Bilägare med handen på ratten i en Dacia

Dacia: Vad är priset för att kontrollera styrning bil?

28 april 2020, 10:54

En bils styrinrättning innefattar bland annat ratt, rattstång, styrhus, kuggstång, svängarm, styrleder och kulleder. Tillsammans med fjädringssystemet säkerställer bilens styrinrättning att körningen känns bekväm och säker.

Dacia, som först lanserades 2004, var under många år känt för att inte ha en modern styrinrättning. Men på biltillverkarens senaste modeller har det blivit ändrat, så Dacias Duster-modell har till exempel fått vad recensenter anser vara en skarpare styrning.

Men det kan uppstå slitage och fel även med skarpare styrning. Och det skall det inte finnas under några som helst omständigheter.

Om det förekommer oregelbundenheter under körning bör bilen omedelbart undersökas i en verkstad.

Oregelbundenheter kan vara ett konstigt ljud när ratten vrids eller ett metalliskt klonkljud när man kör över en bula på vägen. Finns det finns någon misstanke om fel på bilens styrning, erbjuder sig verkstaden att utföra en kontroll av styrningen som består av både en spårning och en 4-hjulsmätning.

De enskilda delarna av styrinrättningen slits med tiden, och styrningen kan skadas om man har otur att köra ner i ett hål på vägen eller över en trottoarkant.

Därför rekommenderar verkstäderna faktiskt att man får en kontroll utförd på styrinrättningen en gång om året eller när bilen har kört 15 000 km. Mätningen är en typ av kontroll att allt är som det skall vara.

Vi har beräknat det genomsnittliga priset för en styrmätning så du vet någotsånär vad det skall kosta att få din Dacia kontrollerad för glapp i ratten eller fel på styrningen.

Det visade priset täcker alla de offerter som getts till ägare av det rumänska bilmärket, taget över alla årgångar och modeller.

Spara i genomsnitt*
1.479 kr / 33%

När du använder autobutler.se får du skriftliga offerter sänt till dig och kan enkelt jämföra kvalitetsverkstäder nära dig.

Användarna av autobutler.se omfattas också av ett prismatch-avtal. Detta innebär att om man hittar ett erbjudande som är billigare än den billigaste mottagna offerten, så matchar autobutler.se det priset. Därmed är du som användare garanterad att alltid få de lägsta verkstadspriserna.

Förutom prismatch får du även en 3-års garanti på alla verkstadsreparationer som görs via autobutler.se.

Rattglapp, defekt hjullager eller fel på bilstyrning

Förekommer det ljud när du kör din bil, så kan det bero på att det är fel på styrinrättningen. Det kanske är en felaktig styr- eller kulled.

Men det kan också vara så att ett hjullager är slitet. Det kan avslöjas genom att man tar tag i toppen av hjulet och vickar det in- och utåt. Om det är möjligt att rycka hjulet en smula fram och tillbaka, då är det ett tecken på glapp i hjulet, och då behöver hjullagret antingen bytas eller dras åt.

Om det finns fel på bilens styrning kan det eventuellt höras när man vrider på ratten, men det kan också upptäckas av att däcken har börjat bli oregelbundet slitna eller att det uppkommer vibrationer i ratten.

Slutligen finns det också en möjlighet att det har uppstått glapp i ratten. Glapp i ratten kan bero på att styrhus, framhjulslager eller hjulupphängningar är slitna, och rattglappet definieras som det stycke ratten kan vridas utan att hjulen följer med.

Det är relativt enkelt att kontrollera om bilen har ett rattglapp. Om din Dacia har servostyrning, börja med att slå på motorn och lägga växeln i friläge. Dra ner sidorutan och ställ dig sedan utanför bilen. Ta nu tag i ratten och vrid den från sida till sida. Om hjulen inte vrids omedelbart när du flyttar ratten är det ett tecken på rattglapp.

Om du upptäcker ett eller flera av ovanstående fel, boka tid för en 4-hjulsmätning av bilens styrning.

I verkstaden mäts styrningen med hjälp av datorutrustning som mäter vinklar som axellutning, spindelbultens lutning bakåt och spårdifferensvinkel. Det kan verka ganska komplicerat, men det enda du som en vanlig bilägare har att förhålla dig till är att verkstaden säkerställer att hjulinställning blir rätt så att du kan köra vidare med en felfri styrning utan vare sig rattglapp eller andra fel.

Få offerter och jämför priser på ratt

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.