Avgasrör med rök på Mercedes-Benz

Se priset för nytt avgassystem i Mercedes-Benz

01 juli 2020, 11:25

Det kalla, fuktiga danska vintervädret skapar optimala förhållanden för rostattacker på den svenska bilparken.

När kylan träffar landet blir kommunerna upptagna med den ta hand om de hala vägarna, vilket huvudsakligen består av att sprida salt.

Kombinationen av vägsalt och fukt är dock en dålig cocktail för bilarna. Rost är en kemisk process som utvecklas när järn kommer i kontakt med vatten och syre. Och så snart det läggs till vägsalt i denna process utvecklas rosten extremt snabbt.

På en bil löper särskilt dörrar, skärmar och underrede risk för rostattacker. Och bland de mest utsatta tillhör avgassystemet som sitter under bilen.

Om det uppstår hål i rören eller någon annanstans på systemet i bilen måste hela eller delar av systemet bytas ut. Om man bara måste byta delarna på de rostskadade systemet eller ej, beror på bilens ålder och vilket skick den är i. Ibland kan de olika delarna vara så genomrostade så att det inte går att demontera dem, och då krävs det att man byter hela avgassystemet.

Att reparera eller byta ut bilens avgassystem är ett vanligt jobb för en mekaniker.

Kostnaden för att reparera eller byta avgassystem varierar från verkstad till verkstad. För att ge dig en uppfattning om vad det kostar att byta och reparera ett trasigt avgassystem på en Mercedes-Benz har vi på autobutler.se undersökt alla offerter som verkstäderna har skickat till ägare av Mercedes-bilar.

Baserat på detta har vi kommit räknat ut ett genomsnittspris för byte av avgassystem. Observera att detta är ett genomsnittspris som inte tar hänsyn till alla modeller och årgångar.

Genomsnittspris* Jämför och spara* Du sparar i genomsnitt*
12887 kr 2053 kr 20 %

Få offerter på nytt avgassystem

Rost är det vanligaste skälet till att hela eller delar av avgassystemet på en Mercedes-Benz kan behöva bytas ut.

Rosten äter långsamt metallen och orsakar hål i systemet. När detta händer resulterar det i högre bränsleförbrukning, irriterande oljud och ökat utsläpp samtidigt som motorns prestanda försämras.

Om det uppstår hål måste avgassystemet därför bytas ut eller repareras.

Om du behöver ta din bil till en verkstad kan du klicka på "Få offerter" här på sidan. Ju mer exakt du kan beskriva problemet, desto lättare är det för verkstäderna att ge dig en realistisk offert.

Mer än 800 000 bilägare har redan besökt bilverkstäderna som är anslutna till autobutler.se Om du har några tvivel om vilken verkstad du ska välja kan du klicka ”Omdömen” högst upp på webbsidan och läsa andra bilägares recensioner av verkstäder. Det kanske kan hjälpa dig at hitta rätt verkstad, oavsett om vad du tycker är viktigast – pris, plats eller om verkstaden ligger nära dig.

Så är bilens avgassystem uppbyggt

Avgassystemets första del börjar vid avgasgrenröret på själva motorblocket. Från motorcylindrarna passerar avgaser genom den övre delen av avgasröret.

Där sitter katalysatorn som filtrerar skadliga avgaser, kväveoxid, kolmonoxid och kolväte. Detta säkerställer att de resterande avgaserna som släpps ut genom avgasröret är mindre skadliga.

I avgassystemets främre del sitter även så kallade lambdasonder som mäter luften i avgaserna och automatiskt justerar mängden bränsle till motorn.

Från den övre delen av avgassystemet passerar röken genom röret och ner genom en eller flera ljuddämpare. Ljuddämparna hjälper till att minska ljudet från motorn och i slutet av systemet finns det vad som kallas ändröret.

Om det uppstår rost på avgassystemet med rost som följd kan delarna bytas ut individuellt - om de inte helt genomrostade. Det vill säga, man behöver inte alltid byta till helt nytt fullständigt avgassystem, bara för att det uppstått ett hål på exempelvis mittröret i avgassystemet.

Om du misstänker att det uppstått ett hål i avgassystemet har inträffat ska du se till att få det kontrollerat på en verkstad. Framförallt om du misstänker att hålet verkar finnas i den övre delen av avgassystemet och före katalysatorn. Då finns det nämligen risk för att de farliga ofiltrerade avgaserna tar sig in i kupén.

Använd autobutler.se nästa gång du behöver byta eller reparera avggasysstemet i din Mercedes-Benz.

Få offerter och jämför priser på avgaser

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 271 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.