Suzuki - Kom ihåg att göra service på bilens luftkonditionering

15 januari 2018, 10:10

En luftkonditionerings- eller klimatanläggning förlorar varje år mellan 8 och 10 procent kylmedel. Därför rekommenderas det att du låter kontrollera anläggningen en gång om året, och att göra service på den minst en gång vartannat år. Priset för service på luftkonditioneringen är beroende av vilken bilmodell du kör.

Suzuki AC-service

Din Suzuki AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder. Få AC-service till rekordpris.

På autobutler.se kan du snabbt och lätt skicka en förfrågan och få offerter gällande service på ditt luftkonditioneringssystem. Alla offerter är skriftliga, så att du lätt kan jämföra priser och innehåll mellan de olika verkstäderna.

Använd autobutler.se – vi hjälper dig med att hitta bäst verkstad för pengarna.

När bad du senast din verkstad kontrollera bilens luftkonditionering?

Var det länge sedan, är det kanske dags nu. För bilens luftkonditionering, klimatanläggning eller AC-anläggning måste underhållas för att fungera optimalt. Om du inte ser till anläggningen minst en gång om året, kyler den inte som den ska.

Det är dessutom viktigt att du använder din luftkonditioneringsanläggning året om och inte stänger av den under långa perioder. Slå hellre på den en gång för mycket än en gång för lite.

En luftkonditioneringsanläggning kräver nämligen smörjning, och systemet smörjs bara när anläggningen är inkopplad och kompressorn går. Inne i systemet finns det en olja som smörjer packningar och kolvar, och om du inte använder anläggningen riskerar du alltså att den skadas.

Vad är det för skillnad på klimatanläggning och luftkonditioneringsanläggning?

De flesta moderna bilar har idag antingen en luftkonditioneringsanläggning eller en klimatanläggning. Både en luftkonditionerings- och en klimatanläggning är behagliga uppfinningar, som fungerar genom att en kompressor kyler och torkar luften, som sedan cirkuleras i bilen. Ser man till att hålla fönster och eventuellt soltak stängda under färd, så hålls bilen vältempererad under hela åkturen. Dessutom kan anläggningarna användas för att ta bort imma från rutorna både på vintern och på en regnig dag.

En helautomatisk klimatanläggning styr temperaturen inne i bilen. När man ställt in anläggningen på en viss temperatur, kommer den automatiskt att se till att justera temperaturen, så att denna konstant hålls på önskad nivå. Det sker genom att det hela tiden blåses in kall eller varm luft i bilen.

På samma sätt fungerar en 2-zoners klimatanläggning, dock med den lilla extra finessen att temperaturen kan styras individuellt på både förarsidan och passagerarsidan. Vissa system har till och med möjlighet att justera temperaturen olika framtill och baktill i kupén.

I de mest avancerade klimatanläggningarna finns det ofta också ett särskilt ventilationssystem, som blåser avfuktad luft genom sätet, så att inte skjortan eller kjolen en varm sommardag klibbar mot kroppen.

Till slut finns det även den traditionella luftkonditioneringsanläggningen (AC). Här är det frågan om en baslösning med manuell justering. AC-anläggningen sörjer för en viss temperatur i bilen, och vill man ändra den gör man det genom att öka eller minska inställningen på fläkten.

Översikt: Luftkonditioneringsservice punkt för punkt

De flesta bilverkstäder rekommenderar att du låter göra service på bilens luftkonditionerings- eller klimatanläggning vartannat år.

Härnedan kan du läsa om hur bilens klimatanläggning eller luftkonditioneringsanläggning åter kommer att fungera optimalt.

 1. Anläggningen töms på kylmedel, och nytt sådant fylls på.
 2. Oljan, som fungerar som smörjmedel och ser till att packningen i kompressorn inte torkar ut eller slits oproportionerligt mycket, byts.
 3. Systemets torkare, som tar bort fukt och smuts från det cirkulerande kylmedlet, kontrolleras.
 4. Pollenfiltret byts.
 5. Luftkanalerna rensas, så att dåligt lukt försvinner.
 6. Alla anläggningens funktioner testas.

Genom att låta göra en service ökar du livslängden för bilens luftkonditionering/klimatanläggning.

Dessutom minskar du risken för att anläggningen kraschar, till exempel under bilsemestern söderut.

Genom att få systemet rensat undviker du också eventuella luftvägsbesvär och ögonirritation, som kan uppstå på grund av bakterier som växer inne i anläggningen till följd av stillastående vatten. Sist men inte minst slipper du dålig och obehaglig lukt i kupén när du är ute och kör.

Underhåll själv bilens luftkonditioneringsanläggning

Om inte bilens luftkonditionering används korrekt eller tillräckligt mycket, kan det ge en obehaglig lukt inne i bilen.

Förklaringen är att det samlas små pölar av vatten i systemet. Dessa små pölar ger goda möjligheter för bakterieväxt.

Lösningen på problemet är en grundlig rengöring av hela systemet. Väljer du att göra det själv, finns det två sätt att göra det på:

1) Använd en specialsprej, som sprutas direkt på AC-anläggningens förångare.
Montera först bort pollenfiltret, som typiskt sitter under instrumentbrädan. Starta motorn och öka varvtalet på fläkten. Töm sedan burken med rengöringssprej direkt in i hålet där pollenfiltret satt.

Lämna bilen och låt alla ventilationsmunstycken stå öppna, medan ventilationsanläggningen ställs in på recirkulation.

Efter 30 minuter är systemet rengjort, och du kan montera ett nytt pollenfilter.

2) Om du inte är så tekniskt lagd men ändå vill spara in på verkstadskostnaderna, kan du också välja att använda en så kallad granat. Den lösningen rekommenderas, om din AC-anläggning bara angripits av bakterier i mindre omfattning.

Åter avmonteras pollenfiltret som beskrivits ovan. Motorn startas och kupéfläkten slås på.

Ställ in anläggningen på recirkulation och aktivera sprejgranaten, som nu sprutar ut rengöringsmedlet i bilen.

Kupén fylls med en dimma av rengöringsmedlet. Det är viktigt att du ser till att hålla alla dörrar och fönster stängda.

Efter en halvtimme kan du montera ett nytt pollenfilter och glädja dig åt den fräscha doften i bilen.

3 goda råd om luftkonditionering

 1. Om inte bilens luftkonditioneringsanläggning kyler som den ska när den slås på, bör du kontakta en verkstad där man genom att koppla in en AC-maskin kan identifiera felet.
 2. Du kan minska bakterieväxten i AC-systemet genom att stänga av anläggningen 10–15 minuter före resans slut. När anläggningen stängs av, kommer värmen från motorn att torka upp i kanalerna, så att systemet töms på den fukt som annars skulle kondensera i dem.
 3. Låt kontrollera AC-anläggningen innan du köper en begagnad bil. Det är förargligt att ta över en bil med en defekt AC-anläggning.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.