Mitsubishi bromsbyte – håll koll på bromsarna

Nyare och moderna bilar är idag utrustade med vad som kallas låsningsfria bromsar eller ABS-bromsar (Anti-lock Braking System). Det är ett avancerat bromssystem där en sensor i varje hjulnav ständigt kontrollerar att hjulen snurrar. Om hjulet låser sig kommer bromstrycket automatiskt att minska tills hjulet roterar igen.

Det är bra att känna till fördelarna med ABS-bromsar. ABS-bromsar bidrar till att bromssträckan blir kortare vid nödbromsning eftersom hjulen inte låser sig vid inbromsning. Samtidigt går det också att styra bilen när den bromsas, eftersom bilen inte sladdar i sidled med skrikande däck.

På Mitsubishis modeller är låsningsfria bromsar standardutrustning, och Mitsubishi har också ett annat bromssäkerhetssystem, ’Forward Collision Mitigation’, som finns i vissa modeller eller kanske som tillval. Systemet säkerställer att man som bilist kan undvika kollisioner i låg hastighet. En sensor avsöker ett område på vägbanan framför bilen. Om bilen närmar sig ett framförvarande fordon, en parkerad bil eller en person som korsar vägen, aktiveras bilens bromssäkerhetssystem om föraren inte visar tecken på att sakta in.

Forward Collision Mitigation-systemet är mycket effektivt men det fungerar bara enligt beskrivningen ovan om bilens bromsar i övrigt fungerar som de ska.

Därför är det viktigt att du alltid ser till att lämna din Mitsubishi på service med jämna mellanrum och i samband med det får bromsarna kontrollerade.

Få ett bra pris på bromsbyte

Varje gång du behöver lämna din Mitsubishi på verkstad är det en bra idé att hämta in fler än en offert, så att du kan jämföra pris och innehåll från flera olika verkstäder. Detta gäller inte bara när du behöver byta dina bromsar utan också för alla andra bilreparationer.

Det är långt ifrån säkert att det billigaste verkstad också är den bästa, och därför kan det vara en bra idé om du på autobutler.se läser andra användares recensioner och kommentarer om de verkstäder du funderar på att använda. Andra bilägares rekommendationer kan vara avgörande för att du väljer helt rätt verkstad när du ska byta bromsar på din bil.

Nedan har vi beräknat ett genomsnittspris på vad det kostar att byta bromsar på en Mitsubishi. Priset utgår från alla offerter för bromsbyte på Mitsubishi som har skickats till användare av autobutler.se.

Genomsnittspris Jämför och spara Möjlig besparing i %
3539 kr 1245 kr 32 %
3372 kr 878 kr 21 %

Priset täcker löner och byte av bromsbelägg plus eventuella övriga reservdelar.

Hur upptäcker du att bromsarna är slitna?

För din och dina medtrafikanters säkerhet är det viktigt att du regelbundet gör en bromsservice så att bilens bromsar alltid fungerar som de ska.

Be verkstaden att kontrollera alla slitagedelar, dvs. bromsbelägg och bromsskivor, och se till att även bromsvätskan kontrolleras.

Men du kan inte bara lägga ansvaret på verkstaden. Det är också viktigt att du själv håller koll på bilens bromsar. Om du till exempel märker ljud när du bromsar eller svänger kan det vara tecken på att bromsarna behöver servas eller bytas ut.

Hur ofta din Mitsubishi behöver byta bromsbelägg och eventuellt bromsskivor beror mycket på hur och var du kör din bil. Bilens bromsar slits vid mest stadskörning, eller när du kör på platser där du ständigt måste trampa på bromspedalen.

Många bilar har idag en bromsindikator som slits lite varje gång du gör en inbromsning. När bilens bromsbelägg är nästan helt nedslitna lyser en varningslampa på instrumentpanelen och visar dig att det är dags att byta bromsbeläggen.

Men även om bromsbeläggen inte är helt slitna kan det finnas andra faktorer som gör att du bör kontrollera bromsarna.

5 saker att vara uppmärksam på när det gäller bilens bromsar

 1. Nedsatt bromskraft märker du ofta genom att du måste trycka ner bromspedalen längre och längre för att få bilen att bromsa. Det ger samtidigt längre bromssträcka, vilket är kritiskt. Nedsatt bromskraft kan bero på slitna bromsbelägg.
 2. Om bilen avger ett högt ljud när bilen svängs åt sidan beror det förmodligen på att bromsoket och bromsskivan inte sitter rätt i förhållande till varandra.
 3. Rost på bromsskivorna leder till ett skrapande ljud när bilen bromsas. Rosten slits normalt av efter ett par inbromsningar, men om ljudet inte försvinner bör du få bromsarna kontrollerade.
 4. Om bilen drar åt sidan när du trycker ner bromspedalen är det högst troligt att bromsbeläggen är ojämnt slitna.
 5. Slitna bromsar i kombination med brist på bromsvätska är en farlig cocktail. Om du kan trycka bromspedalen nästan helt i botten kan det bero på att bromssystemet saknar bromsvätska. Be din lokala verkstad att kontrollera om bromssystemet läcker.

Det här kan du själv göra för att kontrollera bilens bromsar

 • Kontrollera bromsskivornas tjocklek
 • Se efter om det finns rost på skivorna
 • Kontrollera om det finns tillräckligt med bromsvätska i bromsvätskebehållaren i motorrummet

Så här förlänger du bromsarnas livslängd

Din körstil har stor inverkan på hur ofta bromsbelägg och -skivor behöver bytas på din Mitsubishi. Om du tillhör dem som alltid bromsar i sista minuten, och om du kör aggressivt med många hårda inbromsningar så sliter du mer än nödvändigt på bilens bromsar.

Genom att anpassa farten och flytta foten från gaspedalen kan du göra mjukare inbromsningar. Det sliter betydligt mindre på bromsarna.

Det är inte heller någon bra idé att göra långa inbromsningar, till exempel när du kör nedför en backe. Växla ner och använd istället motorn till att bromsa farten.

Om det är dags att byta bromsbeläggen kan du beställa offerter här.

Få offerter och jämför priser på bromsar

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.