Alfa Romeo - Byt kamremmen i tid

23 mars 2018, 13:54

Alfa Romeo bygger inte bilar. De skapar bilar. Så har det varit i över hundra år.

Alfa Romeo är nära förknippat med racingsporten och är ett bilmärke som därför bär på en rå och maskulin historia. När man äger en Alfa Romeo, handlar det för många om italienskt hjärteblod, lidelse, passion, skönhet och sportig design. Alfa Romeo är essensen av körglädje och erbjuder en personlig körupplevelse, som det kallas.

Men körupplevelsen kan få repor i lacken om du inte har koll på vad som händer under huven.

Naturligtvis finns det många saker att hålla reda på, men en av de viktigaste sakerna är kamremmen, som är viktigare för bilen än de flesta inser.

Kamremmen i din Alfa Romeo synkroniserar ventilernas och kolvarnas rörelser och ser till att motorn går i takt. Den kan jämföras med en cykelkedja. Emellertid är kamremmen tillverkad av ett kraftigt gummimaterial, där den på insidan har en massa tänder. Dessa ser till att remmen hålls på plats på kugghjulen.

När din verkstad kontrollerar om kamremmen är sliten, så kontrollerar mekanikern tänderna och tittar samtidigt efter om remmen har börjat spricka eller blivit nött i kanten.

När remmen är sliten ska den bytas ut. Kamremmen på en Alfa Romeo ska normalt bytas ut vart femte år eller efter 12 000 mil. Men i det här sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att det alltid är körsträckan som avgör när kamremmen ska bytas och inte antalet år sedan det senaste bytet.

I bilens servicebok framgår när kamremmen ska bytas nästa gång. Därför är det viktigt att verkstaden varje gång kamremmen byts, skriver in i serviceboken när nästa kamremsbyte ska ske.

Vid ett kamremsbyte är det viktigt att du får rätt kamrem monterad. Bland annat bör du vara uppmärksam på att bredden är densamma och att antalet tänder är detsamma som på den gamla kamremmen. När remmen monteras är det också viktigt att den har bra passage genom remskivorna.

Om du anlitar en verkstad för att få kamremmen bytt behöver du inte tänka mer på det. Då ser mekanikerna till att montera rätt kamrem.

Spara pengar på ett kamremsbyte

Det är alltså viktigt att du inte kör omkring med en sliten kamrem. För om kamremmen är så sliten att den plötsligt brister eller hoppar av kugghjulen kan det i värsta fall innebära att både kolvar och ventiler i motorn blir förstörda.

Om du ska byta kamrem, kan det vara en god idé att undersöka priserna på flera olika verkstäder. Det är nämligen inte osannolikt att du kan göra stora besparingar genom att inte bara välja första bästa verkstad.

Genom att beställa offerter här på sidan hjälper vi dig att enkelt och snabbt hitta en verkstad till rätt pris. Samtidigt kan du också luta dig mot andra användares erfarenheter. Många som har använt vår verkstadsportal har nämligen recenserat de verkstäder de har varit i kontakt med.

Läs recensionerna här på sidan – de är din garanti för att du väljer rätt bilverkstad.

Vad det kostar att byta kamremmen beror bland annat på vilken Alfa Romeo-modell du har.

Spara i genomsnitt*
2.575 kr / 31%

Genom att gå igenom alla offerter som verkstäderna har lämnat till Alfa Romeo-ägare där man har efterfrågat ett kamremsbyte har vi kunna beräkna ett genomsnittspris. Det betyder också att priset för att byta kamrem på just din Alfa Romeo kan skilja sig från det pris som visas.

4 bra skäl att använda autobutler.se:

  1. Alla offerter är skriftliga
  2. Det gör det lätt att jämföra priset och innehållet i varje offert
  3. Du kan läsa andra användares recensioner av verkstäderna
  4. Prismatch på autobutler.se säkerställer att du får ett bra pris.

Byt kamremmen och vattenpumpen samtidigt

Kamremmen och vattenpumpen i din Alfa Romeo arbetar tillsammans. Det är vattenpumpen som ser till att motorn inte blir överhettad. I takt med att bilen körs längre och längre slits både kamrem och vattenpump.

Du kan spara en massa tid, pengar och besvär genom att byta ut både kamrem och vattenpump samtidigt, istället för att vänta och kanske behöva byta ut vattenpumpen ett halvår efter att du bytte kamrem eftersom vattenpumpen nu har blivit otät.

Få offerter och jämför priser på Kamrem / Kamkedja

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 318 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.