Mekaniker testar bilbatteri på en Peugeot

Få offerter på batteribyte för Peugeot

08 november 2019, 15:41

Vem har inte upplevt att bilen vägrar att starta en klar vintermorgon efter en frostnatt. Om man har råkat ut för det skulle nog de flesta också säga att det var något fel med batteriet.

Antingen hade batteriet laddat ur, eller så var det helt enkelt uttjänt och behövde bytas ut.

Om du ska byta batteri på din Peugeot, ger vi dig här en uppfattning om vad det kostar.

Prisberäkningen nedan visar vad ett batteri till en Peugeot i genomsnitt kostar. Det uppgivna priset utgår från alla offerter som verkstäder anslutna till Autobutler har lämnat till Peugeot-ägare, oavsett modell och årgång.

Spara i genomsnitt*
554 kr / 18%

Hämta tre skriftliga offerter på byte av bilbatteri via Autobutler.

Så här förlänger du batteriets livslängd

Ett bilbatteri har normalt en genomsnittlig livslängd på fem år.

Men om du använder till exempel sätesuppvärmning, klimatkontroll och eluppvärmd bakruta tär detta extra mycket på batteriet och därför kan livslängden lätt bli kortare än de fem åren.

Under vinterperioder med hård kyla kan man riskera att batteriets kapacitet sjunker med upp till 50 procent, vilket är särskilt besvärligt för äldre batterier.

Ett äldre batteri riskerar att dö helt när vintern slår till på allvar. Och risken för ”döda” batterier ökar ytterligare om bilen har stått stilla i kylan i flera dagar.

Om du råkar ut för ett tomt bilbatteri kan du försöka ladda det med en batteriladdare. Nedan kan du läsa mer om laddning av bilbatterier, men om det inte hjälper med en uppladdning beror det förmodligen på att batteriet behöver bytas ut.

Men du kan själv ha några enkla förhållningsregler och på så sätt försöka undvika att batteriet mister ström.

Det är särskilt på vintern som bilens batteri är hårt utsatt. Om det är möjligt, se till att bilen inte ställs på en alltför kall plats. Bara att få in bilen under en carport hjälper med det här ”problemet”.

Samtidigt ska man se till att köra en del längre turer så att batteriet hinner laddas upp helt och hållet, även om det går åt ström till sätesvärmare, elrutor osv.

Hård kyla gör att batteriet riskerar att förlora en stor del av sin kapacitet (mängden ström). Därför kan det vara en god idé att använda en hemmaladdare några gånger under vinterns lopp så att batteriet får laddas upp till full kapacitet.

Laddning av bilbatteri

För att bilen ska kunna startas och motorn hållas igång måste det finnas ström i bilbatteriet.

Om du får fel på batteriet, prova först att testa batteriet med en batteritestare. Här kan du se om batteriet är maximalt uppladdat.

När du ska testa batteriet ska du vänta tills bilen har stått stilla i 12 timmar. Då kan du nämligen se om batteriet är urladdat eller om det håller spänningen.

Om batteriet inte är 100 procent laddat, kan det laddas upp med hjälp av en batteriladdare. Idag finns det många olika batteriladdare på marknaden, där de mest populära märkena är Noco Genius, CTEK och Keepower.

De nyaste laddarna är elektroniska och kan användas både till bly- och gelbatterier. De mest intelligenta batteriladdarna kan till och med reglera styrkan för att skona batteri och elektronik.

För dig som ska ladda ditt bilbatteri ger vi här en miniguide till vad du ska göra.

Börja med att koppla ifrån bilens batteri genom att ta bort kablarna. Detta säkerställer att batteriet inte förbrukar ström under laddningen.

Anslut batteriladdarens kablar – först den röda (positiva) kabeln till pluspolen och därefter den svarta (negativa) kabeln till minuspolen.

Använd helst en elektronisk batteriladdare som automatiskt avbryter när batteriet är laddat.

Börja aldrig ladda ett fruset batteri eller en ett batteri med en temperatur på över 45 grader.

När laddningen är klar stänger du av laddaren innan du tar bort kablarna.

Anslut nu batterikablarna och försök starta motorn.

Om batteriet inte har blivit ordentligt laddat beror det sannolikt på att batteriet behöver bytas ut. Om batteriet däremot är fulladdat men bilen fortfarande inte startar, ligger felet någon annanstans, och du bör kontakta din verkstad för att göra en felsökning.

Få offerter och jämför priser på bilbatterier

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 311 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.