det väljer de flesta en fastmonterad dragkrok. Den är billigare samtidigt som den avtagbar dragkroken lättare kan börja rosta och tillslut fastna, om man inte kontinuerligt tar av och på den.

Måste bilen omregistreres?

NEJ, det ska den inte. Sedan 2013 behöver man inte besiktningsregistrera bilen efter att en dragkrok har eftermonteras.
Detta gäller bara om dragkroken är typgodkänd och avsedd för bilen den ska monteras på, att den är monterad på ett fackmässigt sätt och enligt bil- och tillverkarens anvisningar, samt att bilens maximala släpvagnsvikt finns registrerad. Detta kollar du i registreringsbeviset.

Är du inte särskilt händig är det kanske bäst att låta en verkstad montera dragkroken på din Hyundai.

Dragkrok – säkerheten först

Alla bromsade släpvagnar ska vara utrustade med en katastrofbroms. Bromsen kopplas med en säkerhets- eller katastrofvajer till bilen. Om släpvagnen lossnar sträcks vajern vilket bromsar släpvagnen.

Om släpvagnens totalvikt överstiger 750 kg måste den vara utrustad med färdbroms. En vanlig sådan är en så kallad påskjutsbroms.

Innan du ger dig av med släpvagnen bör du kontrollera att alla ljus fungerar som de ska, vilket omfattar lampan vid nummerplåten, blinkers och bromsljus.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 50%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 307 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.