Airconditionservice till din Toyota

Airconditionservice till Toyota hitta priset här

19 december 2018, 10:03

En AC eller luftkonditionering förlorar ca 8-10 kylmedel varje år, och därför rekommenderas det att du får AC:n servad minst vartannat år. Priset på en AC-service beror på vilken bil du har.

AC-service till rekordpris

Din Toyota AC tappar kontinuerligt köldmedium. Om det finns för lite köldmedium riskerar du att luftkonditioneringen slits ut eller går sönder. Få AC-service till rekordpris.

På autobutler.se kan du få offerter på en service av din luftkonditionering. Alla offerter är skriftliga, så att du enkelt kan jämföra pris och innehåll från varje verkstad.

Guide: Använd din luftkonditionering eller AC med omtanke

De flesta moderna bilar har idag en AC- eller klimatanläggning.

En helautomatisk klimatanläggning justerar temperaturen inne i bilen. Ändrar du temperaturen till 22 grader kommer anläggningen se till att anpassa temperaturen så den hela tiden är konstant. Det fungerar på så sätt att anläggningen blåser in antingen varm eller kall luft i kupén.

Med en 2-zoners klimatanläggning , kan man individuellt styra temperaturen för både passagerarsidan och förarsidan. På vissa bilar kan man även ändra temperaturen fram och bak.

Det finns även lyxigare varianter av klimatanläggningar som blåser ut avfuktad luft från sätet som ser till att dina kläder inte klistras mot kroppen när det är väldigt varmt.

Tillslut finns också den traditionella airconditionanläggningen (A/C). En enkel lösning som styrs manuellt. AC-anläggningen strävar efter en bestämd temperatur och vill man ändra på den så får man skruva upp och ner på temperaturen på fläktarna.

Både den helautomatiska klimatanläggningen och 2-zoners-anläggningen upplevs som de mest attraktiva alternativen men de är också de dyraste alternativen.

Använd AC:n året runt

Både en AC- och klimatanläggning är två behagliga uppfinningar, som fungerar genom att en kompressor kyler ner och avfuktar luften som sedan cirkulerar runt i kupén. Om man inte har fönstren öppna eller takluckan öppen så kommer bilen behålla en behaglig temperatur under hela körturen.

Till skillnad mot vad många tror så ska anläggningen helst användas året runt. Anläggningen består av ett slutet system med slangar och packningar. Inne i slangarna flyter ett köldmedium och en olja. Med tiden förångas köldmediet och då förlorar anläggningen sin vätska. Fylls inte kylmedlet på efter ett tag så kommer systemet långsamt att torkas ur och då kan kompressor, packningar och filter gå sönder. Om det händer kommer verkstadsräkningen sluta på flera tusen kronor.

Så går en AC-service till

 • Verkstaden tömmer anläggningen på köldmedium och fyller på med ny.
 • Samtidigt byter man den olja som fungerar som smörjmedel och som gör att packningen i kompressorn inte torkar ut eller slits ut för mycket.
 • Man kontrollerar torkaren i systemet som tar bort fukt och smuts från kylmedlet.
 • Pollenfiltret byts ut.
 • Man rensar luftkanalerna för att få bort eventuell dålig lukt.

AC-rengöring: Gör-det-själv-metoden

Om inte bilens luftkonditionering används korrekt eller tillräckligt kan det sluta i att den ger ifrån sig en obehaglig doft.

Det beror på att det samlas vatten i systemet där det utvecklas bakterier.

Lösningen på problemet är grundlig rengöring av hela systemet. Väljer du att göra det själv finns det två olika möjligheter.

Du kan använda en specialspray, en ac-spray, som sprayas direkt på luftkonditioneringens förångare.

Ta bort pollenfiltret – som oftast sitter under instrumentbrädan – och starta sedan motorn samtidigt som du drar på kupéfläkten. Därefter tömmer du burken med rengöringsspray i hålet där pollenfiltret satt.
Du kan nu lämna bilen med alla ventilationsmunstycken öppna medan ventilationsanläggningen cirkulerar luften.
Efter en halvtimme är systemet rent och du kan då montera ett nytt pollenfilter.

Tycker du att ovanstående låter omständigt och är din anläggning bara angripen av bakterier i liten utsträckning, så kan du istället välja en annan lösning, med en så kallat ’granat’.

Du ska återigen montera av pollenfiltret och sedan starta motorn och sätta på kupéfläkten.

Ställ in AC-anläggning på recirkulation och aktivera spray-granaten, som då kommer börja spruta ut ett rengöringsmedel i kupén.

Lämna kupén som nu fylls av en dimma av rengöringsmedel. Men glöm inte stänga alla dörrar och fönster.

Efter en halvtimme är processen klar och du kan då montera på ett nytt pollenfilter och njuta av frisk och god luft i bilen.

3 goda råd om aircondition

 1. Om luftkonditioneringen inte kyler när den är på så bör du åka till en verkstad, där man kan ansluta en maskin som kan identifiera felet.
 2. Du kan minska risken för bakterieodlingar i AC-systemet genom att stänga AC:n 10-15 minuter innan du parkerar bilen. När anläggningen slås av kommer värmen från motorn och luften att torka kanalerna, så att det inte stannar kvar en massa vatten som kan kondensera.
 3. Kylmedlet som används i AC-systemet är inte billigt, framförallt inte när det kommer till det mer miljövänliga kylmedlet. Därför ska du alltid kolla om detta inkluderas eller ej när du jämför priser.


*De angivna priserna och besparingarna baseras på verkstädernas egna individuella priser, från verkstäder registrerade på autobutler.se, som erbjuder den aktuella tjänsten. De angivna priserna och besparingarna baseras på en genomsnittlig beräkning av offerter för tjänsten i fråga, inom en radie av 50 km, på uppdrag med minst 4 offerter under en 12-månadersperiod. Den genomsnittliga besparingen beräknas som skillnaden mellan den billigaste och den dyraste offerten för varje uppdrag på den aktuella tjänsten. Genomsnittspriset beräknas på alla offerter inhämtade på uppdrag på den aktuella tjänsten. Ditt individuella pris och besparingar kan variera beroende på bilmärke, modell, årsmodell och var i landet du vill få jobbet utfört.

Få offerter och jämför priser på aircondition

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

 • Få offerter från verkstäder nära dig
 • Spara upp till 60%*
 • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.