Får din Skoda köra med dragkrok?

14 mars 2018, 10:54

Funderar du på att låta montera en dragkrok på din Skoda ska du slå till nu, om du kör en mikrobil. Det råder nämligen osäkerhet om huruvida dessa regler ska ändras inom den närmaste framtiden.

Problemet är, och har varit, att de riktigt små bilarna inte är avsedda för att köra med dragkrok.

Förklaringen är att motorn i de här bilarna helt enkelt är för liten för att kunna dra vikt utöver vad som normalt finns i bilen.

Och om släpet är överbelastat, kan det göra att bilens motor blir överbelastad. I slutänden kan det orsaka problem med bilens garanti om motorn havererar på grund av ett överbelastat släp.

Om du redan har fått en dragkrok monterad på din Skoda ska du tänka på följande:

  • Håll koll på hur många kilo bilen kan dra
  • Tänk på att om ni exempelvis är fyra vuxna i en Skoda Citigo, kan den dra betydligt färre kilo än med bara en person
  • Undvik alla typer av övervikt på släpet, oavsett vilken Skoda-modell du kör
  • Kontakta ditt försäkringsbolag och se till att du har rätt försäkring
  • Om du bara ska köra med cyklar, kan du istället fundera på att använda en cykelhållare. Dessa finns nämligen också i en version som inte kräver dragkrok.

Dragkrok – få ett bra pris

Om du har bestämt dig för att låta montera en dragkrok på din bil, så har vi har hjälpt dig lite på traven. Nedan har vi räknat fram ett genomsnittspris på vad det kostar att få en dragkrok monterad på en Skoda.

Priset beräknas utifrån alla offerter som verkstäderna har lämnat via autobutler.se.

I beräkningen har man inte tagit hänsyn till att priset beror på om du väljer en fast monterad eller avtagbar dragkrok. Samtidigt kan priset variera beroende på vilken Skoda du kör.

Spara i genomsnitt*
3.463 kr / 32%

Använd autobutler.se och få offerter på montering av dragkrok. På vår hemsida kan du läsa hur andra användare har recenserat verkstäderna. De många recensionerna på autobutler.se skapar trovärdighet, och gör det lätt för dig att fatta ett välgrundat val när du behöver lämna in bilen på verkstad. Autobutler.se handlar om tillit och kvalitet.

Vilken dragkrok ska man välja?

Ska man välja en fast monterad eller avtagbar dragkrok?

Svaret beror både på hur mycket man är villig att betala för den nya dragkroken, och hur mycket man bryr sig om bilens estetiska utseende.

Tycker du att det inte ser särskilt elegant ut när det alltid sitter en krok längst bak på bilen? Då ska du välja den dyraste och även den snyggaste lösningen, som är en avtagbar dragkrok. Då får du en oförstörd platt bakände på bilen när du inte drar ett släp.

Men om du ofta kör med släp kanske det inte är värt att betala extra för att få en avtagbar dragkrok.

Dragkroken kommer förmodligen till slut sitta permanent på bilen, och då riskerar du faktiskt att få ett annat problem. För om du låter en avtagbar dragkrok sitta fast på bilen, så kan de rörliga delarna rosta och fastna så att de inte längre kan separeras.

Det är en av förklaringarna till de allra flesta bilägare väljer att få en fast monterad dragkrok på bilen.

Beställ offerter på montering av dragkrok

Om du ska låta montera en dragkrok ska du tänka på att verkstäderna monterar betydligt fler dragkrokar under våren. Så vara ute i god tid eftersom du kan råka ut för väntetid på verkstäderna.

Du har också möjlighet att själv montera den nya dragkroken. Det är faktiskt tillåtet och om du gör det själv, kan du spara in en hel del på verkstadsräkningen.

Tänk bara på att om du själv kastar dig över uppgiften måste bilen kontrolleras efteråt. Kontrollavgiften är dock relativt liten, så trots den lilla extra kostnaden innebär det ändå en stor besparing om du gör jobbet själv.

På autobutler.se finns goda råd och tips om vad du ska tänka på när du funderar på att montera en dragkrok.
Det kan kanske låta ganska lätt att bara montera en dragkrok. Men det krävs att du vet vad du gör.

Och det förutsätter naturligtvis att du har rätt verktyg. Om du inte är gör-det-själv-typen, kan det vara bäst att beställa offerter på autobutler.se, och få en auktoriserad verkstad att utföra uppgiften.

Slipp allt krångel – använd autobutler.se. Hämta offerter här.

Få offerter och jämför priser på dragkrok

Få offerter »

Fördelar med Autobutler

  • Få offerter från verkstäder nära dig
  • Spara upp till 60%*
  • 3 års garanti på arbete och reservdelar

Vi är alltid redo att hjälpa dig! Kontakta oss på email eller ring 08 34 92 90

Få offerter från verkstäder nära dig

Vi har 315 oberoende verkstäder som är redo att hjälpa.