Mekaniker utför diagnostisering av Chevrolets elektronik

Vad kostar en felsökning på en Chevrolet?

11 juni 2020, 15:36

När en ny tillverkad Chevrolet lämnar fabriken är den utrustad med en avancerad datorenhet som kallas en ECU (Engine Unit Control). ECU kallas ibland för hjärnan i bilen

Informationen om bilens "hälsa" registreras via små sensorer och samlas in i ECU:n. Om din Chevrolet inte fungerar som den ska så kommer du bli varnad av att en varningslampa börjar lysa på instrumentpanelen.

Eftersom dagens bilar nästan går att jämföra med en dator på fyra hjul krävs det vanligtvis att en bil måste köras till en verkstad när det uppstår ett fel. På verkstaden kan mekanikern använda ECU:n och avancerad utrustning och göra en felsökning för att identifiera problemet.

Därefter kan eventuella fel korrigeras och felkoder återställas. En exakt återställning av felkoder kommer också att få bilens sensorer att återigen fungera, vilket bl.a. har betydelse för om motorn fungerar maximalt med minsta möjliga bränsleförbrukning.

Priset för att låta en mekaniker göra en felsökning och avläsning av felkoder lätt kan variera från verkstad till verkstad. Därför har autobutler.se räknat ut genomsnittspriset för alla offerter på felsökning som verkstäder tidigare har gett till ägare av Chevrolet-bilar, oavsett modell och årgång.

Spara i genomsnitt*
1.458 kr / 75%

Klicka på ’Få offerter om du vill ha offerter till din bil.

Över 800 000 bilägare hämtat offerter på autobutler.se, varav mer än 12 000 användare har valt att lämna ett omdöme om sin verkstad. Om du har svårt att välja en bilverkstad kan klicka på "Omdömen" högst upp på sidan. Där kan du läsa vad andra bilägare har skrivit om alla olika mekaniker. Kanske hjälper det dig att göra rätt verkstadsval.

Varför tänds varningslamporna?

Många bilar levereras idag med högteknologiska system som radarsensorer, farthållare och förarassistans.

Systemen, ofta kallade 'Advanced Driver Assistance Systems', hjälper till att säkerställa stabilitet, säkerhet och komfort.

Utmaningen med all elektronik är att ju mer avancerad programvaran blir desto svårare kan det bli att göra en korrekt felsökning.

Om det uppstår ett i bilen kommer föraren i första hand att meddelas genom att en varningslampa tänds i instrumentbrädan. Bilen fortfarande tyckas fungera oproblematiskt, trots att en av bilens sensorer har upptäckt ett fel någonstans på bilen. Därför är det viktigt att veta vad man ska göra när de olika varningslamporna lyser.

Varningslamporna lyser vanligtvis antingen gult eller rött. Om en varningslampa blinkar gult så rör det sig ofta om ett mindre allvarligt fel.

Alla fel bör dock kontrolleras. Kolla i bilens instruktionsmanual. Här kan du läsa om de olika varningslampornas betydelse. Om t.e.x kylvätskesymbolen är tänd, kan motorn vara överhettad eller kylvätska saknas.

Det kan också vara så att symbolen som indikerar att däcktrycket är felaktigt lyser. Då ska du kontrollera lufttrycket i däcken och samtidigt se så att du inte har fått punktering.

Naturligtvis kan en gul varningslampa innebär ett tillräckligt allvarligt fel, men mest kritiskt är det om en röd varningslampa tänds i instrumentbrädan. De varningslampa som lyser rött är ett tecken på att ett allvarligt fel har inträffat.

Om en röd oljelampa tänds saknar motorn olja och om du fortsätter köra som om inget har hänt riskerar du att hela motorn går sönder. Häll i extra motorolja vid behov och kör bilen till närmaste verkstad.

En annan symbol kan vara ett lysande motorblock. Denna symbol indikerar ett allvarligt motorfel.

För att undvika att felet försämras är det bästa att ringa vägassistans och för att få bilen transporterad till en bilverkstad. Här kommer mekanikern att felsöka och läsa ut alla felkoder. På så sätt får man exakt reda på felet med bilen.

Få offerter och jämför priser på felsökning

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.