Mekaniker som gör elarbete på Dacia

Inhämta offerter för elarbeten på din Dacia

21 april 2020, 12:39

Moderna bilar av idag är fyllda med elektriska system och komponenter. Dacia är dock ett av de bilmärken som inte är känt för att fylla sina modeller med avancerad säkerhetsutrustning. Å andra sidan kommer de nya modellerna med komfortvänliga åtgärder som klimatanläggning och elektrisk styrning.

Kraven för miljö och säkerhet har annars gjort dagens bilar till högteknologiska vidunder, och bilarnas elektronik innefattar normalt bl.a. GPS, centrallås, kabinvärmare/luftkonditionering och en lång rad säkerhetssystem såsom nödbroms, vägassistans m.m.

Det är inte ovanligt att bilar idag har över 3 000 delkomponenter, och med så mycket bilelektronik kan det snabbt uppstå problem om en eller flera komponenter fallerar.

Om det uppstår fel på bilens elektronik krävs det som oftast att man tar bilen till en verkstad. Här ansluter mekanikern bilens datorsystem till ett så kallat OBD-system (On-Board Diagnostics). Den avancerade mätutrustningen sätter mekanikern i stånd att utföra en felsökning på alla elektriska komponenter och läsa av eventuella felkoder.

Priset för ett verkstadsbesök där man går igenom elektroniken kan vara svårt att fastställa.

Men nedan har vi beräknat genomsnittspriserna för ett urval av olika reparationer av den elektriska utrustningen på en Dacia. Samtliga priser har beräknats utifrån alla de erbjudanden som bilverkstäder anknutna till autobutler.se har lämnat till Dacia-ägare.

Observera att priset för de enskilda reparationerna kan variera i förhållande till modell och årsmodell.

Genomsnittspris* Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*

Varje gång du ber om offerter via autobutler.se får du offerter skriftligen inom 24 timmar. Det är därmed lätt att jämföra pris och innehåll för de olika offerterna.

Om du är osäker på vilken verkstad du skall använda, klicka dig in och läs recensionerna från andra användare. Andra bilägares bedömningar kan vara till hjälp för dig när du skall träffa rätt val av verkstad.

I framtiden kör bilen av sig själv och behöver kanske inte in på verkstad

De elektroniska systemen för moderna bilar blir alltmer sofistikerade och styrs nu av ett datorsystem, ECU (Engine Unit Control).

Datorns intåg i bilens värld kommer med stor sannolikhet att förändra bilverkstädernas arbetssätt i framtiden. Experterna spår att i framtiden kommer användningen av trådlös teknik att innebära att bilens datasystem automatiskt skickar meddelande till verkstäderna om en av bilens sensorer rapporterar ett elfel bil.

Felkoder lagras automatiskt i bilens datorsystem, så när mekanikern får en anmälan korrigeras felet med hjälp av verkstadens verktyg för att felsöka elfel bil som kopplas samman online med bilens datorenhet.

Alltsammans sker utan att bilen behöver köras till en verkstad. I de fall där felen inte kan åtgärdas via datorn därför att det inte räcker med att nollställa felen, kan mekanikern beställa hem de nödvändiga reservdelarna och först därefter kalla in bilen för ett verkstadsbesök.

Och inte nog med att den elektriska bilen kanske inte alls behöver åka till en verkstad i framtiden för att felsöka elfel i bil. Den högteknologiska utvecklingen kommer även att sätta sina spår på andra områden. En rad biltillverkare arbetar således med visionära framtidsprojekt för att skapa självkörande bilar.

Den förarlösa bilen – också benämnd som ”autonom körteknologi” – testas redan i både Japan, Singapore och USA. På några platser till och med ute i trafiken, där en förare är redo att gripa in om det skulle behövas. Med hjälp av programvara, kameror, sensorer och radarsystem blir de förarlösa bilarna i stånd att navigera sig fram genom trafiken. Bland de företag som testar självkörande bilar finns Google som med sin Waymo-bil genomför testkörningar i San Francisco-området.

När vi här på autobutler.se skriver om förarlösa bilar gör vi det naturligtvis för att bilar som styrs av avancerade datorsystem även de ibland måste in till verkstaden för att åtgärda fel på sina elektroniska system. Och som bilägare kan vi lika gärna ställa in oss på att det blir svårare och svårare att själv lösa fel på bilen när datorsystem rapporterar fel.

Om din bil rapporterar att det är fel på det elektriska systemet, använd offertfunktionen på den här sidan för att inhämta offerter för ditt nästa verkstadsbesök.

Få offerter och jämför priser på elarbete

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 272 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.