För att ge dig en bättre upplevelse sparar vi information om ditt besök på Autobutler.se. Läs mer

Spara pengar på service och reparation av AC

  • Spara 20 - 40% på verkstadsräkningen
  • Du får offerterna inom 24 timmar
  • Endast kontrollerade kvalitetsverkstäder
3 års garanti på din bilreparation
3 års garanti på din bilreparation

Din säkerhet för kvalitetsarbete
Läs mer

Prisgaranti på alla uppdrag
Prisgaranti på alla uppdrag

Fått ett billigare pris? Vi matchar det
Läs mer

Så fungerar det

1

Få offerter

Förklara vad som ska göras på din bil och få offerter.
2

Välj offert och boka tid

Jämför offerter på pris, avstånd, omdömen.
3

Kör till verkstaden

Få din bil reparerad utan överraskningar.

När behöver din aircondition en service?

air condition service

I alla aircondition och klimatanläggningar minskar köldmediet med tiden, vilket leder till nedsatt kyleffekt.

Din aircondition är en väldigt viktig del av klimatet inne i bilen. Men det är inte säkert att din aircondition eller klimatanläggning är schemalagd i din servicebok, därför ska du själv se till att den blir kontrollerad.

Köldmediet i din aircondition minskar årligen med cirka 10%, därför bör det inte gå mer än 2 år mellan en grundlig service. Om du kör mycket eller om du till exempel ska på bilsemester bör du kontrollera din aircondition varje år. En service kan bli en investering om man inte vill riskera att kompressorn tillslut saknar smörjmedel och överhettas på grund av värmen. Vilket kan leda till en mycket dyr kostnad.

Om du märker att din aircondition inte fungerar som den ska så är det dags för service.

Hos autobutler.se får du offerter och du väljer själv den som passar dig bäst.

Pris på AC-arbete

På autobutler.se tror vi på transparens och rättvisa priser. Därför kan du här se genomsnittspriser för olika bilmärken och hur mycket du kan spara på att jämföra offerter.

Bilmärke Genomsnittspris Min. - max.
Audi 957 kr 938 kr - 1034 kr Få offerter
Ford 999 kr 938 kr - 1534 kr Få offerter
Kia 999 kr 938 kr - 1538 kr Få offerter
Nissan 977 kr 938 kr - 1414 kr Få offerter
Peugeot 978 kr 938 kr - 1414 kr Få offerter
Renault 968 kr 938 kr - 1283 kr Få offerter
Saab 984 kr 938 kr - 1400 kr Få offerter
Toyota 964 kr 938 kr - 1193 kr Få offerter
Volkswagen 981 kr 938 kr - 1422 kr Få offerter
Volvo 1487 kr 938 kr - 6152 kr Få offerter

Priserna är baserade på alla offerter som förmedlats via autobutler.se och kan innehålla fel eller variera. Skapa ett uppdrag för att få detaljerade offerter till din bil.

Jämför priser - spara tid och pengar
Prova själv.

Detta gör verkstaden

Det är inte säkert att din aircondition eller klimatanläggning ska servas enligt serviceboken. När du tar bilen till en vanlig bilservice kan det vara upp till dig själv att se till att AC:n kontrolleras. Köldmediet i din aircondition minskar årligen med cirka 10%, så det bör inte gå mer än 2 år innan nästa grundliga servicebesök. Om du kör mycket med bilen bör du kontrollera din aircondition varje vår, innan den varma sommarperioden börjar.

Det kan vara smart att lägga pengar på en service, för om du skjuter upp det för länge så riskerar du till exempel att kompressorn får slut på smörjmedel och därmed överhettas på grund av värmen. Vilket ofta slutar med en räkning på över 4000 kr.

När du märker att din aircondition inte längre fungerar som den ska så är det dags för service. Hos autobutler.se får du offerter och du väljer själv den offert som passar dig bäst.

När du ber om en service på din bils aircondition eller klimatanläggning kommer verkstaden byta eller fylla på med köldmedium. Förr använde man ämnet freon men i dag används en annan kemikalie. Den är fortfarande giftig och det finns stränga regler som säger att tömning och påfyllning ska ske utan spill. Faktiskt, så räknar man vätskan till anläggningen per gram. Därför ska du vara uppmärksam när du beställer offerter om kylarvätska ingår eller om den läggs på utöver priset. Detta kan avgöra vilken mekaniker som blir billigast.

Verkstaden byter också olja, vilket är smörjmedlet som gör att packning och kompressor inte torkar och slits ut.

Det är också vanligt att man byter kupéfiltret och då kontrolleras även torkarna vars syfte är att ta bort fukt och smuts från det cirkulerande köldmediet.

Visste du att...

  • När bilrutorna börjar imma igen kan det vara ett tecken på att din air condition behöver service. Det blir tydligt om det blir ringar på vindrutan precis ovanför ventilationsspjällen när du startar bilen.
  • Om du känner att det luktar mögligt, unket eller fuktigt från klimatanläggningen när den är på, är det ett tecken på att något är fel.
  • Om klimatanläggningen inte gör det svalare i bilen trots att det är kallt ute, då är något också på tok.

Omdömen för Aircondition

Bra personal o trevligt bemötande. Fick information om alternativ gällande kvalitet o pris på ma...
Bo K.
Kia SL (2011)
Mycket prisvärt och ett bra bemötande Rekommenderas av mig alla gånger.
Mikael H.
Audi A4 allroad (2017)
Smidigt, snabbt och bra service. Prisvärd också!
Jakob
Volkswagen Passat (2013)

Underhåll mellan varje service

Det finns vissa tecken som visar att AC-anläggningen behöver verkstadsservice, men du kan även underhålla den själv.

En air condition ser till att det är svalt i bilen under sommaren. När bilen är avstängd blir alla rören kalla, men när den varma sommarluften värmer upp rören igen bildas det kondens i luften. Detta gör att det blir fukt, som vidare strömmar igenom systemet. Det är därför du ofta ser vatten droppa från avgasröret efter du kört.

Vattnet från kondensen måste ut, men det finns fukt som aldrig helt försvinner av sig själv. I det ackumulerade vattnet kan det bildas bakterier och mikroorganismer, vilket i sin tur kan leda till andningsbesvär och ögonirritation eller bara orsaka dålig lukt i bilen. För att förhindra fickor med kondens kan du ibland höja värmen till max, men det kommer inte räcka för att bli av med bakteriefloran.

Känner du doften av fukt eller annan dålig lukt kan du testa använda ett rengöringsmedel för air condition. Så fungerar det: sätt på och höj värmen i bilen, öppna burken med rengöringsmedlet, låt burken vara öppen i bilen i ungefär 15 minuter och glöm inte ha alla dörrar stängda. Bilen bör sedan ventileras och därefter bör luften i bilen vara bättre och fräschare. Läs instruktionerna, eftersom tillvägagångssättet och tiden kan variera från produkt till produkt.

Om detta inte hjälper behövs en service göras av verkstad som hanterar AC/luftkonditionering.

Kör ”alltid” med AC:n på

Det pratas mycket om att vi inte ska förbruka mer än nödvändigt och visst kostar det lite extra att ha air condition på hela tiden. Dock är det en dålig idé att ha AC:n avstängd hela vintern bara för att det är kallt ute.

När klimatanläggningen inte är på rör sig inte smörjmedlet vilket kan leda till att packningarna torkas ut och tillslut börjar läcka. När anläggningen är på under vintern ser den också till att klimatet i bilen är torrt även om du har värmen på.

Läs mer om AC och klimatanläggning


Eventuella fel i aircondition-systemet i ditt fordon kan innebära ett problem med komfort och synlighet och därför en allvarlig säkerhetsrisk. Aircondition betraktas som ett aktivt säkerhetselement, eftersom det möjliggör reglering av temperatur-och fuktighetsförhållandena inuti kabinen. Det bidrar till att bekämpa trötthet som orsakas av överdriven värme I Peugeot, Volkswagen, Citroën, BMW), Ford, Renault och Toyota, Opel bilar eller mot de effekter som produceras av kylan, samt att tar bort fukt hos de främre, bakre, samt sidorutorna. Kontroll av aircondition kräver teknisk kunskap och professionell utrustning. Det finns flera metoder för att identifiera källan till läckor, även om vissa kan vara farliga. Det mest lämpliga är att gå till en professionell verkstad för att undvika eventuella olägenheter.

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 248 kvalitetsverkstäder som är redo att hjälpa.

Få offerter